Diabet - descoperirea unui hormon care ar putea revolutiona tratamentul

Luni, 29 Aprilie 2013, ora 17:07
7484 citiri
Diabet - descoperirea unui hormon care ar putea revolutiona tratamentul

Betatrofina, un hormon descoperit de doi cercetatori de la Harvard, ar putea revolutiona tratamentul diabetului de tip 2, facand posibila renuntarea la injectia cu insulina pentru cei aflati in stare avansata a acestei boli.

Doug Melton si Peng Yi, cercetatori in cadrul Institutului Harvard Stem Cell (HSCI), sunt la originea acestei descoperiri. Studiile lor, efectuate pe soareci de laborator, au pus in evidenta actiunea unui hormon numit betatrofina.

Acesta are capacitatea de a multiplica celulele pancreatice beta secretoare de insulina, aflam din Doctissimo.

In cazul diabetului de tip 2, aceste celule beta nu functioneaza normal, iar ca in cazul diabetului de tip 1, acestea sunt distruse printr-un proces autoimun al organismului. De mult timp, cercetatorii incearca sa gaseasca o modalitate prin care sa ajute organismul diabeticilor, asemenea unui organism sanatos, sa "gestioneze" eficient producerea si mai buna functionare a acestor celule pancreatice.

Descoperirea betatrofinei aduce sperante in acest sens. Cum este un hormon prezent in mod natural in organismul omului, specialistii considera ca cercetarile in acest sens vor conduce la simplificarea tratamentului, printr-o injectie saptamanala, lunara sau chiar anuala.

"Ideea noastra este relativ simpla. Acest hormon, transferat diabeticului de tip 2, va impulsiona organismul sa fabrice mai multe celule secretoare de insulina, ceea ce va incetini, daca nu stopa evolutia diabetului", spune spune Doug Melton.

Aceste noi celule beta nu produc insulina decat daca organismul are nevoie de aceasta, permitand o reglare naturala a secretiei de insulina, precizeaza autorii studiului.

Sperante si pentru diabetul de tip 1

Desi cei doi cercetatori si-au orientat studiul catre utilizarea betatrofinei in cazul diabeticilor de tip 2, acestia nu exclud posibilitatea de extindere a terapiei si la persoanele afectate de diabet 1. Hormonul ar putea multiplica numarul celulelor beta si incetini progresia acestei boli autoimune dupa diagnosticarea ei.

Cercetarile clinice s-ar putea derula relativ rapid, respective in 3-5 ani, se precizeaza intr-un comunicat al Institutului Harvard Stem Cell. Doua laboratoare au semnat deja un acord cu biroul de dezvoltare tehnologica al Universitatii Harvard, in vederea aprofundarii cercetarilor legate de betatrofina.

Studiul cercetatorilor Doug Melton si Peng Yi a fost publicat pe site-ul revistei stiintifice americane Cell si va apare in editia tiparita din 9 mai.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#betatrofina tratament diabet, #nou tratament diabet, #renuntare injectii insulina diabet , #tratament