Durerile de spate - de ce apar, cat de grave sunt, cum le tratam

Duminica, 24 Mai 2020, ora 20:43
14681 citiri
Durerile de spate - de ce apar, cat de grave sunt, cum le tratam
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Intense sau usoare, persistente sau pasagere, uneori violente si insuportabile, durerile de spate reprezinta unul dintre principalele motive de prezentare la medic. Ele interfereaza cu performanta la servciu si calitatea vietii.

Durerile de spate pot fi acute (apar brusc si cedeaza in urma aplicarii unui tratament) sau cronice (dureaza mai mult de trei luni si produc alte probleme de sanatate). De asemenea, ele pot fi mecanice sau inflamatorii.

Cel mai frecvent intalnite dureri de spate sunt cele situate in zona inferioara a spatelui - lombalgie. Acestea sunt urmate de durerile in zona cefei (cervicalgie) si de cele localizate la mijlocul spatelui (dorsalgie).

Postura incorecta, diferite traumatisme, sarcina, stresul, lipsa activitatii fizice sau afectiuni degenerative sau inflamatorii pot fi sursa durerilor de spate.

1 adult din 5 sufera de dureri de spate

Durerile de spate pot afecta orice persoana pe parcursul vetii, copii, adulti sau varstnici. La nivel mondial, circa 80% dintre oameni se vor confrunta cu o astfel e problema. Organizatia Mondiala a Sanatatii a asezat acest tip de dureri in top 10 afectiuni dizabilitante.

Durerile din zona inferioara a spatelui reprezinta cauza primara a limitarii activitatii si a absentei de la locul de munca, mai ales in tarile industrializate. Pe langa suferinta fizica, acest lucru duce la efecte economice negative individuale, familiale, la nivel de comunitate si societate.

Liga Romana contra Reumatismului estimeaza ca 1 din 5 adulti sufera de dureri de spate care dureaza cel putin trei luni. De cele mai multe ori, este vorba de dureri mecanice, insa aproximativ 3% dintre adulti sufera de dureri de spate de tip inflamator.

Cum se manifesta durerile de spate

In functie de cauza care a determinat aparitia durerii de spate si de gradul de afectare a muschilor, oaselor si ligamentelor, exista mai multe simptome asociate durerilor de spate:

● Durere locala sau extinsa ce poate fi intepatoare sau surda

● Mobilitate redusa. Uneori, mersul sau statul pe scaun pot fi efectuate cu dificultate.

● Tonus slabit al spatelui

● Amorteala la nivelul picioarelor

Prezenta urmatoarelor simptome impune prezentarea de urgenta la medicul specialist:

● Durerea de spate nu cedeaza sau se agraveaza indiferent de tratamentul aplicat

● Durerea de spate iradiaza la nivelul picioarelor

● Amorteala cuprinde zona feselor, organelor genitale, coapsei sau picioarelor

● Incontinenta urinara sau pentru fecale

● Scadere in greutate

Cauzele durerilor de spate

Durerea de spate este un simptom complex, uneori dificil de explicat desi este frecvent intalnit.

Exista o multitudine de factori si de comportamente ce pot declansa durerile de spate: postura incorecta, greutatea, stresul, depresia, sedentarismul, traumatismele etc.

Cele mai comune afectiuni asociate durerilor de spate sunt reprezentate de:

● Intinderi musculare si de ligamente. Ridicarea repetata a greutatilor sau efectuarea unor miscari bruste pot intinde muschii spatelui si ligamentele coloanei vertebrale. Pentru persoanele cu o conditie fizica precara, intinderile constante determina spasme musculare dureroase.

Pozitii vicioase. Statul in picioare perioade lungi de timp, conducerea unui autovehicul, pozitia incorecta la birou, munca fizica intensa, folosirea unei saltele nepotrivite sunt factori declansatori ai durerilor de spate.

Discuri vertebrale herniate, alunecate sau rupte. Discurile actioneaza ca o perna intre vertebrele coloanei. Ruptura sau alunecarea discurilor preseaza nervii spinali, provocand durere. Insa nu toate herniile de disc sunt dureroase. De multe ori, acestea sunt descoperite in urma unor radiografii de coloana vertebrala.

Artrita. Aceasta uzura progresiva a cartilajului vertebral provoaca redoare si dureri care devin cronice. Cele mai afectate sunt persoanele de 40-50 de ani. In unele cazuri, aceasta boala inflamatorie duce la intepenirea spatelui si reducerea capacitatii de miscare.

Probleme de natura psihica. Depresia poate cauza dureri inexplicabile, inclusiv la nivelul spatelui. Acest aspect a reprezentat subiectul a numeroase studii care au pus in evidenta legatura dintre durerile de spate si anxietate sau depresie. Un articol publicat de www.spine-health.com a analizat aceste cercetari, aratand ca in numeroase cazuri problemele psihice s-au instalat inaintea durerilor de spate. Se intampla insa ca depresia sa fie determinata de durerile de spate cronice, acest lucru ducand la o alterare majora a calitatii vietii.

Modificari scheletale. Curbarea anormala a coloanei vertebrale, precum scolioza, provoaca in anumite stadii ale bolii dureri de spate.

● Durerea de spate poate fi simptomul unor boli precum: osteoporoza, cancer, infectii.

● Exista o serie de factori mai putin cunoscuti ce pot determina aparitia durerilor de spate. Site-ul www.monmaldedos.fr evoca patru cauze ale acestor dureri: factorul ereditar, tabagismul, alimentatia si purtarea pantofilor de proasta calitate sau nepotriviti.

Diagnosticarea afectiunilor asociate durerilor de spate

In diagnosticarea bolilor legate de durerile de spate, medicul va evalua capacitatea pacientului de a sta in picioare, de a merge, de a sta asezat si de a se ridica in picioare.

In functie de celelalte manifestari (amorteala picioarelor, de exemplu), specialistul va analiza modul in care pacientul reactioneaza la efectuarea unor miscari specifice. Aceste miscari arata daca exista si o afectare la nivel neurologic.

Daca exista suspiciunea unei anumite afectiuni, medicul ar putea recomanda efectuarea unor testari:

Radiografii pentru a observa aliniamentul coloanei vertebrale, semnele unei artrite sau fracturi. Acestea insa nu vor oferi informatii despre problemele maduvei coloanei vertebrale, muschilor, nervilor sau discurilor vertebrale.

RMN sau CT. Astfel de scanari genereaza imagini in care se pot identifica hernii de disc sau afectiuni legate de oase, muschi, tendoane, nervi, ligamente sau vase de sange.

Testele de sange determina existenta infectiilor sau a altor boli care ar putea provoca durerile de spate

Scanarea osoasa. In destul de rare cazuri, medicul ar putea cere o astfel de analiza pentru a cauta o tumora a oaselor.

Electromiografia masoara functia nervilor si a muschilor. Acest test confirma daca exista o compresie asupra unui nerv ca urmare a unei hernii de disc sau a stenozei spinale.

Tratmentul durerilor de spate

In cele mai multe cazuri, durerile de spate acute dispar in scurt timp dupa aplicarea unor tratamente ce contin analgezice sau substante cu efect relaxant. Pentru alti pacienti insa, durerile persista pentru o perioada lunga de timp.

Totusi, chiar daca durerile de spate reduc mobilitatea fizica, repaosul nu este recomandat. Continuarea activitatilor va usura durerea, mai ales atunci cand este vorba de o intindere musculara.

In functie de diagnosticul pus de medicul specialist, de stadiul bolii si de capacitatea pacientului de a urma un anumit tratament, Liga Romana contra Reumatismului recomanda urmatoarele terapii pentru vindecarea sau ameliorarea durerilor de spate:

Kinetoterapia. Exercitiile fizice specializate imbunatatesc postura, tonifiaza musculatura spatelui, reduc inflamatia, asigurand ameliorarea durerilor sau chiar vindecarea focarului dureros. Dublarea kinetoterapiei prin practicarea inotului, mersului pe jos, pilates sau yoga va preveni aparitia unor afectiuni la nivelul spatelui.

Fizioterapia cuprinde masaj, proceduri de hidroterapie, electroterapie sau laseroterapie. Aceste terapii au rolul de a reduce inflamatia si de a reface tesuturile afectate.

Acupunctura amelioreaza durerile de spate prin stimularea endorfinelor (hormonii responsabili de gestionarea durerii) si redirectionarea impulsurilor de durere in afara creierului.

Medicamente antiinflamatoare, analgezice si de relaxare a musculaturii (pilule, geluri, creme, injectabile). In situatia in care durerea de spate este acompaniata de o afectiune de ordin psihic, antidepresivele sunt indicate. Medicamentele recomandate in tratamentele standard pot fi inlocuite de terapiile biologice, substante care actioneaza asupra sistemului imunitar, actionand asupra inflamatiilor.

Tratament chirurgical. Atunci cand alte terapii nu functioneaza, in problemele legate de deformarea coloanei sau in cazul afectarii discurilor intervertebrale, este recomandata interventia chirurgicala.

Persoanele cu dureri de spate frecvente trebuie sa se autoeduce si sa adopte un stil de viata adecvat. Schimbarea cuprinde constientizarea pacientului asupra posturii corecte, respectarea unui program de exercitii fizice elaborat de un kinetoterapeut, evitarea stresului, sedentarismului, insusirea unei diete sanatoase.

Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#dureri spate, #tratament durere spate , #tratament