Fibrilatia atriala - factor de risc major pentru sanatate. Preventie si importanta tratamentului

Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 08:03
23537 citiri
Fibrilatia atriala - factor de risc major pentru sanatate. Preventie si importanta tratamentului

Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza a mortalitatii in Romania, ceea ce ridica un puternic semnal de alarma. Este necesar sa stim cum pot fi prevenite aceste boli sau, in cazul in care le avem, cum putem sa le tratam si sa ne amelioram starea de sanatate. Organismul ne trimite mereu semnale de alarma de care trebuie sa tinem cont.

Un astfel de semnal de alarma este fibrilatia atriala, una dintre cele mai frecvente tulburari de ritm cardiac, ce se intalneste in special la persoanele in varsta. O inima aflata in fibrilatie bate neregulat si pompeaza mai putin sange comparativ cu o inima normala.

In Romania, peste 200.000 de persoane sufera de fibrilatie atriala, boala asociata cu un risc foarte mare de a dezvolta accident vascular cerebral.

Este important sa intelegem care sunt riscurile la care ne expunem atunci cand alegem sa nu mergem la controale medicale, mai ales in conditiile in care prezentam risc cardiac. Dupa ce cunoastem aceste riscuri, este esential sa ne intrebam daca merita sa ni le asumam.

Fibrilatia atriala dubleaza riscul de deces, creste riscul de accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca, numarul si durata spitalizarilor si scade calitatea vietii.

Campania "Spune ce ai pe inima" - semnal de alarma in ceea ce priveste fibrilatia atriala

Pentru a atrage atentia asupra acestei probleme, in perioada 25 octombrie - 3 noiembrie, a fost organizata campania de informare pentru depistarea precoce a fibrilatiei atriale "Spune ce ai pe inima".

Scopul principal al campaniei, care va continua, este acela de a contribui la preventia bolilor de inima prin informarea populatiei pe aceasta tema, punandu-se accent pe riscurile la care se supun cei care nu merg la medic si nu trateaza fibrilatia atriala. Este vorba de urmari tragice pentru tot restul vietii.

In cadrul acestei campanii, 614 persoane au beneficiat de evaluari cardiovasculare gratuite. Dintre aceste persoane, 162 au fost depistate cu fibrilatie atriala.

De asemenea, medicii au ajuns la concluzia ca 465 de persoane au prezentat risc pentru patologie cardiovasculara.

Dintre cei 614 pacienti, 31% au varsta cuprinsa intre 56 si 65 de ani, iar 27% au varsta cuprinsa intre 66 si 75 de ani.

Campania a fost organizata in parcul IOR din Capitala si a implicat amplasarea unui cort si prezenta unei ambulante. In cort se aflau doua paturi, doi medici si doua asistente. Medicii au intocmit fisele de evaluare ale pacientilor, adunand toate datele medicale (antecedente medicale si rezultate evaluare), a declarat Vasile Barbu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor, in cadrul unei conferinte de presa.

Vasile Barbu a subliniat faptul ca exista pacienti cu risc cardiac care nu merg la cardiolog. Una dintre concluziile campaniei a fost aceea ca peste 50% din cei testati nu stiau ce inseamna fibrilatia atriala. Foarte putini stiau ca sufera de aceasta afectiune, dar nu o tratau.

"Fibrilatia atriala este o afectiune nedureroasa si doar in cazurile in care ritmul de contractie este foarte mare, pacientul resimte o senzatie de bataie rapida a inimii. Pacientii ignora sau nu dau importanta acestui simptom, asa cum ne-au confirmat si testarile.

Multi dintre cei testati stiau ca sufera de fibrilatie atriala, dar nu erau constienti de riscurile la care se supun netratand aceasta afectiune", a declarat Dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Implicatii majore ale fibrilatiei atriale

Nu orice bataie a inimii inseamna fibrilatie atriala, de aceea specialistii va recomanda sa mergeti mai intai la medicul de familie care va va trimite la un specialist. Diagnosticarea fibrilatiei atriale se face prin intermediul electrocardiogramei.

"Am vrea sa oamenii sa inteleaga ca diagnosticarea fibrilatiei atriale se face simplu, cu un EKG si un stetoscop. Insa complicatiile fibrilatiei atriale netratate pot fi dintre cele mai severe, de la accidente vasculare cerebrale, pana la insuficienta cardiaca, finalizate cu invaliditate sau chiar moartea pacientilor", a declarat Oana Nastase, medic cardiolog, membru al Societatii Romane de Cardiologie.

Fibrilatia atriala este unul dintre principalii factori care conduc la accidente vasculare cerebrale. Astfel, bataile neregulate ale inimii duc la stagnarea circulatiei sangelui si formarea de cheaguri. In general, aceste cheaguri se deplaseaza catre creier, aparand astfel accidentul vascular cerebral.

Fibrilatia atriala se asociaza cu un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta un accident vascular cerebral.

Accidentul vascular cerebral implica tulburari locomotorii, lucru care afecteaza viata pacientilor si capacitatea lor de a mai avea o viata normala.

Totodata, accidentele vasculare cerebrale la pacientii cu fibrilatie atriala cresc cu 70% riscul de mortalitate, prelungesc cu 20% spitalizarea si reduc cu 40% rata de recuperare.

In plus, spitalizarea unui pacient cu accident vascular cerebral pe fond de fibrilatie atriala este cu aproximativ 30% mai scumpa decat a unui pacient cu accident vascular cerebral fara fibrilatie atriala.

Fibrilatia este o patologie frecventa, un procent de 10-15% din populatie fiind afectata.

La nivel european, se apreciaza ca aproximativ sase milioane de persoane sufera de aceasta afectiune.

Factori de risc pentru fibrilatia atriala

Exista doua tipuri de factori de risc pentru fibrilatia atriala: factori cardiaci si factori non-cardiaci.

Factorii cardiaci includ hipertensiunea arteriala (peste 54% din participantii la campania "Spune ce ai pe inima" aveau tensiunea mai mare de 140/90 mmHg, boala coronariana ischemica, bolile cardiace congenitale si bolile valvulare.

Factorii non-cardiaci care favorizeaza aparitia acestei tulburari sunt obezitatea, alcoolul, diabetul zaharat, boala renala cronica, bolile tiroidiene sau apneea in somn.

Bolile de inima afecteaza persoane de la varste din ce in ce mai fragede, iar aceasta situatie se va accentia in in cateva zeci de ani, spun specialistii din cadrul campaniei "Spune ce ai pe inima".

Vor fi din ce in ce mai multe persoane suferinde, cu dizabilitati, iar speranta de viata in ani sanatosi se va diminua.

Ce putem face pentru a preveni si trata bolile de inima

Un stil de viata sanatos previne o serie de boli grave, iar aici este vorba de alimentatie, renuntarea la fumat si alcool si o activitate fizica regulata.

Vizitele la medicul de familie trebuie facute periodic, iar daca acesta ne da trimitere catre un medic specialist, trebuie sa facem acest lucru.

Medicii recomanda tratamentul anticoagulant, care trebuie facut pe viata. Dozele difera in functie de diversi parametri, putandu-se modifica de la o zi la alta, fiind determinate in urma analizelor.

Acestea se pot face prin recoltarea de sange sau pe loc, prin intermediul unor aparate portabile identice cu glucometrele.

Campania "Spune ce ai pe inima" este organizata de Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor, Societatea Romana de Cardiologie, Societatea Romana de Neurologie, Societatea Nationala de Medicina Familiei si Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, cu sprijinul Primariei Sectorului 3.

Citeste si:
Dosarul 10 august și riscul schimbării axei strategice
Dosarul 10 august și riscul schimbării axei strategice
România pare încremenită la patru ani de la reprimarea marelui miting împotriva guvernării PSD, care cu Liviu Dragnea la butoane strivea Justiția. S-au schimbat doar discursurile și oamenii...
Robert Negoiță, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 3
Robert Negoiță, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 3
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu...