Ziare.com

Frica versus fobie

de Lacramioara Brecea
Duminica, 28 Martie 2010, ora 20:11

   

Frica versus fobie
Frica este sentimentul care apare ca o reactie de aparare fata de un pericol resimtit. Fobia insa este o stare patologica de neliniste, lipsita de o cauza obiectiva sau precisa. Adesea sunt confundate si tocmai de aceea depasirea lor este dificila.

Exista foarte multe persoane care au fobii. Potrivit unui studiu realizat in Statele Unite, peste 19 milioane de americani simt aceasta frica irationala atunci cand traverseaza anumite situatii. Autocontrolul este cel care te ajuta sa treci peste aceste stari, dar este absolut necesar sa detectezi cauza lor si sa stii de ce si cum se declanseaza, informeaza webmd.com.

Psihologii au detectat trei categorii mari de fobii, in functie de mediul si conditiile care le declanseaza. Agorafobia este o categorie, care denumeste teama de spatii deschise si nefamiliare. Fobiile sociale sunt o alta categorie si caracterizeaza frica de confruntare cu mediul social. Mai exista si fobiile specifice, care sunt legate strict de un anumit obiect sau situatie.

Denumirea de agorafobie are la baza termenul agora, care inseamna piata publica in limba greaca. Persoanele care resimt aceste fobii au anumite dereglari comportamentale in spatiul public, pe poduri, in piete, in unele institutii.

Este mai frecventa in randul femeilor si netratata poate conduce chiar la izolarea persoanei respective. Psihologii americani au spus ca tratamntul pentru aceste fobii este eficient in noua din zece cazuri.

Fobiile sociale sunt mai mult decat simpla jena sau situatiile stanjenitoare pe care le traversam in public, in mediul nostru social. Persoanele care au aceasta fobie evita sa se intalneasca si sa comunice cu orice persoana in spatiul public, iar aceste lucruri au un impact major asupra vietii profesionale.

Fobiile legate de un spatiu strict sau un obiect anume sunt cele mai numeroase. De la claustrofobie (resimtita in lift sau tunel, cand se instaleaza frica de a nu fi sufocat), la zoofobie (frica de animale), brontofobie (nelinistea resimtita pe timp de furtuna), acrofobie (teama de inaltimi), aerofobie (teama de zbor).

Persoanele ai caror membri de familie resimt aceste fobii sunt de trei ori mai predispusi la contactarea lor. Psihologii americani sunt de parere ca cel mai bun tratament al fobiilor este infruntarea lor. De asemenea, sunt recomandate sedinte terapeutice, in care sunt descrise senzatiile avute si in care se pot descoperi cauzele si modul cel mai bun de a le depasi.

Fobiile pot disparea complet numai in timp, cu multa rabdare si determinare din partea persoanei in cauza. Aceasta trebuie sa isi infrunte problemele si sa gaseasca o rezolvare pentru ele impreuna cu terapeutul.

Mai mult, fobiile se agraveaza in cazul alcoolicilor, care resimt nelinistea si anxietatea la cote mult mai ridicate. Tocmai de aceea tratamentul psihologic si consultul de specialitate sunt absolut necesare.

Cand e doar frica?

Frica este senzatia de autoaparare resimtita in fata unui pericol. Este confundata cu fobia pentru ca are aceeasi forma de manifestare. Ea poate fi depasita insa printr-un foarte bun autocontrol si o gandire clara si limpede a situatiei stresante.

Pentru ca persoanele care resimt frica ajung in timp la concluzia ca aceasta stare nu are un fundament real, ea se transorma rapid in fobie. Astfel, cea mai buna metoda de a evita agravarea situatiei este de a infrunta si a reflecta asupra cauzei care a determinat frica.

Sentimentul poate fi controlat avand suportul familiei sau prietenilor, dar un prim pas spre indepartarea lui este acceptarea problemei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2319 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor