Meloterapia - cel mai placut tratament de Sarbatori

Vineri, 24 Decembrie 2010, ora 19:40
3693 citiri
Meloterapia - cel mai placut tratament de Sarbatori

In aceste zile de sarbatoare, orice petrecere este asociata cu muzica. Tineretul se simte bine in acorduri zgomotoase fascinat de rock, metal sau jazz. Este o muzica antrenanta, aducatare de buna dispozitie, dar induce stari negative, depresie, angoasa, pe care nu le bagam de seama decat dupa ce petrecerea s-a terminat, stomacul s-a umplut, iar in creier inca mai vibreaza energiile joasei frecvente.

Cei mai in etate se simt bine in acorduri clasice, mai putin antrenante, mai putin zgomotoase, dar capabile sa induca stari pozitive de reverie si de calm. Dupa sarbatoare, se instaleaza energii ponderate, linistea si automultumirea.

O terapie veche, de cand lumea

Nu e cazul sa facem o pledoarie pentru clasic, dar ne putem referi la constatarea ca, asupra organismului nostru, acordurile muzicale actioneaza ca un medicament, cu indicatii si cu contraindicatii.

Inca din antichitate, Pitagora facea o anumita legatura intre efectele muzicii si starea de spirit a omului. Vechii amerindieni practicau dansurile sfinte, cu ajutorul carora vindecau bolnavii prin modulatii melodice repetate.

Vracii din triburile africane foloseau, si ei, ritmul magic al tobelor, ca mod de tratament. Tot ca tratament, in Tibetul antic se foloseau clopotele, trompetele si, mai ales, tobele. Tibetanii erau convinsi de efectul lor terapeutic asupra migrenelor, a bolilor psihice sau dezechilibrelor metabolice.

Terapie activa si terapie pasiva

Meloterapia de astazi, desi pornita tot de la experiente empirice, a ajuns o stiinta bazata pe testari metodice si pe principiile psihanalizei moderne. La baza ei, stau doua modalitati: cea activa (practicarea unui instrument, sau a vocii) si cea pasiva (ascultarea muzicii, eventual insotita de dans).

Daca prima modalitate este legata de calitatile native ale persoanelor dotate cu "ureche muzicala", cea de a doua este accesibila tuturor. Mai mult decat atat, specialistii au ajuns la concluzia ca si numeroase animale (indeosbi cainii) reactioneaza insolit sub efectul muzicii.

In ceea ce priveste fondul sonor, studiile au aratat ca muzica produce efecte asupra organismului uman, nu numai prin melodia si armonia ei, ci chiar prin frecventa sunetului insusi.

Portativul anatomiei si fiziologiei noastre

* Nota DO guverneaza coloana vertebrala, nasul, articlatiile si gatul. Efectul ei se simte la prostata, in anemie, unele forme de paralizie, dificultati de urinare, umflarea gleznelor, fenomenul de "picioare reci".

* Nota RE guverneaza sanii, organele genitale, perineul, picioarele si limba. Efectul ei se simte in astm, la bronsita, guta, pietre la vezica biliara, obezitate, apatie.

* Nota MI guverneaza capul, ochii, zona ombilicara. Efectul ei se simte in caz de constipatie, indigestie, afectiuni ale ficatului, cele gastrointestinale, tuse, dureri de cap, piele, apatie, plictiseala.

* Nota FA guverneaza rinichii, glandele suprarenale, umerii, pieptul, colonul. Produce efecte la guturai, alergii, raceli, traume, socuri, colici, epuizare, ulcere, iritabilitate, tensiune marita, piele uscata.

* Nota SOL guverneaza saliva, parul si sistemul reproducator. Efectul ei se simte in laringita, amigdalita, la ochi, boli de piele, spasme musculare, dureri menstruale, febra.

* Nota LA guverneaza sistemul nervos. Produce efecte in toate afectiunile nervoase, convulsii, oboseli, dereglari ale echilibrului, sangerari, dificultati respiratorii.

* Nota SI guverneaza sistemul glandular. Produce efecte in dezechilibrul glandelor, nevralgii, deficiente imunitare, metabolismul vitaminelor.

Mozart si Dvorak cu efect de Emetiral

Fireste, muzica are o componenta melodica si una armonica, efectul neputandu-se limita la o anumita nota - corespunzatoare unei frecvente, cum am aratat mai sus. Dar armonia unde isi face prezenta intreaga gama, se adreseaza ansamblului organismului nostru, asa cum nu o poate face nici un medicament.

Psihoterapeutii au reusit sa faca legaturi interesante intre starile organismului uman si stilul componistic. Dintre acestea, merita citate cateva exemple:

Concertul nr. 5 pentru pian si orchestra, concertul in re major pentru vioara si orchestra, sau sonata lunii, toate de Beethoven, au darul de a produce o relaxare si o calmare a sistemului nervos.

Mica serenada si Simfonia nr. 41 de Mozart actioneaza asupra nevrozei astenice si a tulburarilor vegetative.

Concertul pentru violoncel de Dvorak si simfonia patetica de Ceaicovski au influenta asupra socului nervos, produs de imprejurari tragice sau numai neasteptate.

Carnavalul de Dvorak, uverturile de Rossini, sonatele "Kreuzer" (englezii scriu "Kreutzer) si "Appassionata" de Beethoven produc efecte in starile depresive.

Merita testat: n-are efecte secundare

Meloterapia, desi cunoscuta din antiichitate, este o metoda noua de terapie si, ca orice noutate, lasa loc de multe cercetari, testari si descoperiri, multe din ele inca nebanuite. Unele efecete benefice sunt deja demonstrate, altele sunt probabile, efectele secundare sunt imposibile.

Ca in toate cazurile, sunt destui neincrezatori, altii au incercat, ca sa zic asa pe pielea lor, altii sunt incantati si chiar entuziasmati. Ce poate fi mai incantator, decat o terapie placuta?

Dar, orice ar spune specialistii, nimeni nu contesta ca, dupa o masa copioasa, dupa o zi obositoare, dupa o perioada de stres, muzica este cu atat mai binevenita, cu cat chiar si cei fara destula "ureche muzicala" ca sa cante, au suficienta ureche, pentru ca sa asculte.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#tratament meloterapie, #muzica recomandata meloterapie, #note muzicate corp uman , #tratament