Nou tratament pentru anorexia nervoasa - Poate fi vindecata cu ajutorul electrozilor

Vineri, 24 Februarie 2017, ora 19:22
5575 citiri
Nou tratament pentru anorexia nervoasa - Poate fi vindecata cu ajutorul electrozilor
Foto: Arhiva/Pixabay

Stimularea in profunzime a creierului, prin implantarea de electrozi, poate constitui un mod inedit de tratament a formelor severe de anorexia nervoasa, arata un studiu realizat recent in Canada.

Oamenii de stiinta au studiat 16 persoane diagnosticate cu anorexie severa si au descoperit ca tratamentul a contribuit la reducerea depresiei si a anxietatii, iar in unele cazuri a condus la cresterea in greutate, informeaza BBC.

Cercetarea a implicat femei cu varste intre 21 si 57 de ani care suferisera de anorexie o perioada de 18 ani, in medie, si incercasera toate tratamentele disponibile. Acestea erau sever subponderale si unele dintre ele prezentau risc de moarte prematura din cauza afectiunii.

La inceputul studiului, electrozii au fost amplasati in anumite regiuni ale creierului despre care se crede ca sunt asociate cu anorexia. Dupa cateva luni, unele dintre paciente au resimtit o imbunatatire a starii de depresie si anxietate. 12 luni mai tarziu mai multe dintre ele au luat in greutate - indicele de masa corporala mediu al grupului a crescut de la 13,8 la 17,3.

De asemenea, oamenii de stiinta au observat pe radiografiile realizate inainte si dupa stimularea electrica anumite modificari persistente in zonele cerebrale asociate cu anorexia.

"In prezent nu exista tratamente eficiente pentru cei care sufera de anorexie nervoasa de lunga durata - persoane care sunt de multe ori cele mai bolnave si cele mai vulnerabile in fata mortii din cauza acestei boli", a declarat pentru BBC dr. Nir Lipsman, neurochirurg la Sunnybrook Health Sciences Center.

"Lucrarea noastra, care se bazeaza pe teste anterioare, este una dintre primele strategii axate pe creier care s-au dovedit de ajutor in anorexia cronica. Speranta mea este ca prin aceasta cercetare noi validam de asemenea ideea ca anorexia este o boala ce porneste de la creier, nu o alegere ce tine de personalitate sau de stilul de viata", a completat cercetatorul.

Metoda nu s-a dovedit, insa, functionala pentru toate pacientele. Una dintre acestea a suferit o criza la cateva luni dupa implantarea electrozilor, iar doua persoane au cerut, in timpul testelor, sa le fie indepartate dispozitivele, mai arata sursa citata.

Autorii studiului publicat in jurnalul "Lancet Psychiatry" au declarat ca sunt necesare cercetari de mai mare amploare inainte ca terapia sa poata fi luata in considerare la scara larga.

Daca pana acum se credea ca femeile sunt mai afectate de anorexie, statisticile din ultimii ani arata ca tot mai multi barbati sunt diagnosticati cu aceasta afectiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
#nou tratament anorexie nervoasa, #anorexie nervoasa tratament electrozi, #anorexie nervoasa tratament, #anorexie nervoasa boala creier , #tratament