O neplacuta boala a picioarelor: infectia fungica

Vineri, 02 Martie 2012, ora 17:30
24884 citiri
O neplacuta boala a picioarelor: infectia fungica

Numeroase persoane constata ca unghiile picioarelor isi schimba culoarea, se ingroasa si chiar cad. In locul lor cresc altele, diforme. Epiderma, la randul ei, devine aspra, prezinta crapaturi, pete si mancarimi. Piciorul este invadat de infectii fungice, provenite de la una sau mai multe specii de fungi (ciuperci).

Infectia prezinta riscul extinderii, putand afecta tesuturile pulmonare sau provoca boli sistemice. Boala trebuie tratata in stadiul ei initial, conform Infoniac.

De ce apare

Adesea, ciupercile provin din mucegaiuri instalate in lemn, dar nu numai, si pot fi observate cu chiul liber sau cu lupa. Ele se instaleaza pe piciorul omului, de preferinta in conditii de igiena precara, cu umiditate ridicata.

De cele mai multe ori, infectiile fungice apar atunci cand o persoana este expusa la o sursa infectioasa de pe suprafete care au venit in contact cu alti bolnavi sau cu excremente de pasare. Un sistem imunitar slabit reprezinta mediul favorabil instalarii si dezvoltarii ciupercilor.

Oricine poate prelua o infectie fungica, totusi, anumiti oameni au risc crescut si manifesta recurenta. Este sporit riscul la persoanele afecate de HIV, cei care fac chimioterapie, cei care sufera de boli cronice (diabet zaharat, boli pulmonare sau renale).

Alti factori de risc

Antibioticele constituie un principal factor de risc. Ele sunt concepute sa ucida bacteriile, dar pot cauza unele boli sau infectii. Pe fondul tratamentului cu antibioticele se instaleaza adesea infectiile fungice.

Corticosteroizii, care fac parte dintr-un grup de medicamente antiinflamatoare, sunt cei care ajuta la crearea mediului propice dezvoltarii ciupercilor, din cauza reducerii raspunsului imunitar al organismului.

In sfarsit, unul din factorii majori de risc este ereditatea. Parintii care se stiu purtatori de ciuperci fungice trebuie sa urmareasca eventuala aparitie la copii si trebuie sa actioneze imediat. Copiii trebuie sa stie ca poarta acest factor ereditar si trebuie sa-si controleze starea picioarelor toata viata.

Cum se trateaza

Cele mai multe infectii fungice superficiale se vindeca doar cu tratament antifungic topic, dar in anumite cazuri este necesar tratamentul oral cu antimicotice, prescris de medic.

Pacientii care sufera de boli ale plamanilor grave sau diabet si constata infectii fungice sistemice pot urma tratamente medicamentoase mai complicate, sub stricta supraveghere medicala. In functie de rezultatele testelor de laborator si de sensibilitatea fungilor la substante, medicul stabileste atat tratamentul, cat si durata.

In general, durata variaza in functie de tipul, zona afectata si persistenta infectiei, care uneori poate necesita luni de tratament. Infectiile sistemice pot necesita tratament pe termen indelungat (uneori chiar ani), iar persoanele care au sistemul imunitar slabit ar putea avea nevoie de terapie de intretinere pentru tot restul vietii.

Ocazional, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru indepartarea maselor fungice, ineosebi in zona unghiilor.

Cum prevenim

O masura elementara de prevenire este igiena piciorului: spalarea zilnica, schimbarea zilnica a ciorapului si evitarea transpiratiei. In cazul cand piciorul transpira sistematic, se poate proteja cu pudra de talc sau cu unguente speciale, aflate in farmacii.

Pentru cine are predispozitie spre o infectare fungica este indicat sa nu utilizeze prosop dupa spalarea piciorului, intrucat ciupercile raman in fibrele tesaturii si se transmit altora sau aceleiasi persoane (eventual la alt picior, pe unghiile mainilor etc). In locul prosopului, poate fifolosit uscatorul de par.

De asemeni, persoanele cu predispozitie pentru aceasta boala n-ar trebui sa manipuleze obiecte din lemn putrezit si nici pasari vii, ale caror excremente sunt purtatoare de ciuperca. Acestea o pot transmite chiar si prin pene.

In cazul cand boala a aparut, dar a fost vindecata, toata incaltamintea (ciorapi, pantofi) folosita anterior trebuie distrusa si inlocuita cu alta noua.

Trebuie stiut, de asemeni, ca folosirea incaltamintei fara pori (din materiale plastice) favorizeaza transpiratia si, deci, intretine ciuperca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#ciuperca picior cauze, #ciuperca picior tratament, #infectie fungica picioare, #infectie fungica tratament , #tratament