O terapie uitata: tratamentul cu lipitori

Duminica, 12 Ianuarie 2014, ora 11:58
19358 citiri
O terapie uitata: tratamentul cu lipitori

In trecut, tratamentul cu lipitori era un leac babesc, insuficient studiat sau chiar deloc, pe care vindecatorii il aplicau ca un panaceau, obtinand adesea succese. Alteori nu.

Astazi, efectul lipitorilor este cercetat in laboratoare, iar tratamentul a primit chiar o denumire specifica: hirudoterapia. Din pacate, tratamentul inca il mai aplica empiric numerosi "vindecatori", incurajati probabil si de faptul ca putini medici sunt formati pe aceasta specialitate, noteaza portalul PulsPlus.

In ce priveste bolile carora li se adreseaza acest tratament, ele se stabilesc numai de catre medic de la caz la caz, cu atat mai mult cu cat exista pacienti care nu-l pot suporta. In unele cazuri, se obtin totusi rezultate remarcabile.

Cu titlu de exemplu, putem arata ca hirudoterapia este eficienta in tratamentul patologiilor cardiovasculare a hipertensiunii arteriale, a anginei pectorale, a insuficientei cardiace. Nu este de neglijat nici faptul ca ajuta la reglarea fluxului sanguin cerebral.

Hirudoterapia mai este utila in cazul bolilor ale urechii si nasului (rinite, sinuzite, otite) si in cazul bolilor respiratorii (bronsita, pneumonie). Mai este recomandatata in tratamentul unor boli ale sistemului digestiv (gastrite, ulcer gastric si duodenal, hepatita cronica si pancreatita).

Se utilizeaza cu succes in tratamentul bolilor ginecologice (acute si cronice inflamatorii ale uterului, aderente, tumori benigne ale uterului, menstruatie dureroasa, sangerare uterina) si in tratamentul bolilor urologice (boli de rinichi, vezica, prostata).

Nu este de neglijat nici in tratamentul bolilor degenerative de disc, al bolilor varicoase, hemoroizilor si multor altor afectiuni intervenite adesea odata cu inaintarea in varsta a pacientului.

Dar un domeniu nou, necunoscut in trecut, unde se folosesc astazi lipitorile, este cosmetica. Prezenta lor duce la cresteea fluxului sanguin si la producerea drenajului limfatic in diferitele parti al corpului. Ca urmare, pielea devine neteda, se elimina endemul si adesea celulita.

Este important ca acest tratament, considerat de unii "babesc" sa fie efectuat totusi sub control medical, cel putin datorita contraindicatiilor de care vorbeam. Adesea se impun investigatii prealabile.

Sunt de mentionat:

 • Inainte de tratament este necesar a se efectua teste privind hemoglobina.
 • Este necesara verificarea coagularii normala a sangelui.
 • Continutul de glucoza din sange indica daca pacientul nu sufera de diabet, caz in care tramentul cu lipitori nu este indicat.
 • Se mai fac teste pentru HIV, sifilis, hapatita B si hepatita C.
 • In toate aceste cazuri, medicul decide daca este sau nu acceptabila hirudoterapia. Inca un detaliu, nu tocmai placut: dupa folosire, lipitorile trebuie sacrificate, aplicarea lor la un nou pacient nefiind permisa, intrucat prezinta riscul transmiterii de boli nedepistate cu prilejul investigatiilor.

  Citeste si:
  Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
  Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
  După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
  Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
  Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
  Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
  Sursa: Ziare.com