O terapie uitata: tratamentul cu lipitori

Duminica, 12 Ianuarie 2014, ora 11:58
20958 citiri
O terapie uitata: tratamentul cu lipitori
Foto: Pulsplus

In trecut, tratamentul cu lipitori era un leac babesc, insuficient studiat sau chiar deloc, pe care vindecatorii il aplicau ca un panaceau, obtinand adesea succese. Alteori nu.

Astazi, efectul lipitorilor este cercetat in laboratoare, iar tratamentul a primit chiar o denumire specifica: hirudoterapia. Din pacate, tratamentul inca il mai aplica empiric numerosi "vindecatori", incurajati probabil si de faptul ca putini medici sunt formati pe aceasta specialitate, noteaza portalul PulsPlus.

In ce priveste bolile carora li se adreseaza acest tratament, ele se stabilesc numai de catre medic de la caz la caz, cu atat mai mult cu cat exista pacienti care nu-l pot suporta. In unele cazuri, se obtin totusi rezultate remarcabile.

Cu titlu de exemplu, putem arata ca hirudoterapia este eficienta in tratamentul patologiilor cardiovasculare a hipertensiunii arteriale, a anginei pectorale, a insuficientei cardiace. Nu este de neglijat nici faptul ca ajuta la reglarea fluxului sanguin cerebral.

Hirudoterapia mai este utila in cazul bolilor ale urechii si nasului (rinite, sinuzite, otite) si in cazul bolilor respiratorii (bronsita, pneumonie). Mai este recomandatata in tratamentul unor boli ale sistemului digestiv (gastrite, ulcer gastric si duodenal, hepatita cronica si pancreatita).

Se utilizeaza cu succes in tratamentul bolilor ginecologice (acute si cronice inflamatorii ale uterului, aderente, tumori benigne ale uterului, menstruatie dureroasa, sangerare uterina) si in tratamentul bolilor urologice (boli de rinichi, vezica, prostata).

Nu este de neglijat nici in tratamentul bolilor degenerative de disc, al bolilor varicoase, hemoroizilor si multor altor afectiuni intervenite adesea odata cu inaintarea in varsta a pacientului.

Dar un domeniu nou, necunoscut in trecut, unde se folosesc astazi lipitorile, este cosmetica. Prezenta lor duce la cresteea fluxului sanguin si la producerea drenajului limfatic in diferitele parti al corpului. Ca urmare, pielea devine neteda, se elimina endemul si adesea celulita.

Este important ca acest tratament, considerat de unii "babesc" sa fie efectuat totusi sub control medical, cel putin datorita contraindicatiilor de care vorbeam. Adesea se impun investigatii prealabile.

Sunt de mentionat:

  • Inainte de tratament este necesar a se efectua teste privind hemoglobina.
  • Este necesara verificarea coagularii normala a sangelui.
  • Continutul de glucoza din sange indica daca pacientul nu sufera de diabet, caz in care tramentul cu lipitori nu este indicat.
  • Se mai fac teste pentru HIV, sifilis, hapatita B si hepatita C.
  • In toate aceste cazuri, medicul decide daca este sau nu acceptabila hirudoterapia. Inca un detaliu, nu tocmai placut: dupa folosire, lipitorile trebuie sacrificate, aplicarea lor la un nou pacient nefiind permisa, intrucat prezinta riscul transmiterii de boli nedepistate cu prilejul investigatiilor.

    Sute de publicații, influenceri și reclame cu finanțare de la Moscova propagă dezinformare și teorii conspiraționiste în România. Cine a luat bani de la ruși
    Sute de publicații, influenceri și reclame cu finanțare de la Moscova propagă dezinformare și teorii conspiraționiste în România. Cine a luat bani de la ruși
    Milione de euro au fost direcționați în ultimii opt ani către site-urile, influenceri conspiraționiști și publicații cu conținut de extremă dreapta. Banii au provenit de la AdNow, o...
    Elena Lasconi îi cere președintelui desecretizarea informațiilor din ședinta CSAT despre "influenţa Rusiei"
    Elena Lasconi îi cere președintelui desecretizarea informațiilor din ședinta CSAT despre "influenţa Rusiei"
    Candidata USR la alegerile prezidenţiale, Elena Lasconi, i-a cerut lui Klaus Iohannis desecretizarea informațiilor din cea mai recentă ședință CSAT cu privire la atacurile cibernetice care au...
    #lipitori tratament, #tratamente neconventionale, #tratamente naturiste , #tratament
    1. Horoscop zilnic. Miercuri, 4 decembrie. Zodia care se poate confrunta cu probleme de sănătate
    2. Bancul zilei: Cât de mare este inflația în România
    3. La ce să se aștepte turiștii care vizitează Spania. Ce prevăd noile reguli: "Poate părea obositor când tot ce vrei este să te relaxezi în vacanță"
    4. Indiciul care apare la mijlocul vieții și poate prezice riscul de Alzheimer în următorii 20 de ani: "O descoperire crucială"
    5. Secretele unei bucătării moderne: idei care îți vor schimba complet spațiul!
    6. Monoxidul de carbon, ucigașul tăcut. Cum să eviți tragediile
    7. Ridurile din jurul gurii: cauze, prevenție și soluții pentru tratament
    8. Alimentul secret pentru un somn odihnitor. Legătura „crucială” între alimentație și apneea în somn, care provoacă sforăit
    9. Abordarea corectă, responsabilă, la jocuri de cazinou în sezonul rece - riscuri, provocări, opțiuni
    10. Ce pericol prezintă automedicația cu antibiotice. Avertismentul medicilor