Paralizia de dupa accidentul vascular cerebral, vindecabila - vezi procedura

Luni, 27 Mai 2013, ora 17:56
7736 citiri
Paralizia de dupa accidentul vascular cerebral, vindecabila - vezi procedura
Foto: Biogenis

Cinci persoane cu puternice dizabilitati cauzate de accidente vasculare cerebrale (AVC) au aratat semne de imbunatatire dupa ce au fost tratate cu celule stem.

Medicul Keith Muir de la Universitatea Glasgow, cel care se ocupa de cazul celor cinci bolnavi, a spus ca este "surprins" de evolutia pacientilor sai, relateaza BBC.

Totusi, acesta a precizat ca este prea devreme pentru a putea spune cu certitudine daca efectul provine de la tratamentul cu celule stem sau nu. Chiar si asa, rezultatele uluitoare vor fi prezentate la Conferinta Europeana a AVC din Londra, care va avea loc saptamana viitoare.

Celulele stem pot "repara" inima dupa un atac de cord

Cei cinci pacienti a caror stare s-a imbunatatit fac farte dintr-un grup de noua persoane, avand intre 60 si 90 de ani. Tratarea acestora are loc la Spitalul Glasgow Southern, iar procedura implica injectarea de celule stem in creierul grav afectat. Tratamentul se numara printre primele din lume care folosesc celulele stem pe pacienti.

Rezultatele arata ca, pana acum, bolnavii nu s-au confruntat cu efecte adverse si ca s-au inregistrat semne de ameliorare la peste jumatate dintre participantii la studiu. Cu toate acestea, medicii spun ca nu este exclus ca imbunatatirea sa fie rezultatul atentiei indelungate pe care pacientii o primesc de la personalul medical, fenomenul fiind cunoscut sub numele de placebo.

Viata unui bolnav de leucemie, salvata cu ajutorul celulelor stem

Efectul placebo, improbabil

"Ar fi foarte ciudat ca in cazul tuturor celor cinci pacienti sa fie vorba de placebo. Lucrurile sunt interesante, chiar surprinzatoare. Unii isi pot misca acum degetele, in conditiile in care ani intregi au fost complet paralizati", a precizat Muir.

"De asemenea, unii au reusit chiar sa se plimbe in jurul caselor lor, cand, pana de curand, erau dependenti de asistenta. Starea unora s-a imbunatatit atat de mult incat au inceput sa realizeze ce se intampla in jurul lor, in contextul in care inainte nu intelegeau nimic", a adaugat medicul.

Aceste schimbari i-au ajutat pe pacienti sa se descurce mai bine in viata de zi cu zi, reusind sa se imbrace singuri, sa se plimbe, sa fie mai independenti.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#paralizie tratament celule stem, #paralizie vindecabila, #tratament celule stem atac cerebral, #tratament celule stem paralizie , #tratament