Premiera: Copii tratati de cataracta, printr-o metoda revolutionara

Joi, 10 Martie 2016, ora 13:42
4704 citiri
Premiera: Copii tratati de cataracta, printr-o metoda revolutionara

O noua procedura menita sa redea vederea copiilor afectati de cataracta a fost testata cu succes in China. Reusita e cu atat mai importanta cu cat mai bine de jumatate de cazurile de orbire au drept cauza aceasta afectiune.

In mod normal, este nevoie de un implant de cristalin pentru redobandirea vederii, insa aceasta noua procedura, testata intai cu succes pe animale, urmareste activarea celulelor stem din ochi, in final obtinandu-se un cristalin nou-nout, abia format, informeaza BBC.

Expertii vorbesc despre aceasta tehnica inovativa numind-o una dintre cele mai mari reusite din medicina regenerativa.

Circa 20 de milioane de oameni sunt orbi din cauza cataractei, o boala cu incidenta mare la varstnici, insa exista si copii care se nasc cu aceasta afectiune.

Tratamentul conventional impune folosirea ultrasunetelor, pentru distrugerea cristalinului afectat, care este apoi indepartat. Urmeaza implantul unui cristalin artificial, in spatele ochiului, procedura ce nu e ferita de complicatii, mai ales in cazul pacientilor foarte tineri.

Procedura pusa la punct de specialisti de la Universitatea Sun Yat-sen si de la Universitatea California presupune indepartea, printr-o mica incizie, a unei parti din cristalinul afectat, lasand exteriorul acestuia in ochi, intact. Celulele stem aflate in acest tesut isi vor face treaba ulterior, reparandu-l.

Initial, metoda a fost testata pe iepuri si maimute, reusita ducand la implementarea ei pe 12 subiecti copii. In decurs de opt luni de la interventie, cristalinul era deja regenerat, de dimensiuni normale, semn ca celulele stem isi facusera treaba.

Copiii, operati in premiera prin aceasta metoda in China, sunt foarte bine si au o vedere normala, a declarat pentru BBC dr. Kang Zhang, unul dintre cercetatorii implicati.

In plus, metoda face ca incidenta complicatiilor sa fie semnificativ mai mica, aratand superioritatea tratamentului, mai afirma acesta.

Inainte ca procedura sa fie derulata la scara mult mai mare, devenind un tratament standard, e nevoie sa se faca si alte studii, a mai spus el.

Metoda a fost testata pe copii pentru ca celulele lor stem epiteliale de la nivelul cristalinului sunt mai tinere si se regenereaza mai usor decat in cazul varstnicilor. Din pacate, insa, cataracta este, fara indoiala, o boala a celor varstnici, asa ca cercetarile ulterioare vor merge in directia adaptarii metodei pe pacienti in etate.

Deja testele pe pacienti varstnici au inceput, acestea fiind "foarte incurajatoare", a spus acelasi cercetator.

Orbirea s-ar putea trata - Metoda revolutionara, testata in Europa

Se spera ca prin aceeasi metoda vor putea fi tratate mai multe boli ce afecteaza ochiul, cum ar fi degenerescenta maculara si glaucomul.

Citeste si:
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Votanții AUR sunt motivați de „nemulțumirea pe care o simt că alții câștigă mult mai mult decât ei de pe urma globalizării”, argumentează antropologul Radu Umbreș într-o analiză...