Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce sunt infiltratiile intra-articulare si la ce ajuta

Joi, 11 Iunie 2015, ora 09:42
17925 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce sunt infiltratiile intra-articulare si la ce ajuta
Foto: Doctor Tarek Nazer

Infiltratiile intra-articulare reprezinta introducerea prin injectare a unei substante in zona intra-articulara, aceasta metoda fiind din ce in ce mai dezvoltata in ziua de azi pentru tratarea diferitelor afectiuni articulare (cea mai frecventa fiind artroza).

Este un remediu bun de tratament, preventie si ameliorare a durerii cu rezultate rapide, explica pentru Ziare.com doctorul ortoped Tarek Nazer.

Medicul stabileste substanta injectata in functie de patologie, nivelul de degradare articulara, cat si de etapa evolutiva a bolii.

O articulatie devine dureroasa atunci cand scade lubrifierea naturala, creste nivelul substantei de inflamatie numita prostaglandina, dar si din cauza reducerii grosimii cartilajului.

Sanatate la-ndemana: Suferi de artroza? Poti fi un meteorolog bun!

Cea mai frecventa patologie pentru care se recomanda infiltratiile este artroza (gonartroza, coxartroza si periartrita scapulohumerala etc.)

Cele mai folosite substante in ziua de azi sunt urmatoarele:

1. Acidul hialuronic este o solutie vascoelastica sub forma de gel injectabil, care se gaseste in structura cartilajului si a lichidului sinovial.

Aceasta joaca un rol protector al cartilajului diminuand frecarea prin compozitia lui vascoasa ce ajuta la lubrifierea articulatiei, hranirea cartilajului prin molecule mari de proteina. Are si rol protector de tesut sinovial mascand receptorii de inflamatie ai articulatiei.

De asemenea, reduce durerea prin cresterea nivelului de acid hialuronic in articulatie si scaderea nivelului de prostaglandina. Insa studiile arata un efect redus la stadiile avansate de artroza unde acest tip de infiltratie nu a fost eficient in reducerea durerii.

Premiera medicala in Romania: Cum sa iti rezolvi problemele la genunchi Interviu cu dr Tarek Nazer

2. PRP (plasma imbogatita cu trombocite) reprezinta o metoda care se bazeaza pe recoltarea de sange periferic al pacientului intr-o eprubeta speciala, urmand ca aceasta sa fie introdusa intr-o centrifuga pentru cateva minute dupa care se obtine o plasma cu o cantitate de noua ori mai mare fata de valoarea normala aflata in sange si diferiti factori de crestere.

Aceasta terapie actioneaza prin trei etape:

- etapa inflamatorie care dureaza pana in 72 de ore;

- etapa de proliferare celulara fiind cea de vindecare prin eliberarea factorilor de crestere;

- etapa de remodulare a tesutului unde celule noi formate iau locul celulelor distruse.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce sunt, cum apar si cum poti scapa de monturi

3. Corticosteroizi este metoda folosita de mai mult de 50 de ani care in ziua de azi are indicatie foarte restransa in cazurile avansate de artroza cu contraindicatii de tratament chirurgical, avand un efect foarte bun in reducerea durerii, dar nu si de tratament al artrozei.

Riscul de introducere a unei infectii in articulatie prin infiltratie este minim daca se foloseste o metoda sterila si se efectueaza intr-un mediu steril.

Rezultatul bun in urma unei infiltratii articulare depinde foarte mult de gradul de artroza si alegerea de substanta potrivita fiecarui caz pe baza examenului clinic si paraclinic.

Adresati-va unui medic ortoped la stadiile incipiente de artroza pentru a avea un rezultat bun si a preveni sau a intarzia efectuarea unei operatii ulterioare.

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia si vicepresedinte al Asociatiei Sanatate la Nivel European. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

www.consultatieortopedie.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Citește și:
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Senatoarea neafiliată Diana Șoșoacă a depus în Parlament o propunere legislativă care prevede modificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre...
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
#Ce sunt infiltra iile intra articulare, #infiltra ii intraarticulare, #ortoped Tarek Nazer, #Doctor Tarek Nazer , #tratament