Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Tendinita - ce este si cum o tratam

Joi, 18 Iunie 2015, ora 13:08
20477 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Tendinita - ce este si cum o tratam
Foto: Doctor Tarek Nazer

Tendinita reprezinta inflamatia dureroasa a tendonului, acesta fiind o extensie specializata a muschilor formata din tesut conjunctiv care leaga fibrele musculare de capetele osoase.

Tendinita, de fapt, este o ruptura partiala a unor fibre de colagen asociata cu edem localizat, explica pentru Ziare.com doctorul ortoped Tarek Nazer.

Cauza tendinitei

Cea mai frecventa cauza este suprasolicitarea continua si excesiva a tendonului, frecvent intalnita la sportivi sau la persoanele care au o profesie ce necesita o activitate manuala repetata.

De asemenea, mai joaca un rol important si alti factori favorizanti in aparitia tendinitelor, cum ar fi lipsa vitaminelor, frigul, lipsa de antrenament si incalzire inainte de sport, obezitatea si hidratarea insuficienta.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce sunt, cum apar si cum poti scapa de monturi

Aceasta se manifesta prin durere localizata la nivelul tendonului, durerea fiind acuta, intepatoare si insotita de o zona de inflamatie locala, prezenta in repaus, dar se agraveaza la solicitarea tendonului respectiv si la palpare.

Cele mai frecvente tendinite sunt ale pumnului, ale muschiului extensorului lung al policelui sau ale tendonului rotulian si achilian.

Tendinitele cronice care nu sunt tratate la timp se pot complica, ajungandu-se la ruptura tendonului in cazurile avansate.

Diagnosticul

Diagnosticul se pune pe baza unui examen clinic, teste speciale precum si examene paraclinice: ecografii ce arata inflamatia tendonului, radiografia zonei respective si prin rezonanta magnetica nucleara (RMN).

Premiera medicala in Romania: Cum sa iti rezolvi problemele la genunchi Interviu cu dr Tarek Nazer

Cateodata poate fi si o tendinita calcificanta, adica din cauza depunerilor de calciu se produce calcifierea tendonului, ce duce la o inflamatie locala insotita de durere si se evidentiaza pe radiografie sub forma unor osificari discrete.

Ca prima intentie daca suferim de o durere la nivelul tendonului este recomandat sa oprim activitatea respectiva imediat, sa aplicam gheata local la zona dureroasa si sa ne prezentam medicului specialist pentru evaluare.

Cum se trateaza

Tratamentul tendinitei se bazeaza pe reducerea suprasolicitarii tendonului respectiv prin repaus relativ, antiinflamatoare locale si orale, antialgice si fizioterapie.

De asemenea, exista infiltratii ce pot ajuta, conform studiilor, la scurtarea perioadei de repaus si reducerea inflamatiei, infiltratii tip PRP (plasma imbogatita cu trombocite).

Folosirea de orteze sau de fasa elastica pentru perioade scurte sunt cateodata necesare pentru tendinitele cronice, rareori se ajunge la tratament chirurgical.

Sanatate la-ndemana: Suferi de artroza? Poti fi un meteorolog bun!

Preventia tendinitei se face prin hidratarea corespunzatoare, vitamine si incalzirea inainte de activitati sportive.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce sunt infiltratiile intra-articulare si la ce ajuta

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia si vicepresedinte al Asociatiei Sanatate la Nivel European. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

www.consultatieortopedie.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#Tratament pentru tendinita, #ce este Tendinita, #tratament Tendinita , #tratament