""
Ziare.com

Secretele unei banci de celule stem. Moft, afacere sau colac de salvare? Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 12:43

   

Secretele unei banci de celule stem. Moft, afacere sau colac de salvare? Interviu
Grefele de celule stem recoltate din cordonul ombilical la nastere sunt un subiect controversat in lumea medicala.

Sunt medici care spun ca este vorba mai mult despre o afacere prospera, dar cu rezultate medicale inca modeste in raport cu costurile. Sunt cei care recomanda aceasta procedura bazandu-se pe rezultatele obtinute, dar si pe cercetarile importante in domeniu.

Dr. Tudor Panu, managerul national al Cord Blood Center, prima banca de celule stem din Romania, spune, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca subiectul trebuie tratat echilibrat si corect. Nu este vorba despre un panaceu, de o solutie universala pentru orice boli. Este vorba despre o centura de siguranta pentru copilul din al carui cordon ombilical sunt recoltate celulele si pentru familia lui si are o eficienta dovedita pentru aproximativ 80 de boli de sange.

"Posibilitatea de a utiliza grefa este de 1 la 400 de cazuri, la o perioada de viata de la 0 la 70 de ani", a explicat Tudor Panu. In acelasi timp, calitatea celulelor stem recoltate la nastere este mai buna decat a celor recoltate din maduva sau sange periferic pentru ca ele nu au suferit inca efectele nocive ale factorilor de mediu, ale bolilor sau accidentelor.

Despre banci in care sunt tinuti banii sau alte valori a auzit toata lumea. Ce e o banca de celule stem? Ce depoziteaza ea?

Stocam si procesam celulele stem din sangele placentar recoltat la nasterea unui copil pentru a fi folosite in caz de nevoie, adica in cazul unui transplant, de acel copil sau de membrii familiei sale. In acest moment, in Romania avem stocate aproximativ 60 de mii de grefe.Bancile de celule stem stocheaza doar sange recoltat la nastere?

Da, numai sangele plancentar recoltat la nastere, care este o sursa inepuizabila de celule stem utilizabile in circa 80 de afectiuni ale sangelui. Aceste celule recoltate la nastere sunt de o calitate superioara celorlalte doua surse de celule stem: maduva hematogena si sangele periferic, sursele clasice pentru prelevarea unui transplant cu celule stem. Celulele stem recoltate la nastere sunt de calitate mai buna pentru ca ele nu au fost inca afectate de boli, noxe, accidente, sunt cele mai apropiate de calitatea originara.

Care ar fi ce cele mai grave dintre cele 80 de boli la care v-ati referit?

Atat boli hematologice beningne, dar si de afectiuni maligne, de boli dobandite si ereditare. De la diferite forme de leucemii si limfoame, la anemii, de exemplu. .Autotransplanturile cu celule stem recoltate la nastere sunt rezolvari certe sau deocamdata sunt doar experimentale? Sunt medici care contesta utilitatea acestor transplanturi si le considera mai mult o moda.

Tratamentul cu celule stem in cazul celor 80 de boli la care ma refer este dovedit clinic, stiintific. Exista si alte afectiuni, aflate acum in studiu, pentru care vom vedea daca functioneaza transplantul cu celule stem recoltate la nastere.

De exemplu, se vorbeste foarte mult despre medicina regenerativa, dar aceea este o chestiune intr-adevar experimentala. Cercetare se face si in Romania, suntem implicati si noi intr-un proiect cu Institutul Victor Babes in chestiunea medicinei regenerative, spre exemplu regenerarea inimii dupa infractul miocardic prin utilizarea de telocite si celule stem.In cazul leucemiei, uneori medicii prefera transplantul de la un donator viu, de exemplu, de la un frate in locul autotransplantului.

Medicul transplantolog decide daca utlizeaza grefa recoltata la nastere sau, de exemplu, apeleaza la celulele unui frate sau ale altui donator.Deci exista riscul ca un pacient care detine intr-o banca de celule stem o astfel de grefa recoltata la nastere sa nu o poata folosi, sa-i fie mai indicat transplantul de la un donator viu?

Sigur ca exista. Recoltarea la nastere pentru uzul propriu si al familiei este un fel de centura de siguranta pentru perioada vietii. Este corect sa explicam exact, fara exagerari. Celulele stem recoltate la nastere nu sunt un panaceu, un leac universal.Un pacient poate beneficia de celulele stem recoltate la nasterea fratelui sau?

Daca un copil sufera de una dintre cele 80 de boli in care transplantul de celule stem functioneaza, are 25% sanse ca sangele recoltat la nasterea fratelelui sau sa fie compatibil si transplantul sa poata fi facut. Este asa numitul program de sibling la care noi tinem foarte mult.

Cate din cele 60 de mii de grefe despre care vorbeati au fost folosite?

Deocamdata avem un singur caz, o grefa transplantata in acest an in SUA, in cazul unui copil cu paralizie cerebrala, un transplant experimental. A fost realizat acum trei luni si asteptam rezultatele. Posibilitatea de a utiliza grefa este de 1 la 400 de cazuri, la o perioada de viata de la 0 la 70 de ani, iar cel mai in varsta client al nostru are 7 ani. Prin comparatie, riscul de a avea nevoie de un alt tip de transplant este de 1 la 200.Daca un pacient are nevoie de un transplant, banca il ajuta sa-si gaseasca o clinica?

Da, si banca asigura costul transplantului propriu zis, precum si unele cheltuieli colaterale pentru insotirea pacientului.

Grefa de celule stem poate fi folosita o singura data?

Aici e decizia centrului de transplant, care poate sa foloseasca toata grefa sau, daca sangele e recoltat in mai multi recipienti, sa foloseasca numai o parte. Nu e decizia noastra.

Cat costa recoltarea, procesarea si stocarea celulelor stem?

Recoltarea si procesarea costa intre 500 si 1.000 de euro, in functie de pachetele alese. Dupa care urmeaza o taxa anuala de 50- 60 de euro pentru stocare. Mostrele sunt stocate in vapori de azot lichid, la minus 196 de grade Celsius, pentru o perioada nedeterminata.Ati spus de cazul de transplant din SUA. Grefele de celule stem pot fi folosite si in clinici din Romania?

Da, in Romania exista trei centre foarte importante, cu mare experienta in domeniu, la Timisoara, Bucuresti si Targu Mures. Este un domeniu in efervescenta in toata lumea. La nivel mondial a fost realizat recent transplantul de celule stem cu numarul un milion.Exista o perioada de valabilitate a grefei recoltata la nastere?

Cea mai veche grefa e in SUA si are 24 de ani de cand a fost stocata. Periodic criotuburile sunt analizate, iar scaderea viabilitatii, adica numarul de celule care mor este de 1-2%. Acum nu putem spune decat ca procesarea si stocarea corecte asigura o valabilitate pe termen nedefinit. E simplu de inteles, procesele biologice din cadrul celulei sunt foarte mult incetinite. Celulele criogenate imbatranesc cu mult mai incet, deci rezista cu mult mai mult.In Spania si Italia exista banci publice de celule stem, de care poate beneficia orice pacient nu numai deponentii si familiile lor. In Romania exista asa ceva?

In Romania exista un registru national al donatorilor voluntari de celule stem, un proiect inca in dezvoltare. Directivele Europei comune recomanda colaborarea dintre bankingul privat si cel public, iar noi avem un astfel de model hibrid. Pe langa componenta de family banking, exista bankingul public care elibereaza grefe in regim public oriunde in lume. Aceste grefe pentru regimul public sunt stocate separat si puse intr-o baza de date internationala.

Pana acum au fost eliberate peste 35 de astfel de grefe din aceasta banca publica. Bankingul public presupune ca in momentul in care o persoana are nevoie de un tratament cu celule stem sa sa se caute un donator sau o grefa compatibila deja stocata undeva in lume. Bankingul privat presupune stocare exclusiv pentru uzul copilului si al familei sale. Dar cele doua tipuri de banking nu numai ca nu se exclud, ci ar trebui sa colaboreze cu mult mai mult.Va invitam sa vizitati o banca de celule stem, pentru a reface drumul celulelor stem de la intrarea pe poarta pana la stocarea in containerele cu azot. Ghidul nostru este dr. Mirela Livadariu, sefa laboratorului Cord Blood Center.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10455 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
14 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Banca de celule stem = Banca MAFIOTILOR din M.S.

A fost infiinta cu scopul ca MASONI sa mai aiba o sursa de venit de la SCLAVI din Romania.

DA,serezolva cate un caz la o mie de cazuri.

Ce "BANCA" - este in interesul cetateanului ??? DA, Pentru a DISTRUGE sursa de venit a cetateanului.

Ce Banca si-a respectat contractul si noi NU stim ??

Asa va proceda si "politica " Banci de Celule Stem.

Aceasta Banca este condusa tot de MAFIOTI . Care este averea unui sef de banca....mdaaaaaaaaa .

@ziare.com - trimiteti la fiecare sectie de ONCO cate un jurnalist sava puna la dispozitie lista cu persoanele care au beneficiat decelule stem . O sa aveti surpriza mare.

 

punct ochit,

punct lovit.

Ai dreptate

Dr. Tudor Panu, managerul national al Cord Blood Center afirma: "Stocam si procesam celulele stem din sangele placentar recoltat la nasterea unui copil pentru a fi folosite in caz de nevoie, adica in cazul unui transplant, de acel copil sau de membrii familiei sale. "

Cum explicati domnule doctor faptul ca in cererea standard de rezilere a contractului faceti urmatoarea afirmatie:

"Avand in vedere prezenta solicitare de rezilere a contractului ........../A, sunt
de accord ca Transplantul rezultat in urma procesarii sangelui placentar recoltat la nasterea
copilului meu, sa fie donat catre centre de transplant, pentru a fi folosit de catre alte persoane
in vederea rcahzarl unui transplant, sau sa lte utrlizat de catre CBC LABORATORIES SA,....".

ceea ce reprezinta o contradictie majora intre afirmatiile dumneavoastra si realitate.
cum puteti explica acest lucru? o simpla afacere
in franta spre exemplu, se recolteaza astfel de celule, dar aceste intra automat in sistemul national find prelucrate si folosite de catre cei care au nevoie de ele.

Moft, afacere sau colac de salvare...

Sunt de pärere cä este o imbinare a celor 3 ...
färä profit sau scop nu ar avea sens moftul.

 

gata

am vărsat sacul de steluțe pe pagina asta.

Dr_mengele,

eu cu fixul meu acuz prezentind cazuri reale,dumneata insinuezi necinstea colegilor de breasla,prin trafic de organe,ori ca aceasta banca nu este chiar necesara,in forma actuala.Imbunatatiri se pot aduce cind vei deveni seful acestei institutii,pina atunci pregateste planul de reorganizare,Te mai intreb ,ca doctor consideri ca femeile sint bolnave si nenorocite la nastere ? Probabil ai o mama,sotie ,fiica ceva.Apoi legat de recoltare chiar acest lucru l-am spus si eu nu inteleg ce lamuriri ai adus.Adevarul este dureros stiu ,legat de lumea medicala,dar cum il indreptam ?

stimabile

esti confuz, patronii bancilor de celule stem nu sunt colegii mei de breasla, ei nu sunt medici...cazurile reale prezentate de catre domnia ta, sunt cazuri prezentate subiectiv din prisma unui om implicat emotional,ceeea ce nu spune nimic despre starea sistemului de sanatate...iar de aparat, nu imi apar colegii ci meseria asupra careia se arunca noroi in mod constant in tara noastra...problema sistemului medical din romania nu este in mana medicilor ci in mana guvernului si a parlamentarilor...vorba batranilor, din *** bici nu poti face!

numai afacere din partea bancilor de celule stem

Dr. Tudor Panu, managerul national al Cord Blood Center afirma: "Stocam si procesam celulele stem din sangele placentar recoltat la nasterea unui copil pentru a fi folosite in caz de nevoie, adica in cazul unui transplant, de acel copil sau de membrii familiei sale. "

Cum explicati domnule doctor faptul ca in cererea standard de rezilere a contractului faceti urmatoarea afirmatie:

"Avand in vedere prezenta solicitare de rezilere a contractului ........../A, sunt
de accord ca Transplantul rezultat in urma procesarii sangelui placentar recoltat la nasterea
copilului meu, sa fie donat catre centre de transplant, pentru a fi folosit de catre alte persoane
in vederea rcahzarl unui transplant, sau sa lte utrlizat de catre CBC LABORATORIES SA,....".

ceea ce reprezinta o contradictie majora intre afirmatiile dumneavoastra si realitate.
cum puteti explica acest lucru? o simpla afacere
in franta spre exemplu, se recolteaza astfel de celule, dar aceste intra automat in sistemul national find prelucrate si folosite de catre cei care au nevoie de ele.

in primul rand o afacere extrem de ilegala

In toata lumea, donarea de celule stem este benevola si gratis! La fel cu donarea de sange, organe samd lucru care este bine statuata in lege...In al doilea rand, in caz ca ar fi nevoie de celule stem, preferabil ar fi accesul pe baza de compatibilitate la toate produsele bancii de celule stem si nu doar la celulele tale...in cazul afectiunilor cu componenta autoimuna nu foloseste la nimic sa utilizezi propriile celule stem...in al treilea rand, nici o banca de celule stem din romania nu precizeaza cantitatea de prelevat stocata, de unde stim ca 100% din proba recoltata la nastere intra in stocare si nu doar o mai mica parte, restul intrand in reteaua de trafic de organe?

 

Am o nepoata in Romania,

care a platit o asemenea operatie de recoltare.A nascut recent,doctorul platit ,special sa asiste la nastere si sa faca recoltarea ,nu a binevoit sa munceasca pentru ceea ce a fost platit,a durat citeva ore pina a venit desi a fost informat telefonic,decit pe dimineata cind oricum isi incepea de fapt seviciul,apoi din cele doua probe recoltate ,caci trebuiau doua,una a fost gresit facuta.Banii nu i-a primit inapoi.Delasarea si lenea sint cuvintele de ordine in lumea medicala.Cazul este la spitalul din Baia Mare.Multa necinste,multa desconsiderare din partea medicilor ,faptele vin ca un argument.

fixul e fix

Inteleg ca ai o pasiune tendentioasa sa denigrezi medicii si nu incetez sa ma minunez cate rude ai si toate bolnave si toate nenorocite de medicii romani...legat de "nepoata" matale si povestioara adiacenta tin sa te anunt ca recoltarea de celule stem se face la nastere nu cateva ore mai tarziu. Insa ce stiu eu, medic necinstit, cand vii matale cu povesti povestite de catre ruda mamei sorei de pe tata...ps daca a platit un serviciu pe care nu l-a primit exista protectia consumatorului ca sa o ajute sa isi recupereze banii...in alta ordine de idei, discutia in articol era despre bancile de celule stem, nu despre medici, dar ce sa-i faci, cand omu' are un fix, are un fix si gata!

Afacere

Analizati o solicitare de reziliere a unui contract de stocare a celulelor stem .........
vezi comentariul de mai sus

de toate pentru toți..

sau "nimic nu se pierde, nimic nu se caștigă, totul se transformă".

De vreme ce animalele le consumă imediat după ce-au adus o viață.. o fi ceva; nimic nu e intamplător sau, dimpotrivă, cum spunea un mare duhovnic - "coincidențe, tată, coincidențe"..

Nu cred decat in prima coincidență și nu prea convins.

Poate fi un moft.. pentru cei care n-au ce face cu banii; poate fi o preocupare pentru cercetare (locuri de muncă și inovație); poate fi o prevedere pentru un viitor de nimeni cunoscut..

 

dr_mengele,

este vorba de adevar ,la protectia consumatorului tot asa pentru o lucrare dentara prost facuta de medic incompetent ,iti spun verde in fata ca au 2inregistrat" problema ,iar la sefa colegiului medicilor ,doamna de la Baia Mare ,iti spune in cel mai direct mod cu putinta ca "nu are rost!".Acest FIX ,este un adevar!Nepoata mea la nastere nu era bolnava cum afirmi,nici cind iti faci dantura nu inseamna ca esti bolnav,nici cind iti faci un control de sanatate,nu esti bolnav.Cunosc lume multa este adevarat,"universul " meu il poti invidia cit doresti. Si nu uita ! FIXUL este ADEVAR !


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor