Tratamentul cu celule stem nu garanteaza vindecarea - TV Ziare.com

Marti, 15 Martie 2011, ora 14:14
6100 citiri
Tratamentul cu celule stem nu garanteaza vindecarea - TV Ziare.com
Foto: TV Ziare.com

Tot mai multi romani apeleaza la recoltarea si stocarea celulelor stem din cordonul ombilical, a subliniat marti, la TV Ziare.com, Tudor Panu, director general al Cord Blood Center Romania, prima banca de celule stem din tara.

Acesta le-a vorbit cititorilor Ziare com despre celulele stem, ce sunt ele, la ce folosesc, cum se recolteaza, cat costa procedurile, dar si despre faptul ca tratamentul cu celule stem nu garanteaza vindecarea.

"Din ce in ce mai multa lume in Romania decide sa recolteze celule stem din cordonul ombilical la nasterea copilului. Noi avem, in acest moment, 45.000 de clienti in Romania, in cele doua banci ale noastre, cea de la Bucuresti si cea de la Cluj", a afirmat Tudor Panu.

In privinta pretului procedurii, acesta poate parea mare daca nu se ia in calcul faptul ca viata unui om poate fi salvata, in cazul in care sufera de anumite boli de sange.

"Cord Blood Center are cea mai flexibila politica de preturi de pe piata recoltarii de celule stem. Pentru recoltare, transport si stocare, se platesc 3.270 de lei, ceea ce inseamna aproximativ 750 de euro, urmand ca ulterior, pe o perioada nedefinita, proprietarii acelei grefe sa plateasca o suma de 190 de lei/anual pentru mentinerea si stocarea acesteia.

Daca investitia initiala, care presupune mai multe etape, presupune un efort pentru multi compatrioti, stocarea ulterioara nu cred ca pune mari probleme", a precizat specialistul invitat la TV Ziare.com.

Celulele stem pot trata mai multe boli ale sangelui - aproximativ 70 la numar - intre care Tudor Panu a subliniat leucemiile si limfoamele. In combinatie cu telocitele, celulele stem pot trata si infarctul miocradic si alte boli cauzate de tesuturi degenerate.

Cord Blood Center tocmai a lansat un parteneriat cu Institutul "Victor Babes", medicii de acolo descoperind aceste celule cu rol de regenerare a tesuturilor.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Tudor Panu

"Noile studii arata ca prin introducerea tandemului telocit-celule stem intr-un organism bolnav, vor putea fi tratate si alte boli precum infarctul miocardic", a afirmat Tudor Panu.

In ce priveste procedura de recoltare si stocare, Panu a explicat ca viitorii parinti trebuie sa contacteze o banca de celule stem cu cel putin trei luni inainte de nastere. Se semneaza un contract, iar clinica trebuie anuntata imediat dupa nastere, pentru a veni sa recolteze sange placentar.

"Momentul preluarii de sange plancentar sa nu depaseasca 91 de ore si este indicat sa fie cat mai apropiat de cel al nasterii", a precizat specialistul. "Firma se ocupa de transport in siguranta, pana la laboratoarele proprii, care transforma celulele intr-o grefa. Apoi se stocheaza, in conditii de maxima securitate", a continuat Tudor Panu explicarea procedurilor de recoltare si stocare.

Metoda moderna de asigurare suplimentara a vietii unui copil

Despre contradictiile legate de rezultarea celulelor stem, in special cele care tin de religie, directorul Cord Blood Center Romania este de parere ca "este numai o metoda moderna de asigurare suplimentara a vietii unui copil".

"Pana nu demult, sangele placentar impreuna cu placenta erau considerate deseuri biologice si aceasta rezerva extraordinara de celule stem era aruncata. Cred ca pastrarea acestor organe si folosirea lor in cazul unui transplant este un pas inainte de medicina moderna", a opinat Tudor Panu.

Celulele stem, recoltare si tratament in Romania - preturi, pericole si controverse

Potrivit spuselor sale, studiile medicale dovedesc faptul ca probabilitatea ca un om sa aiba nevoie de transplant de celule stem este de 1 la 435. "Cred ca aruncarea celulelor stem este un lux pe care nu ni-l putem permite", a mai spus invitatul TV Ziare.com.

Intrebat daca tratamentul cu celule stem garanteaza vindecarea, specialistul a raspuns: "nu, nu garanteaza vindecarea, dar este un transplant cu celule viabile, sanatoase. Este o metoda extrem de utila de inlocuire a unor celule bolnave cu altele, sanatoase".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#celule stem, #banci celule stem Romania, #Cord Blood Center, #tratament celule stem telocite , #tratament