Un barbat paralizat a reusit sa isi miste mana datorita unui microcip implantat in creier

Joi, 14 Aprilie 2016, ora 11:46
3302 citiri
Un barbat paralizat a reusit sa isi miste mana datorita unui microcip implantat in creier
Foto: captura Youtube/Weird

Un tanar american de 24 de ani, ramas complet paralizat in urma cu sase ani din cauza unui accident, a reusit sa-si miste mana si degetele cu ajutorul unui microcip care i-a fost implantat in creier.

Realizat de o echipa de oameni de stiinta de la Universitatea din Ohio (SUA) si de la Institutul Feinstein de cercetari in domeniul medical (din New York), noul sistem - numit NeuroLife - functioneaza ca un "bypass" electronic prin care creierul este conectat direct la muschii bratului, ocolind zona lezata din maduva spinarii.

Cu ajutorul unui algoritm de invatare, un computer a decodificat activitatea neuronala a tanarului Ian Burkhart si a sesizat cand a dorit acesta sa efectueze o anumita miscare, informeaza AFP si EFE.

Studii similare reusisera pana in prezent sa trimita impulsurile neuronale ale creierului la un brat exterior, dar abia acum specialistii au redat miscarea extremitatilor unui pacient paralizat, o premiera stiintifica extrem de promitatoare pentru nenumaratele persoane aflate in asemenea situatii.

Ian Burkhart poate acum sa faca miscari functionale necesare pentru activitatile curente. De exemplu, cand este conectat la noul aparat, el reuseste sa ridice o sticla si sa verse continutul acesteia intr-un pahar, si sa actioneze butoanele unui instrument muzical. El isi tine singur telefonul la ureche, poate invarti lingurita in cana de cafea si recupereaza un obiect cazut pe sol.

Tanarul, care a ramas paralizat dupa ce a fost lovit de un val in timp ce inota, a fost supus unor antrenamente speciale, de trei ori pe saptamana, timp de peste un an de zile.

Coloana bionica, salvarea oamenilor paralizati. Un simplu dispozitiv se insereaza direct in creier, fara operatie

El a declarat - intr-o conferinta de presa - ca totul a mers "mult mai bine de cat se astepta" atunci cand a acceptat, in aprilie 2014, sa se supuna unei interventii chirurgicale pentru montarea cipului. Doua luni mai tarziu, in iunie 2014, era deja in stare sa deschida si sa inchida palma doar cu ajutorul gandurilor si al dispozitivului NeuroLife.

Autorii studiului spera sa perfectioneze sistemul, astfel incat sa functioneze fara nenumaratele fire, care deranjeaza foarte mult pacientul, si sa poata fi folosit cat mai usor in afara spitalului, acasa sau chiar in exterior.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#tanar paralizat miscar mana, #tanar paralizat implant creier, #tratament tanar paralizat , #tratament