Viata sanatoasa: Iedera topeste celulita

Duminica, 14 Noiembrie 2010, ora 17:03
15236 citiri
Viata sanatoasa: Iedera topeste celulita

Iedera, aceasta planta cataratoare, vesnic verde, ca si bradul, poate fi vazuta impletita in jurul copacilor, catarata pe garduri sau imbracand peretii caselor, pe dinafara, partial ori total. Are tulpini lungi, lemnoase, care cresc vertical, dar si orizontal, in functie de dorinta celui care ii dirijeaza cresterea.

Pe langa faptul ca este o planta ornamentala foarte docila, apreciata de horticultori, "planta zburatorului", cum mai este numita iedera, poate sa trateze o multime de boli, datorita elementelor pe care le contine: betacaroten, zaharuri, iod, uleiuri eterice si saruri minerale.

Tinctura de iedera

Se pun intr-o sticla sau borcan frunze si ramuri tinere de iedera, tocate marunt, peste care se toarna alcool alimentar de 70 de grade. Amestecul se tine la temperatura camerei, timp de 15 zile, agitandu-se de cateva ori pe zi. Dupa aceasta perioada se filtreaza si se tine in sticlute inchise ermetic.

Tinctura de iedera ajuta la calmarea durerilor reumatice si reduce inflamatiile. Pune pe zona afectata comprese din 20 de picaturi de tinctura de iedera diluata cu putina apa calda.

Cataplasmele cu tinctura ajuta la tratarea afectiunilor pielii - eczeme, rani, arsuri. Amesteca o lingurita de tinctura cu 100 de mililitri de apa, inmoaie un tampon de vata in aceasta solutie si bandajeaza zonele afectate.

Tinctura de iedera poate fi folosita cu rezultate notabile in alopecie, caderea parului pe zone mici sau mai intinse ale scalpului. Intern, se iau zilnic cate 15 picaturi diluate in 50 mililitri de apa, in cure de 21 de zile. Extern, se fac tamponari locale, in amestec egal cu tinctura de ardei iute, diluate in apa.

Ca sa evitati usturimea, pielea capului trebuie sa fie perfect sanatoasa. Nu duceti mainile la ochi. Spalati-va cu apa si sapun din abundenta, dupa ce ati folosit tinctura de ardei iute.

Vin de iedera

O mana de frunze proaspete de iedera se pune la macerat, pentru doua zile, intr-o suta de mililitri de vin alb. Vinul de iedera inmoaie bataturile, portiunile intarite, vindeca pielea crapata.

Pe timpul noptii, aplica frunzele macerate pe zonele afectate. Pune celofan peste frunze si fixeaza totul cu tifon. Dimineata, fierbe vinul si spala zonele afectate. Tratamentul trebuie urmat timp de 8 sau 10 zile, pana la vindecare, de aceea maceratul se prepara zilnic.

Invinge celulita cu decoct de iedera

Iedera are proprietatea de a destinde tegumentul si de a reda supletea pielii. Pentru comprese se prepara un decoct (solutie obtinuta prin fierbere), dupa reteta: 300 de grame de planta uscata si bine maruntita se pun la fiert, la foc mic, intr-un litru si jumatate de apa, pentru doua ore. Din cand in cand, se mai adauga apa fiarta in locul celei evaporate.

Dupa cele doua ore, vasul se acopera si decoctul se lasa la racit. Cand decoctul ajunge la o temperatura potrivita pentru a putea sa fie suportat direct pe piele, se filtreaza, se inmoaie compresele si se aplica pe zonele afectate de celulita.

Tratamentul se face seara, cu trei ore inainte de culcare, de trei ori pe saptamana, timp de o luna si poate fi reluat dupa o pauza de o saptamana. Pe parcursul celor trei ore, compresele calde se tin pe coapse, fese, abdomen, solduri. Fiecare compresa se tine o ora.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#iedera tratament celulita, #iedera proprietati, #tinctura iedera piele, #beneficii iedera , #tratament