Vitiligo, tratat in laborator

Marti, 05 Martie 2013, ora 11:22
10520 citiri
Vitiligo, tratat in laborator

Soareci atinsi de vitiligo, o boala caracterizata prin depigmentarea completa a pielii pe anumite portiuni, au fost vindecati prin injectarea unei proteine modificate genetic. reusita este o speranta pentru milioane de oameni afectati de aceasta problema din intreaga lume.

Cercetatorii americani vin cu noi promisiuni in ceea ce priveste punerea la punct a unui tratament eficient pentru vitiligo, o boala autoimuna ale carei cauze nu sunt cunoscute in mod clar si pentru care la ora actuala nu exista vreun remediu sigur, potrivit Le Figaro.

Boala vitiligo se caracterizeaza prin depigmentarea totala a pielii, care lasa pete albe, adesea inestetice, in principal pe fata, gat, maini, picioare, zona articulatiilor. Absenta melaninei, pigmentul responsabil de bronzarea pielii, face ca aceste zone atinse de boala sa nu mai fie protejate in fata ultravioletelor, de aceea persoanele afectate trebuie sa evite expunerea la soare, in special vara.

Potrivit datelor actuale, vitiligo, a carui origine este banuita a fi genetica (sunt implicate mai multe gene) sau consecinta unui stres puternic, afecteaza in medie 5 persoane din 1.000, neexistand deosebiri in functie de sex sau culoarea pielii. Afectiunea nu este dureroasa si nici contagioasa.

Folosirea unei proteine modificate genetic

Recent, in revista americana "Science Translational Medicine", cercetatorii Institutului de oncologie al Universitatii Loyola din Chicago au prezentat rezultatul spectaculos al folosirii unei proteine modificate genetic in cazul soarecilor atinsi de vitiligo.

Numita HSP70i, aceasta proteina formata dintr-un lant de 641 de aminoacizi joaca un rol cheie in declansarea reactiei organismului, care distruge melanocitele (celulele care produc melanina) si declanseaza vitiligo.

Echipa dirijata de Caroline Le Pool a injectat soarecilor atinsi de aceasta boala o forma modificata a acestei proteine HSP70i (a fost schimbat un aminoacid). Rezultatul a fost imbucurator: proteina modificata a suplinit proteina naturala si a schimbat reactia autoimuna. Petele albe ale soarecilor bolnavi au redevenit negre.

"Acum soarecii par a fi normali", a comentat Caroline Le Pool. Un lucru iarasi bun este faptul ca testele realizate pe probe de piele umana au condus la aceleasi rezultate.

Cu certitudine, insa, drumul de la soareci la oameni este unul lung, care necesita multe teste. Echipa de cercetatori care a ajuns la acest rezultat merge insa mai departe: descoperirea a fost inregistrata printr-un brevet, iar acum se cauta surse de finantare si obtinerea unei autorizatii pentru a efectua teste clinice asupra oamenilor.

Citeste si:
Congresul PNL resetează relația dintre partid și Klaus Iohannis: Ce ar însemna victoria lui Orban?
Congresul PNL resetează relația dintre partid și Klaus Iohannis: Ce ar însemna victoria lui Orban?
Alegerile interne din PNL nu înseamnă doar competiţia dintre Ludovic Orban şi Florin Cîţu. Se tranşează si parteneriatul dintre liberali şi preşedintele Klaus Iohannis. O eventuală...
Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: "Nu sunt firmă de advertising"
Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: "Nu sunt firmă de advertising"
Premierul Florin Cîțu spune, întrebat dacă se consideră vinovat de eşecul campaniei de vaccinare, aşa cum acuză unii dintre cei care îl contestă, că el nu este firmă de advertising....
Sursa: Ziare.com