Vitiligo, tratat in laborator

Marti, 05 Martie 2013, ora 11:22
11885 citiri
Vitiligo, tratat in laborator

Soareci atinsi de vitiligo, o boala caracterizata prin depigmentarea completa a pielii pe anumite portiuni, au fost vindecati prin injectarea unei proteine modificate genetic. reusita este o speranta pentru milioane de oameni afectati de aceasta problema din intreaga lume.

Cercetatorii americani vin cu noi promisiuni in ceea ce priveste punerea la punct a unui tratament eficient pentru vitiligo, o boala autoimuna ale carei cauze nu sunt cunoscute in mod clar si pentru care la ora actuala nu exista vreun remediu sigur, potrivit Le Figaro.

Boala vitiligo se caracterizeaza prin depigmentarea totala a pielii, care lasa pete albe, adesea inestetice, in principal pe fata, gat, maini, picioare, zona articulatiilor. Absenta melaninei, pigmentul responsabil de bronzarea pielii, face ca aceste zone atinse de boala sa nu mai fie protejate in fata ultravioletelor, de aceea persoanele afectate trebuie sa evite expunerea la soare, in special vara.

Potrivit datelor actuale, vitiligo, a carui origine este banuita a fi genetica (sunt implicate mai multe gene) sau consecinta unui stres puternic, afecteaza in medie 5 persoane din 1.000, neexistand deosebiri in functie de sex sau culoarea pielii. Afectiunea nu este dureroasa si nici contagioasa.

Folosirea unei proteine modificate genetic

Recent, in revista americana "Science Translational Medicine", cercetatorii Institutului de oncologie al Universitatii Loyola din Chicago au prezentat rezultatul spectaculos al folosirii unei proteine modificate genetic in cazul soarecilor atinsi de vitiligo.

Numita HSP70i, aceasta proteina formata dintr-un lant de 641 de aminoacizi joaca un rol cheie in declansarea reactiei organismului, care distruge melanocitele (celulele care produc melanina) si declanseaza vitiligo.

Echipa dirijata de Caroline Le Pool a injectat soarecilor atinsi de aceasta boala o forma modificata a acestei proteine HSP70i (a fost schimbat un aminoacid). Rezultatul a fost imbucurator: proteina modificata a suplinit proteina naturala si a schimbat reactia autoimuna. Petele albe ale soarecilor bolnavi au redevenit negre.

"Acum soarecii par a fi normali", a comentat Caroline Le Pool. Un lucru iarasi bun este faptul ca testele realizate pe probe de piele umana au condus la aceleasi rezultate.

Cu certitudine, insa, drumul de la soareci la oameni este unul lung, care necesita multe teste. Echipa de cercetatori care a ajuns la acest rezultat merge insa mai departe: descoperirea a fost inregistrata printr-un brevet, iar acum se cauta surse de finantare si obtinerea unei autorizatii pentru a efectua teste clinice asupra oamenilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#nou tratament vitiligo, #descoperire tratament vitiligo, #proteina modificata genetic repigmentare piele, #cercetari tratament vitiligo, #vitiligo tratat laborator , #tratament