Iar nu sunt vaccinuri vitale pentru bebelusi. Cand si cum vom scapa de aceste eterne crize

Joi, 06 Octombrie 2016, ora 20:07
4168 citiri
Iar nu sunt vaccinuri vitale pentru bebelusi. Cand si cum vom scapa de aceste eterne crize

Medicii incurajeaza parintii sa-si imunizeze bebelusii, dar periodic apare cate o noua criza pentru ca medicii nu au doze de vaccin.

Vaccinurile care lipsesc in acest moment sunt hexavalent si BCG.

Vaccinul hexavalent se face in primele luni de viata si protejeaza impotriva tetanosului, tusei convulsive, difteriei, haemophilus si poliomielitei, dar si hepatitei B.

Cel de-al doilea vaccin important care lipseste este BCG, care ofera protectie impotriva tuberculozei (TBC) si se administreaza nou-nascutilor.

Aceasta noua criza se pare ca se va rezolva in curand, dupa cum sustine Valentin Popescu, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii.

"Cel mai important este vaccinul hexavalent care saptamana aceasta ar urma sa intre in depozite si apoi sa fie distribuit catre directiile de sanatate publica si apoi catre medicii de familie si va putea incepe vaccinarea.

Pe vaccinul BCG au fost probleme legate de pret, dar au fost o chestiune birocratica care a fost rezolvata si urmeaza si acesta sa fie distribuit in perioada imediat urmatoare", a sustinut reprezentantul Ministerului Sanatatii, pentru Ziare.com.

Aproape ca a devenit o obisnuita insa ca astfel de probleme sa apara, parintii plangandu-se ca nu isi pot imuniza copiii, iar autoritatile dand vina pe birocratie. Oficialul din MS sustine ca problema se va rezolva o data pentru totdeauna prin adoptarea noii legi a vaccinurilor.

"Problema legata de stocuri era cauzata de faptul ca legea interzicea sa faci stocuri. Nu aveai voie sa cumperi pe stoc, sa ai stoc pentru un anumit produs pentru o anumita perioada de timp. Aici intrau si vaccinurile.

Lucrul acesta urmeaza sa fie rezolvat prin noua lege a vaccinarii. Problema va fi rezolvata cand va fi adoptatata Legea Vaccinarii si acolo vor exista prevederi din punctul acesta de vedere ca sa poti sa faci stocuri sau sa dai precomenzi, pentru ca ai nevoie de vaccin. Stii ca in 2018 o sa ai nevoie de 120.000 de doze de vaccin si atunci vei avea o generatie care trebuie imunizata si vei putea face un contract cu o firma producatoare sa ti-l livreze in 2018", ne-a explicat Valentin Popescu.

Noua Lege a Vaccinarii este in circuit de avizare in Ministerul Sanatatii si aproximativ in doua saptamani va fi pusa in dezbatere publica pentru a putea fi adoptata, ne-a mai spus reprezentantul institutiei.

Amintim ca in luna august MS a reziliat contractul cu firma Polisano pentru vaccinul hexavalent. Compania anuntase ca nu mai poate livra dozele de vaccin, iar anterior a intarziat de mai multe ori distribuirea.

In septembrie, Ministerul Sanatatii a transmis ca a semnat un nou contract pentru achizitia a 255.000 de doze de vaccin prin procedura de urgenta.

Si in luna aprilie a fost o criza a vaccinului hexavalent. Reprezentantii Ministerului Sanatatii au informat, atunci, ca problemele in livrarea dozelor pentru imunizarea bebelusilor au fost cauzate de imposibilitatea producatorului de a-l produce si a-l pune la dispozitie in timp util.

Citeste si:
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat joi, 27 ianuarie, că o renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este imposibilă, deoarece asta ar însemna pierderi de 30...
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
Partidul extremist AUR se află pe locul 2 în intenția de vot a românilor în luna ianuarie 2022, cu 20,6%, imediat sub PSD, care a ajuns la 34,3%, se arată într-un sondaj de opinie al Inscop...
Comentarii