La Timisoara se lucreaza la primul vaccin impotriva alergiei la ambrozie

Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 14:46
4944 citiri
La Timisoara se lucreaza la primul vaccin impotriva alergiei la ambrozie

Cercetatori din cadrul Centrului OncoGen din Timisoara, alaturi de specialisti de la Universitatea din Viena (Austria), lucreaza la crearea unui vaccin impotriva alergiei la ambrozie. Si tot la Timisoara va fi creat un sistem de alertare a pacientilor in legatura cu aparitia valurilor de polen.

Intr-o conferinta de presa care a avut loc, vineri, la Centrul OncoGen din Timisoara, care apartine de Spitalul Judetean, cercetatorii au anuntat ca sensibilitatea la polenul de ambrozie a atins cote alarmante in vestul tarii, acesta fiind motivul pentru care, impreuna cu cercetatori de la Universitatea de la Viena (Austria), au reusit sa identifice primele alergene din planta de ambrozie si au inceput munca pentru crearea primului vaccin.

"Primele trei alergene majore din ambrozie au fost clonate si produse in centrul nostru. Sunt primele alergene clonate in Romania, aceasta tehnologie de ultima ora nu mai este un secret pentru cercetatorii nostri, asa ca suntem in situatia de a putea merge mai departe si pentru acest an ne propunem sa izolam toate cele 11 fragmente patologice din polen, adica vom sti ce este rau in ambrozie, vom putea sa studiem aceste fragmente si pe baza acestor studii vor putea hotari cum trebuie sa arate vaccinul perfect pentru tratamentul alergiei la ambrozie", a declarat medicul alergolog Carmen Bunu Panaitescu, din cadrul OncoGen Timisoara.

Insa, pana la crearea vaccinului care ii va putea vindeca pe bolnavi de alergia la polenul de ambrozie, la Timisoara va fi creat si primul site de alertare a pacientilor. Sistemul va functiona dupa aceleasi principii ca si cele de alerte meteorologice si este posibil sa fie functional chiar de anul viitor.

"Romania este printre putinele tari din Uniunea Europeana care nu are un sistem de alertare a populatiei afectate de alergia la ambrozie. In vestul Europei, tarile si-au pus la punct aceste sisteme de alarmare la aparitia valurilor de polen, care au cosecinte asupra populatiei.

Aceste site-uri seamana cu cele de meteorologie si includ un cod de culori, in functie de concentratia valului de polen care se apropie. (...) Sistemul de alertare ar trebui sa se faca exact ca in cazul alertelor meteo, cu o aplicatie pe telefonul mobil, care sa te anunte care este situatia, intr-un mod specific, apoi sa vezi pe telefon harta modului in care se apropie valul de polen.

Noi am sperat ca o sa faca autoritatile acest sistem, dar, nefacandu-l autoritatile, nu o sa mai stam si o sa intram noi sa ne implicam in problema asta si cu ajutorul Spitalului Judetean, probabil o sa facem acest site. Intr-un an am putea sa il punem la punct, pentru ca el trebuie facut, testat, nu poti sa-si asumi responsabilitatea unor date de interes public fara sa le verifici", a declarat Virgil Paunescu, directorul Centrului OncoGen din Timisoara.

In prezent, se fac cercetari in privinta numarului de pacienti afectati, simptomatologia acestor persoane si identificarea factorilor care duc la aceste alergii, urmand ca, pe viitor, sa se lucreze la crearea unui vaccin, care sa fie administrat profilactic, pentru a reduce numarul de persoane care vor fi afectate de aceasta alergie.

Iar medicii vor sa faca toate aceste cercetari in cadrul unui centru de excelenta in cercetarea alergiilor, ce ar putea fi infiintat la Timisoara.

"Este obligatoriu sa cream un Centru de Excelenta in Cercetarea Alergiilor la Timisoara, pentru ca avem acest colectiv extrem de bine pregatit si aparatura necesara, iar noi trebuie sa lucram doar la legalizarea si legiferarea acestui centru, pentru a-l introduce in circuitul european si mondial al cercetarii din punct de vedere al alergiilor", a spus medicul Marius Craina, managerul Spitalului Judetean din Timisoara.

In judetul Timis, intre anii 2008 si 2016, din peste 4.500 de pacienti cu alergii evaluati, aproape jumatate prezentau sensibilitate la ambrozie. Mai exact, unul din doi alergici sufera de alergie la ambrozie. Iar unul dintre trei oameni prezinta alergie doar la polenul de ambrozie.

Citeste si:

Citeste si:
Secretul lui Polichinelle: Klaus Iohannis anunță că îl susține pe Cîțu și va participa la Congresul PNL. "Îl încurajez pe Florin să continue"
Secretul lui Polichinelle: Klaus Iohannis anunță că îl susține pe Cîțu și va participa la Congresul PNL. "Îl încurajez pe Florin să continue"
Președintele Klaus Iohannis a anunţat că va participa, sâmbătă, 25 septembrie, la Congresul PNL în care se alege preşedintele formaţiunii. Acesta s-a poziționat clar cu privire la...
Preşedintele Iohannis, la memorialul victimelor atentatelor din 11 septembrie de la New York
Preşedintele Iohannis, la memorialul victimelor atentatelor din 11 septembrie de la New York
Preşedintele Klaus Iohannis a depus marţi, 21 septembrie, flori şi a ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001, la memorialul construit...
Sursa: NEWS.RO