Pliante antivaccinare, distribuite in cutiile postale: "Vaccinul ROR contine celule de fetusi avortati". Ce spune Ministerul Sanatatii

Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 17:29
4826 citiri
Pliante antivaccinare, distribuite in cutiile postale: "Vaccinul ROR contine celule de fetusi avortati". Ce spune Ministerul Sanatatii
Foto: Arhiva Ziare.com

Pliante antivaccinare cu mesaje precum "Vaccinul ROR contine celule de fetusi avortati" si "Pesticide in vaccinuri" au fost distribuite in ultima perioada, acestea avand siglele Ministerului Sanatatii, UNICEF si OMS.

Ministerul Sanatatii precizeaza ca vaccinurile folosite sunt sigure si eficace, mentionand ca initiatorii campaniei au folosit siglele respective fara acordul institutiilor. MS anunta ca va face demersuri ca persoanele responsabile de campania de dezinformare sa raspunda pentru faptele lor.

Pliante antivaccinare cu mesaje precum "Vaccinul ROR contine celule de fetusi avortati", "Pesticide in vaccinuri" si "Vaccinul iti poate distruge copilul pentru intreaga viata" au fost distribuite, in ultima perioada, in cutii postale din Capitala si pe retele de socializare.

Acestea au siglele Ministerului Sanatatii, UNICEF si Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), iar cel cu mesajul "Vaccinul ROR contine celule de fetusi avortati" copiaza si fotografia din afisele MS privind vaccinarea impotriva rujeolei.

Situatia a fost semnalata si de deputatul Pro Romania Gabriela Podasca.

"Minciuna si dezinformarea pe tema vaccinurilor au atins un nivel periculos. Folosirea numelor unor organizatii si institutii publice pentru a legitima acest 'fake-news' este atat ilegala, cat si imorala putand crea confuzii grave in randul oamenilor cu privire la necesitatea vaccinarii", a declarat Gabriela Podasca, intr-un comunicat de presa transmis miercuri.

Ea a cerut MS sa infirme asocierea cu aceasta campanie si sa faca demersuri pentru ca persoanele care au distribuit aceste materiale sa fie sanctionate.

Pe de alta parte, Gabriela Podasca a reclamat inertia autoritatilor si lipsa de solutii in combaterea rujeolei, care continua sa faca victime in Romania.

"Legea vaccinarii este blocata de luni de zile in Parlament de Liviu Dragnea. In tot acest timp, Ministerul Sanatatii nu a fost in stare sa aiba niciun plan coerent impotriva rujeolei, de asigurare a stocurilor necesare de vaccinuri si de imunizare a persoanelor vulnerabile. Este inadmisibil sa avem in continuare aceasta criza care a adus suferinta multor familii ai caror copii au murit de rujeola. Nu exista scuza pentru aceste drame", a spus Gabriela Podasca.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii precizeaza ca vaccinurile utilizate in Romania sunt sigure si eficace, fiind verificate dupa cele mai inalte standarde de calitate existente in lume.

"Ministerul Sanatatii se delimiteaza ferm de campania de dezinformare si manipulare referitoare la ineficienta si riscurile vaccinarii, aparuta in spatiul public, pe retelele de socializare sau prin materiale tiparite, distribuite in zone aglomerate sau in cutiile postale", se arata intr-un comunicat de presa transmis, miercuri, de MS.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii mentioneaza ca autorii campaniei initiate impotriva vaccinarii utilizeaza fara aprobarea MS sau a partenerilor sai identitatea vizuala a campaniei, precum insemnele oficiale ale institutiilor partenere, iar materialele contin informatii false care pot induce in eroare parintii si pot pune in pericol sanatatea populatiei.

"Condamn gestul iresponsabil al celor care recurg la astfel de modalitati iresponsabile de dezinformare, cu consecinte grave pentru sanatatea populatiei. Am, insa, convingerea ca populatia nu poate fi pacalita cu astfel de tertipuri si voi continua sa fac tot ce imi sta in putere pentru ca parintii sa fie informati corect astfel incat sa ia cea mai buna decizie, de a-si vaccina copiii si de a le asigura astfel o viata sanatoasa. Vom face demersurile legale necesare pentru ca cei reponsabili sa raspunda pentru faptele lor, ce pun in pericol sanatatea publica", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, citata in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pliante antivaccinare , #vaccin