Un amplu studiu confirma: Nu exista nicio legatura intre vaccinuri si autism

Marti, 05 Martie 2019, ora 12:49
8168 citiri
Un amplu studiu confirma: Nu exista nicio legatura intre vaccinuri si autism
Foto: Arhiva Ziare.com

Un nou studiu amplu, realizat in Danemarca, dovedeste ca nu exista nicio legatura intre vaccinarea impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei si dezvoltarea autismului.

Studiul a fost facut pe un esantion de 650.000 de copii, nascuti in perioada 1999 - 2010, scrie Business Insider.

Acest studiu ar putea pune capat, odata pentru totdeauna, teoriei ca exista o legatura intre vaccinuri si autism, considera autorii.

Lucrarea, publicata luni in revista Annals of Internal Medicine, a fost realizata de cercetatorii de la Institutul Statens Serum din Copenhaga. Unii dintre acestia au publicat un articol anterior, dar pe acelasi subiect, in revista New England Journal of Medicine, in 2002. Studiul de atunci s-a bazat pe datele a 537.303 de copii danezi nascuti intre 1991 si 1998.

Daca si acel studiu a fost major, de ce a fost nevoie sa fie refacut? Pentru ca ingrijorarile privind legatura dintre vaccinuri si autism inca sunt prezente in zilele noastre, argumenteaza Anders Hviid, unul dintre specialistii care au contribuit la lucrare.

"Ideea ca vaccinurile cauzeaza autism inca exista. Si miscarea antivaccinare, daca analizam situatia, doar s-a amplificat in ultimii 15 ani. Trendul asta pe care il vedem este gresit", a explicat omul de stiinta.

Hviid a mai afirmat ca acest studiu permite grupului de cercetatori sa demonteze si diverse afirmatii despre vaccinul ROR, cel impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei.

De exemplu, copiii considerati "cu risc" de dezvoltare a autismului ar putea fi mai susceptibili sa fie diagnosticati cu aceasta boala daca sunt vaccinati. Argumentul ii priveste deseori pe copiii care au sora sau fratele diagnosticat cu autism.

Datele folosite la cercetare, obtinute dintr-un registru national de sanatate, nu au aratat o crestere a autismului in acest subgrup de copii. Nici nu s-a observat aparitia simptomelor de autism in jurul perioadei de vaccinare.

"Nu am gasit dovezi care sa sustina ipoteza unui risc accentuat de autism dupa vaccinarea ROR la copiii danezi, nici dovezi pentru teoria ca vaccinarea ROR cauzeaza autism la copiii din familiile care prezinta factori de risc", subliniaza autorii in lucrare.

Un alt cercetator care a contribuit la studiu a afirmat ca accentul trebuie pus asupra studiilor care arata cum pot fi convinsi parintii ezitanti ca vaccinurile sunt sigure si in interesul copiilor lor.

Se inregistreaza progrese in ceea ce priveste modul in care se poate comunica eficient cu astfel de parinti, a sustinut specialistul: "E o zona activa din punct de vedere al cercetarilor. Din ce in ce mai multe tehnici apar online", a conchis el.

Vezi si Autismul, inchisoarea sufletului - Ce spune medicul

Citește și:
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Ministrul Afacerilor Externe a declarat luni, 20 martie, că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică. ”Această așa-numită limbă...
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, 20 martie, că nu susține sub nicio formă majorarea vârstei de pensionare peste 65 de ani. Ministrul a subliniat că autorităţile din...
#studiu vaccinuri autism, #vaccin autism studii , #vaccin