Tratamentul adenomului de prostata prin vaporizarea cu "Laserul Verde"

Sambata, 22 Februarie 2020, ora 08:48
12472 citiri
Tratamentul adenomului de prostata prin vaporizarea cu "Laserul Verde"
Foto: Dr Gheorghe Nita

Prostata este o glanda intalnita doar la barbati, situata sub vezica urinara cu dimensiuni de cca 3/3 cm. Aceasta este strabatuta de uretra (canalul urinar care face legatura intre vezica urinara si exterior) si produce lichidul seminal (cu rol in hranirea spermatozoizilor) intervenind si in ejaculare.

Aceasta glanda poate fi impartita in 3 zone - una centrala (situata in jurul uretrei), una periferica si una tranzitionala (intre cele doua).

Ce afectiuni pot aparea in cazul prostatei si ce este adenomul de prostata?

Exista 3 afectiuni posibile ale prostatei - infectia (prostatita), hipertrofierea (marirea de volum) zonelor centrala si tranzitionala (adenomul de prostata) si cancerul de prostata (dezvoltat din zona periferica).

Adenomul de prostata (sau hipertrofia benigna de prostata) reprezinta o afectiune benigna si consta in marirea de volum a zonei prostatei situata spre interiorul uretrei. Cel mai frecvent apare dupa varsta de 50 ani si este cauzat de modificarile hormonale care apar cu varsta. Boala se dezvolta mai repede la pacientii care au avut infectii ale prostatei (prostatite) in tinerete.

Cresterea dimensiunilor prostatei determina o compresie a uretrei ducand la aparitia simptomatologiei: diminuarea jetului urinar, efort la mictiune, prelungirea actului mictional, golire incompleta a vezicii urinare, mictiuni frecvente (mai ales nocturne). Uneori pot aparea sangerari sau infectii urinare. Afectiunea este una progresiva in timp.

In lipsa oricarui tratament, pe termen lung se poate ajunge la retentie urinara (imposibilitatea mictiunii din cauza compresiei totale a canalului urinar). In asemenea cazuri se va impune pozitionarea unui cateter (sonda uretro-vezicala) si efectuarea unei interventii chirurgicale. Cazurile necomplicate care se prezinta din timp la medic pot fi tratate medical. In stadiile cu complicatii, de cele mai multe ori se impune interventia chirurgicala.

Cum se diagnosticheaza?

In principiu, toti barbatii peste 50 ani necesita un control urologic de rutina. De regula se efectueza un examen clinic (tuseu rectal), ecografie, teste de sange si de urina. Tuseul rectal poate aprecia dimensiunea si consistenta prostatei. Este foarte important pentru un eventual diagnostic al cancerului de prostata (tumora maligna care se dezvolta din portiunea periferica a prostatei, accesibila examenului clinic, si care de multe ori evolueza fara simptomatologie). Examenul ecografic apreciaza mult mai exact dimensiunile prostatei, felul cum se dezvolta aceasta, precum si repercusiunile ei asupra aparatului urinar.

Astfel, se poate aprecia volumul reziduului postmictional (cantitatea de urina care ramane dupa mictiune) si care este riscul de blocaj urinar, putandu-se stabili care este cea mai buna alternativa de tratament. De asemenea, ecografic pot fi identificate complicatii evolutive ale adenomului de prostata - litiaza vezicala, polipi vezicali, diverticuli vezicali (dilatarea unei portiuni a vezicii urinare). Testele de sange cuprind un marker tumoral numit PSA (Antigen Specific Prostatic), foarte util pentru un eventual diagnostic al cancerului de prostata, si probe pentru aprecierea functiei renale (uree, creatinina). Examenul de urina urmareste identificarea unei eventuale infectii urinare secundare.

Ce variante de tratament exista?

Interventiile chirurgicale pentru adenomul de prostata sunt recomandate la cazurile cu complicatii (retentie urinara, litiaza vezicala, reziduu postmictional important, diverticuli vezicali, sangerari urinare repetate) sau la care tratamentul medical este nu este eficient. Principiul interventiei consta in indepartarea portiunii hipertrofiate a prostatei (cea care apasa pe uretra) pentru a indeparta astfel obstructia de sub vezica urinara. Modern aceasta interventie se efectueaza prin canalul urinar (interventie endoscopica).

Se pot folosi diverse surse de energie (pentru indepartarea prostatei hipertrofiate): curent electric (rezectie standard), plasma (rezectie bipolara), laser (laser verde, laser holmium sau thulium). Fiecare dintre acestea prezinta anumite caracteristici si pot avea avantaje pentru anumiti pacienti. Astfel, rezectia bipolara in mediu salin (cu plasma) este recomandata mai ales la pacientii cu prostate voluminoase care nu au probleme cardiace asociate si care nu prezinta risc suplimentar de sangerare. Laserul verde este recomandat mai ales pacientilor cu afectiuni cardiace asociate si risc de sangerare.

Se spune ca laserul verde este noul bisturiu al chirurgilor, care sunt avantajele pentru pacient?

Laserul verde (lumina cu o anumita lungime de unda care are culoare verde) este introdus in practica in Statele Unite de peste 10 ani, reprezentand o tehnica foarte populara mai ales in tarile dezvoltate. Aparatura a fost in permanenta imbunatatita, acum fiind la a 4-a generatie. Prin intermediul unui instrument prevazut cu camera video (cistoscop) se introduce fibra laser cu care se vaporizeaza (distruge) adenomul de prostata.

Principalul avantaj al acestui tip de laser este absenta sangerarii intraoperatorie. De aceea, tehnica poate fi efectuata in conditii de siguranta la pacientii cardiaci, care primesc tratament anticoagulant (ce subtiaza sangele) si care au risc mare de sangerare. De asemenea, se poate aplica pacientilor cu stimulator cardiac. Datorita sangerarii reduse, durata de spitalizare (si implicit de mentinere a sondei uretrovezicale) este de maximum 24 de ore, in unele centre tehnica efectuandu-se in ambulator (cu o internare de cateva ore). In acest fel, recuperarea pacientilor este foarte rapida si riscul de complicatii este minim (mai ales ca de cele mai multe ori este vorba de pacienti varstnici cu multiple probleme medicale asociate).

Dr Gheorghe Nita, medic primar urolog

E-urolog.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tratamentul adenomului de prostata, #tratament adenom de prostata , #viata sanatoasa
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Tratamentul cu kryptonita este infinit mai eficace :)))