Insomnia si efectele sale coplesitoare: una dintre cele mai frecvente afectiuni ale secolului XXI

Advertorial
Joi, 06 Mai 2021, ora 17:12
6048 citiri
Insomnia si efectele sale coplesitoare: una dintre cele mai frecvente afectiuni ale secolului XXI
insomnie FOTO: freepik.com

Deoarece traim intr-o era digitalizata, in care timpul pare sa nu ne mai ajunga, stresul ne ucide lent, iar cicatricile emotionale ce raman in urma starilor frecvente de depresie se vindeca cu greutate, somnul pare sa fie singura solutie de alinare si de recuperare, fiind privit ca pe o evadare de la problemele cotidiene.

Cu toate acestea, specialistii identifica in randul populatiei o situatie fara precedent, in care insomnia contribuie zi de zi la degradarea psihicului uman, aflat deja sub o presiune atipica, din cauza pandemiei.

Munca in exces, instalarea anxietatii, momente de viata tulburatoare, o dieta necorespunzatoare, spatiul incorect pentru dormit, tulburarile cardiace si multe altele se numara pe lista principalelor motive ce ne tulbura somnul. Cu alte cuvinte, insomnia se traduce prin incapacitatea creierului de a mentine un somn odihnitor, avand rezultate devastatoare pe termen scurt, mediu si lung.

Astfel, cu cat ne odihnim mai putin, cu atat ne epuizam mai repede energia, iar capacitatea sistemului imunitar se diminueaza. In ceea ce priveste psihicul nostru si emotiile pe care le experimentam, trebuia luat in calcul faptul ca insomnia provoaca o lipsa a eficientei, a productivitatii, a concentrarii si, simultan, determina cresterea reactivitatii emotionale, deci implicit, riscul de a dezvolta agresivitate, atacuri de panica sau stari necontrolate de furie si de agitatie.

Ce spun specialistii? Cum remediem problema insomniei?

Desi cauzele insomniei variaza si pot fi strans legate de factorii ereditari, o igiena corecta a somnului poate deveni reteta ideala pentru o viata calitativa. Asadar, niciodata nu este prea tarziu pentru a face mici modificari legate de stilul nostru de viata:

Adoptarea si respectarea unui program fix de somn: ceasul biologic al organismului se regleaza si, odata cu trecerea timpului, vom adormi fara dificultati.

Evitarea programului de somn in decursul dupa-amiezii: chiar daca ne ajuta sa ne indeplinim task-urile zilnice cu succes, odihna de dupa-amiaza influenteaza programul normal de somn.

Sport si exercitii fizice: in general, sportul are beneficii exceptionale asupra starii de sanatate. Expertii recomanda indeosebi exercitiile fizice cu o intensitate ridicata, insa cu mentiunea ca trebuie desfasurate in decursul zilei si nu inainte de culcare.

Renuntarea la consumul de alcool si de tigari: aceste obiceiuri nocive perturba nu doar somnul, ci si celelalte functii esentiale ale organismului.

Pregatirea camerei pentru somn: atat incaperea, cat si patul de dormit trebuie sa corespunda unor conditii specifice, in asa fel incat sa ne bucuram de un somn linistit. Este vorba despre temperatura potrivita (ce nu poate depasi valoarea de 19 grade Celsius), indepartarea surselor de lumina sau de zgomot si alegerea lenjeriei de pat. Spre exemplu, magazinul online homecode.ro reintroduce pe piata calitatea de odinioara a lenjeriilor de pat, sub forma unor modele diverse, in nuante linistitoare si dimensiuni variate. Confortul pe care lenjeria de pat ni-l asigura pe durata noptii si calitatea materialelor din care este confectionata joaca un rol esential pentru a ne atinge zilnic necesarul orelor de somn.

Utilizarea pernelor corespunzatoare: de preferat este sa optam pentru o perna cat mai confortabila, adaptata propriului nostru stil de a dormi (pe o parte, pe spate, etc.). In cazul in care exista o alergie sau o sensibilitate la praf, o perna anti-alergica este excelenta. O varianta sigura sunt modelele de perne din spuma cu memorie si tehnologie Airyform, ce se adapteaza curburii gatului si nu ne incomodeaza somnul, disponibile tot pe homecode.ro.

Cu toate ca poate parea o banalitate, lipsa odihnei ne afecteaza intreaga viata, insomnia numarandu-se pe lista subiectelor de studiu fundamentale ale cercetatorilor, psihologilor si medicilor psihiatri de la nivel global.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Primăvara se consumă cantități mari de ceapă și usturoi verde. Acestea sunt extrem de sănătoase și gustoase. Dau savoare mâncărurilor și sunt excelente consumate și ca atare, alături...
Vrei să ții post negru? Ce se întâmplă dacă postești trei zile la rând
Vrei să ții post negru? Ce se întâmplă dacă postești trei zile la rând
Postul este una dintre cele mai vechi practici din lume. La finalul Postului Paștelui este recomandat însă postul negru. Asta înseamnă să nu se consume mâncare toată ziua. Doar apa fiind...
#insomnie, #efecte negative insomnie, #sanatate , #viata sanatoasa