Mituri despre sanatate din batrani

Luni, 01 Martie 2010, ora 10:30
2827 citiri
Mituri despre sanatate din batrani
Foto: webmd.com

Multe persoane transforma intelepciunea din batrani in adevarate reguli de viata, fara a se gandi ca multe dintre sfaturile bunicilor sunt simple mituri. Pentru a ne obisnui cu anumite lucruri benefice pentru organismul nostru, bunicii au creat aceste mituri pe care, chiar daca ai vazut ca sunt neadevarate, inca le mai respecti.

Ai auzit de multe ori de la bunicii tai ca daca iti trosnesti degetele in fiecare zi, mai tarziu, vei avea probleme grave si afectiuni osoase suparatoare. Specialistii americani sustin ca nu exista nici o dovada clara in acest sens, informeaza howstuffworks.com.

Mai mult, efectul pe care il are acest obicei este acelasi cu tastatul in fiecare zi la calculator.

Tot din bunici stii ca ciocolata consumata in fiecare zi poate crea senzatia de hiperactivitate la copii. Bunicii spun ca cei mici sunt continuu agitati, iar acest lucru se intampla din cauza dulciurilor in exces.

In realitate, riscul la care se expun micutii care consuma ciocolata in fiecare zi este acela al obezitatii. Mai mult, problemele dentare nu ii vor ocoli, iar sfatul bunicii este unul bun, dar din ratiuni diferite.

Ai auzit-o de multe ori pe bunica ta iarna spunandu-ti ca daca nu iti acoperi capul iti va fi foarte frig, indiferent cat de bine esti imbracat. In realitate, caldura corporala se pierde numai prin suprafata mare expusa.

Astfel, daca alegi sa porti fusta atunci cand afara este frig, este clar pe unde vei pierde multa caldura corporala. La fel si daca ai capul descoperit si esti foarte bine imbracat. Nu vei putea pierde din caldura decat in aceasta zona, care este expusa temperaturilor foarte scazute.

Un alt mit al sanatatii din batrani este legat de modul in care copii isi alinta animalul de companie. Batranii sustin ca pisicile in special iau din aerul copilului, iar respiratia animalului este foarte periculoasa pentru cei mici.

Specialistii sustin ca nu exista nici un risc din acest punct de vedere, iar acesta este inca unul dintre miturile batranesti create pentru a dezvata copii sa petreaca mult timp cu animalele de companie in detrimentul altor copii din anturajul lor.

Toate aceste mituri s-au creat pentru a corecta anumite obiceiuri daunatoare sanatatii. Ele nu sunt toate neadevarate, dar motivatiile sunt diferite de cele enumerate de bunici.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#mituri batrani sanatate, #demontare mituri sanatate, #intelepciune batrani sanatate , #viata