O problema la moda: cum facem sa gandim pozitiv

Sambata, 15 Martie 2014, ora 14:10
7133 citiri
O problema la moda: cum facem sa gandim pozitiv
Foto: Infoniac

Gandurile si emotiile pot afecta viata noastra in asa masura, incat de multe ori obsesiile negative, in discordanta cu intentiile bune de viata, pun stapanire pe fiinta noastra.

Se vorbeste in ultima vreme de gandirea pozitiva, ceva care ar trebui sa ne calauzeasca, dar care se concretizeaza greu si in orice caz ramane nepalpabil, noteaza Infoniac.

Nu este o descoperire a anilor nostri, asa cum ar parea. Ideea insasi a fost conceputa ca "gandire noua" de Phineas Quimby Parkhyrt (1802-1866), un ceasornicar din New England, care se credea vindecator, dupa ce observase ca modul de a gandi exercita puteri curative.

El era convins ca puterile nu-si aveau originea in forte magnetice, cum credeau unii contemporani, ci in spiritualitatea fiintei umane, in puterea autosugestiei si un optimism vindecator inexplicabil, capabil sa indeparteze bolile prin coordonarea gandirii cu efortul de autoaparare al organismului.

Ideea ca esti o victima

Este daunator pentru noi insine ca, in cazul unei nereusite, sa cautam vinovatul, sa ne facem iluzia ca l-am gasit si sa ne macinam linistea si nervii casunand asupra faptului ca am fost trasi pe sfoara, pacaliti, indusi in eroare.

Gasirea vinovatului nu ne ajuta, ci mai degraba creeaza un obstacol in drumul nostru. Corect este sa ne asumam greseala cu de-a-ntregul si sa ne propunem calculul conform caruia n-o vom mai repeta.

Ideea ca-i poti schimba pe altii

Oamenii sunt asa cum i-a facut Domnul si cum i-a educat societatea. Daca ti se pare ca-l poti schimba pe vreunul in comportarea lui sau in modul de a gandi, ai pornit cu stangul si, chiar in cazul cand reusesti, nu merita efortul. Din start ai gandit negativ si, continuand asa, perseverezi cu consecintele de rigoare.

"Daca eram eu in locul ei"

Gandul ca ai fi fost mai fericita daca erai in locul alteia mai frumoasa sau mai fericit in locul altuia mai bogat este categoric negativ. In primul rand, te pui singur in stare de inferioritate.

In al doilea rand, n-ai de unde sa stii cat de fericit este celalalt daca, in bogatia lui, isi neglijeaza cumva familia ori sanatatea sau daca rivala stie ca frumusetea ei evolueaza negativ in oglinda. Bine este sa te pretuiesti asa asa cum esti.

Poate imi pica de la altii ceva bun

Daca viata ar fi plina de chilipiruri, acest mod de gandire ar fi pozitiv. Dar in viata surprizele sunt mai mult negative. Cauta-ti bucuriile in propriul tau suflet. Pictorul Vincent van Gogh n-a vandut in toata viata sa decat un singur tablou, la pretul derizoriu de o jumatate de gulden. Intrebat de ce mai picteaza, i-a raspuns unui prieten:

"Nici nu-ti inchipui ce bucurie simt atunci cand iese din mainile mele exact ce-mi place". Stia sa gandeasca pozitiv. Un tablou al lui costa astazi milioane de dolari.

Nu insista sa dovedesti ca ai dreptate

Este un exemplu de gandire negativa. Daca ai dreptate, increde-te in ea, dar nu este nevoie sa i-o demonstrezi altuia cu orice pret. Insistenta de a-i demonstra dreptatea ta iti consuma energie si iti oboseste creierul. Pledoaria nu-i rodul gandirii pozitive. Este un simplu antrenament verbal.

Sa nu-ti pese ce crede altul despe tine

Intrebarea obsedanta "ce crede altul despre mine?" este devastatoare sub aspectul gandirii pozitive. De cele mai multe ori, altii nici nu-si bat capul sa gandeasca intr-un fel sau in altul despre tine. Doar tu, daca te preocupa, ai o poblema. Nu vei fi nici fericit, nici nefericit daca altuia ii pasa sau nu de tine. Gandeste-te totdeauna ca asta e treaba lui, nu e treaba ta.

Nu te lasa obsedat de teama necunoscutului

Cu privire la viitor, este practic sa ne scolarizam, sa studiem, sa exersam in profesia noastra. Dar a ne face singuri motiv de panica din teama necunoscutului este poate cel mai grav model de gandire negativa.

Viitorul vine oricum, asta e treaba lui. Treaba noastra este sa ne gandim la prezent. Prezentul este superb, prin faptul ca exista. Viitorul e o himera, prin faptul ca nu exista inca. Isi inchipuie cineva ca gandeste pozitiv, infricosandu-se la ceva ce nici nu exista?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#gandire pozitiva, #gandire negativa, #relatie oameni, #modalitati gandire pozitiva , #viata