Protejeaza-ti fertilitatea, pana la momentul oportun

Duminica, 11 Martie 2012, ora 15:58
2963 citiri
Protejeaza-ti fertilitatea, pana la momentul oportun

Vrei copii, dar consideri ca nu este inca momentul? Cateva masuri pot face ca ceasul biologic sa fie tinut, pentru un oarecare timp, pe loc.

Din fericire, feritilitatea nu este o chestiune care tine doar de hazard, ci este influentata direct de factori externi, asupra carora controlul iti apartine. Majoritatea cercetatorilor sunt de parere ca o femeie ajunge la apogeul statusului sau fertil intre 20 si 30 de ani, urmand apoi o perioada in care cantitatea si calitatea ovulelor incep sa sufere un declin.

Declinul nu este major, pana la 40 de ani, dar exista. Dupa varsta de 40 de ani declinul este rapid. Pot exista variatii de doi-trei ani in puls sau minus in functie de bagajul genetic, scrie MSNBC.

Varsta de 35 de ani este cea mai potrivita, fiind si varsta la care aproximativ trei treimi dintre femei pot concepe un copil fara tratament. La 40 de ani doar jumatate dintre femei pot concepe fara ajutorul medicului, iar la 45 de ani procentul scade la 10%.

Ai grija ce mananci. Dieta si fertilitatea merg mana in mana. Cele mai importante pentru sustinerea fertilitatii sunt grasimile sanatoase, adica ulei de malsine si avocado.

Renunta la fumat! Femeile care fumeaza isi diminueaza sansele de a ramane insarcinate indiferent de varsta. Expunerea ovulelor la nicotina inseamna atat o calitate redusa a lor, cat si reducerea ovulelor viabile. Renuntarea la acest viciu, iti reface o mare parte din capacitatea de a concepe in circa un an de zile.

Patreaza-ti optimismul. Stresul are un efect direct si nociv asupra feritilitatii la ambele sexe, dar mai ales la femei. O viata echilibrata emotional mentine fertilitatea la cote normale.

Pastreaza-ti greutatea normala. Si un plus de kilograme si un minus pot avea efecte asupra fertilitatii. Cele mai multe din femeile care nu au o greutate normala nu au ciclul menstrual regulat, iar acesta este cel mai bun semn care indica probleme legate de fertilitate, pentru ca anunta un intreg dezechilibru hormonal.

Evita medicamentele. Medicamentele luate "dupa ureche", dar si tratamentele naturiste iti pot distruge visul de a deveni mama. Anumite substante inhiba productia organismului de LH (hormonul luteinizant) si hormonul care stimuleaza foliculii (FSH), esentiali in functia de reproducere a unei femei. Acesti dusmani de temut sunt steroizii (astm, artrita reumatismala), metoclopramidul (probleme gastrointestinale) si fenotiazinele (anxietate).

Pilulele contraceptive, utilizate ani de-a randul, afecteaza capacitatea de conceptie, dar doar temporar. Mai exact, dupa incetarea administrarii, ai putea fi nevoita sa astepti circa cinci luni pentru a avea din nou o ovulatie regulata.

Testeaza-te! Este un test care implica anumite conotatii psihologice, dare care este foarte util daca vrei sa stii cu stai cu adevarat. O serie de investigatii pot stabili exact numarul foliculilor activi din ovare si iti pot sune cu precizie de 6-12 luni momentul in care seria acestora o sa se termine.

Citeste si:
Ministrul român de Externe consideră urgentă prezenţa consolidată a NATO pe Flancul estic: ”Anunțul SUA și al Franței are un rol de descurajare”
Ministrul român de Externe consideră urgentă prezenţa consolidată a NATO pe Flancul estic: ”Anunțul SUA și al Franței are un rol de descurajare”
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi, 20 ianuarie, că prezenţa consolidată a NATO pe Flancul estic ar trebui să se producă cât mai curând. Acesta a vorbit și despre...
Stelian Ion cere convocarea CSAT pe tema securității de pe flancul estic al NATO: ”Ar fi o dovadă de inconştienţă ca Iohannis să aştepte”
Stelian Ion cere convocarea CSAT pe tema securității de pe flancul estic al NATO: ”Ar fi o dovadă de inconştienţă ca Iohannis să aştepte”
Fostul ministru al Justiției Stelian Ion, vicepreședinte al USR, consideră că este necesară convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pentru a discuta situaţia de...