Riscurile abstinentei sexuale

Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 03:08
28468 citiri
Riscurile abstinentei sexuale
Foto: Pixabay

Pe langa placerea pe care o ofera, activitatea sexuala are numeroase alte beneficii: intareste imunitatea, intretine sanatatea creierului si a inimii, tine la distanta osteoporoza, Alzheimerul si cancerul de prostata, reduce riscurile de cancer ovarian si de san, mentine echilibrul hormonal si emotional. Ce se intampla, insa, cand privam organismul de sex?

Specialistii spun ca abstinenta afecteaza mai mult femeile, decat barbatii, provocandu-le dezechilibre in sanatatea ovarelor, colului uterin, sanilor, creierului si, in functie de varsta, instaland menopauza timpurie.

In plus, spre deosebire de animale, oamenii sunt capabili sa asocieze comportamentul sexual cu valorile si emotiile lor, deci abstinenta poate provoca si dezechilbre emotionale, nu doar fizice.

Efectele pe care abstinenta le are asupra sanatatii oamenilor variaza, de la individ, la individ. Dar un lucru este cert: exista repercusiuni mentale, fizice si emotionale.

Doc.ro a notat cateva dintre ele:

Inima nu mai functioneaza la fel de bine

Specialistii spun ca persoanele care fac sex o data pe luna sau mai rar sufera de boli de inima mai des decat cei care au o viata sexuala mai intensa. Pe langa faptul ca este o excelenta forma de exercitiu fizic, actul sexual ajuta la mentinerea estrogenului si progesteronului in limite normale, diminuand astfel riscul de boli cardiovasculare.

In plus, sanatatea inimii este stiut ca influenteaza performanta sexuala. In timpul erectiei, sangele trebuie pompat cu putere in reteaua complexa de vene si artere din penis. Daca ele se ingusteaza din cauza depozitelor de colesterol, barbatii vor intampina probleme in mentinerea erectiei.

Scade imunitatea

Sexul regulat intareste sistemul imunitar si pregateste organismul pentru a lupta impotriva bolilor, prin eliberarea de endorfine. Asta inseamna ca relatiile sexuale mai rare pot duce la contractarea mai frecventa a virusurilor si a altor patogeni.

Potrivit unui studiu, in saliva celor care fac sex regulat se gaseste o concentratie foarte mare de anticorpi, numiti imunoglobulina A, care combat gripa.

Probleme cu prostata

Motivele exacte nu sunt clare, dar, potrivit unui studiu, barbatii care ejaculeaza mai putin de sapte ori pe luna au mai multe riscuri sa se confrunte cu cancer de prostata, spre deosebire de cei care ejaculeaza de cel putin 21 de ori pe luna.

Specialistii atrag insa atentia ca sexul neprotejat si partenerii multipli pot, deasemenea, creste riscul declansarii acestei boli.

Este afectata sanatatea vaginala

A face sex dupa o pauza lunga de timp poate fi incomod pentru o mare parte dintre femei. Dureaza mai mult ca organismul feminin sa se "reaprinda" si sa produca suficienta lubrifiere pentru ca sexul sa nu fie dureros.

Neplacerile se accentueaza la menopauza. Din cauza scaderii nivelului de estrogen, se instaleaza uscaciunea vaginala si se diminueaza elasticitatea vaginului. Astfel, apar durerile in timpul actului sexual.

Si barbatii se pot confrunta cu probleme la acest capitol. Cercetarile arata ca barbatii care intretin rar relatii sexuale au de doua ori mai multe riscuri sa se confrunte cu disfunctii erectile, decat cei care au o viata sexuala regulata.

Creste nivelul de anxietate

In timpul relatiilor intime sunt eliberate oxitocina si endorfinele - neurotransmitatori care tin sub control anxietatea si stresul. In plus, oxitocina mai are un beneficiu: asigura un somn dulce, odihnitor.

Este afectata viata de cuplu

Pentru multe cupluri, actul sexual este o cale prin care se reconecteaza afectiv, "usa" spre pentru o mai buna comunicare. In general, cuplurile care fac sex mai des se simt mult mai conectate emotional, in comparatie cu cele care nu au o viata sexuala intensa.

Dureri menstruale intense

In mod surprinzator, sexul poate ajuta la ameliorarea crampelor menstruale, datorita hormonilor pe care corpul ii elibereaza in timpul actului sexual, cu precadere oxitocina.

Cand femeile au orgasm, muschii uterului se contracta si ei. Apoi, se relaxeaza. Aceasta relaxare diminueaza crampele menstruale. Acesta este un beneficiu suplimentar al partidelor de amor, pe care femeile il pierd daca nu fac sex, sustin specialistii.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Boli bizare: plânge cu lacrimi de sânge
Boli bizare: plânge cu lacrimi de sânge
Hematidrosis este o maladie extrem de rară, în care o bolnavul elimină prin pori sânge. Practic, în corpul celor care suferă de această boală se află de 20 de ori mai multă adrenalină...
#abstinenta sexuala, #riscuri, #boli, #viata sexuala, #cupluri , #viata
Comentarii
S
SidneyCratier
rank 1
Poza copilul
copilul
rank 1
:)))))))...d'aia esti asa rahitic mai Stanica,ca nu practici sportul