Un fotograf de 14 ani fotografiaza copii, tineri si adulti cu tulburari din spectrul autist. Afla povestea lui

Joi, 02 Aprilie 2020, ora 18:45
14427 citiri
Un fotograf de 14 ani fotografiaza copii, tineri si adulti cu tulburari din spectrul autist. Afla povestea lui

Copiii si tinerii cu autism traiesc printre noi si trebuie sa nu mai intoarcem capul sau sa privim in jos atunci cand trecem pe langa ei. Pentru aceasta trebuie sa aflam mai multe despre ei. Cine ii poate descoperi mai bine decat un adolescent cu autism?

Faces of Autism este un proiect fotografic inedit care prezinta in prima instanta portrete si povesti ale copiilor, tinerilor sau adultilor cu autism, dar urmareste si explorarea multiplelor fatete ale autismului, de la persoane nonverbale pana la oameni independenti, cu existenta aproape normala.

Fotografiile din acest proiect vor fi publicate online pe retelele social media dar si pe website-ul dedicat facesofautism.ro, alaturi de povestea fiecarui copil. Fotografiile vor fi facute exclusiv de David, iar povestile vor fi scrise de Mihai, tatal lui David.

Cine este David?

Cand avea 2 ani, David a fost diagnosticat cu tulburari din spectru autist. David nu a vorbit pana la 5 ani, nu avea contact vizual si nu interactiona cu cei din jurul sau.

Anii care au urmat au insemnat ore intregi de terapie zilnic (ABA, logopedie, terapie cu animale, terapie prin arta, terapie ocupationala), timp in care David s-a deschis din ce in ce mai mult.

Acum David vorbeste, citeste, merge la o scoala de masa si este pasionat de geografie, calatorii si fotografie. Aparatul de fotografiat este fereastra sa catre lume.

Imaginile pe care le surprinde sunt spontane si David le publica pe blogul sau https://david.stescu.ro si pe retelele sociale, impartasindu-si pasiunile cu prietenii sai.

Prin exemplul sau personal, David isi doreste sa ajute la schimbarea perceptiei societatii cu privire la autism.

David a expus pana acum in cinci expozitii personale si ulterior in cadrul Festivalului Dakino 2018 si la Festivalul International de Fotografie Photofest Bucharest 2019.

David a fost invitat sa vorbeasca la TedX Eroilor, unde a militat in discursul sau pentru integrarea in societate a copiilor si adultilor cu autism. (https://youtu.be/r3quI1cptxA)

De ziua internationala de constientizare a autismului a publicat un mesaj video prin care i-a indemnat pe oameni sa nu mai discrimineze copiii care sufera de autism, mai ales in mediul scolar.

De ce un proiect despre autism?

Un copil recuperat, inarmat pentru viata cu o pasiune puternica, devine un membru activ al societatii, desprinzandu-se de stigmatul asistatului social.

Fiecare portret publicat aici este un indemn pentru societate sa sprijine orice individ in a-si dezvolta abilitati care sa-i permita relationarea atat de necesara in viata cotidiana.

Oricine vede aceste fotografii, citeste povestile acestor copii si tineri minunati, poate intelege mai bine cum ii poate ajuta, printr-un gest de normalitate care le poate schimba viata.

In mod concret, putem implica acesti oameni in activitati productive, care ii pot sustine pentru a deveni autonomi si in acelasi timp ne pot imbogati viziunea noastra asupra vietii.

Unii dintre ei fotografiaza, altii deseneaza, unii sunt oratori deosebiti, scriu poezii sau povesti, canta sau pur si simplu pozeaza natural in fata unui aparat de fotografiat.

Firme oricat de mici, companii si corporatii, agentii de publicitate si marketing, toate pot construi in jurul lor proiecte concrete prin care sa demonstreze ca ei nu sunt mai prejos decat ceilalti si ca mai mult, uneori sunt mai buni decat cei care se inscriu in sablonul de normalitate sociala.

Citeste si:
Un profesor de științe politice chestionează doctoratul generalului Ciucă: ”A văzut cineva teza savantului care abia știe să citească de pe o hârtie?”
Un profesor de științe politice chestionează doctoratul generalului Ciucă: ”A văzut cineva teza savantului care abia știe să citească de pe o hârtie?”
Fostul ambasador și consilier prezidențial Cătălin Avramescu, profesor universitar de Științe Politice, a postat pe Facebook mai multe întrebări legate de teza de doctorat a generalului...
Cîțu, despre revenirea USR în Guvern: „Nimeni nu a propus asta în conducerea PNL; Nu voi susține intrarea PSD în Executiv”
Cîțu, despre revenirea USR în Guvern: „Nimeni nu a propus asta în conducerea PNL; Nu voi susține intrarea PSD în Executiv”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat luni, 25 octombrie, că USR și PSD ar trebui să susțină guvernul minoritar condus de Nicolae Ciucă dacă vor să arate că își doresc să...
Sursa: Ziare.com