Mai multi oameni suspecti de coronavirus si-au pierdut mirosul si gustul acum cateva saptamani si inca asteapta sa isi revina

Luni, 13 Aprilie 2020, ora 11:12
25219 citiri
Mai multi oameni suspecti de coronavirus si-au pierdut mirosul si gustul acum cateva saptamani si inca asteapta sa isi revina
Foto: Arhiva Ziare.com

Mai multi oameni suspecti de coronavirus si-au pierdut mirosul si gustul acum cateva saptamani, iar simturile inca nu le-au revenit la normal.

Este cazul scriitoarei londoneze Holly Bourne, care intr-o dimineata s-a trezit fara aceste doua simturi.

Totusi, ea nu a avut si alte simptome specifice COVID-19, precum tuse sau febra, astfel ca nu a fost eligibila pentru a fi testata de Sistemul National de Sanatate (NHS) din Anglia.

Insa femeia si-a sunat medicul de familie, care a diagnosticat-o "imediat" - prin telefon - cu noul coronavirus, relateaza CNN.

Desi inca nu exista studii solide cu privire la legatura dintre coronavirus si pierderea mirosului (anosmie)/gustului, diversi medici au raportat si aceste simptome la oamenii bolnavi de COVID-19, insa cat de raspandite sunt si cat poate dura lipsa simturilor nu este clar.

"Ma simt norocoasa ca nu am simptomele cu adevarat infricosatoare", spune autoarea in varsta de 33 de ani.

Specialistii atrag atentia ca anosmia poate fi si periculoasa. De exemplu, Holly Bourne a uitat intr-o zi o cutie cu margarina pe aragaz, care a inceput sa arda, insa nu a simtit mirosul de plastic ars. A avut noroc de partenerul sau care a venit in bucatarie la fix.

CNN noteaza ca a stat de vorba cu zeci de astfel de persoane care nu mai pot mirosi sau gusta. In acest sens, scriitoarea a facut un thread pe Twitter ca sa ii ajute si pe altii care au aceste simptome, iar unii oamenii i-au raspuns si au spus ca nici dupa cateva sapatamani nu si-au revenit.

Nici specialistii in domeniu nu stiu cat pot dura aceste simptome. Profesorul Steven Munger, director al Centrului pentru Miros si Gust al Universitatii din Florida, spune insa ca anumite persoane isi pot pierde permanent cele doua simturi.

"Ceea ce stim de mult timp este ca una dintre cauzele majore ale pierderii mirosului sunt infectiile cauzate de virusuri ale tractului respirator superior - o raceala banala, o gripa - o parte din oameni isi pierd simtul mirosului, majoritatea temporar, dar un mic grup isi pierde acest simt permanent", a declarat Munger pentru CNN.

Revenirea mirosului "ar putea sa dureze cateva zile, saptamani, uneori chiar si cateva luni, sau ani - in cazuri rare. Uneori revenirea este graduala, uneori mirosul revine brusc si nici noi nu stim de ce", a adaugat el.

Dupa 2 saptamani, Bourne spune ca si-a revenit doar 70%: "Cam 70% din miros mi-a revenit, o nara se descurca mai bine decat cealalta", spune ea.

Claire Hopkins, doctor ORL, incearca sa obtina introducerea pierderii acestor simturi in lista de simptome COVID-19 recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Urmareste LIVE cele mai cele mai importante informatii despre pandemia de coronavirus din Romania si din lume

A.D.

Citește și:
PNL nu mai are răbdare cu Nicușor Dan. Ciucă: ”Bucureștiul este un oraș blocat, cu un management cu probleme”
PNL nu mai are răbdare cu Nicușor Dan. Ciucă: ”Bucureștiul este un oraș blocat, cu un management cu probleme”
Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a afirmat, vineri, că Bucureştiul este „un oraş blocat în momentul de faţă, confruntat cu lipsa de perspectivă, cu un management cu probleme şi cu o...
Ciucă: ”Misiunea noastră e să continuăm demersurile pentru atingerea obiectivului naţional de aderare la Spaţiul Schengen”
Ciucă: ”Misiunea noastră e să continuăm demersurile pentru atingerea obiectivului naţional de aderare la Spaţiul Schengen”
Liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat că România merită să fie în Schengen, iar misiunea PNL este să continue demersurile în atingerea acestui obiectiv. „Mai întâi despre problema cea...