Studiu: Noul coronavirus rezista cateva ore in aer si pana la 3 zile pe diverse suprafete

Miercuri, 18 Martie 2020, ora 14:18
10188 citiri
Studiu: Noul coronavirus rezista cateva ore in aer si pana la 3 zile pe diverse suprafete
Foto: Arhiva Pixabay.com

Noul coronavirus care a cauzat pandemia COVID-19 rezista timp de cateva ore sau chiar zile in aer sau pe diverse suprafete, conform unui nou studiu realizat de cercetatorii americani.

Astfel, conform testelor efectuate in laborator, noul coronavirus a fost detectat in aerosoli timp de pana la 3 ore, pe cupru pana la 4 ore, pe carton pana la 24 de ore si chiar dupa doua sau trei zile pe plastic si otel inoxidabil, arata studiul publicat marti in The New England Journal of Medicine si realizat de Institutul National de Sanatate din SUA, CDC, si cercetatori de la UCLA si Universitatea Princeton.

"Aceste noi rezultate ofera informatii cheie cu privire la stabilitatea virusului SARS-CoV-2, care cauzeaza COVID-19 si indica faptul ca oamenii se pot infecta prin aer si prin atingerea suprafetelor deja contaminate.

Studiul informativ a fost larg raspandit in timpul ultimelor doua saptamani dupa ce oamenii de stiinta l-au publicat pe un server pentru pre-tiparire, cu intentia de a impartasi rapid informatia si colegilor lor", arata sursa citata.

Autorii studiului NIH au simulat raspandirea virusului provenit de la o persoana infectata pe suprafete obisnuite dintr-o gospodarie sau spital, raspandire realizata prin tuse sau atingerea unor obiecte.

Ulterior, cercetatorii au masurat cat timp virusul a ramas activ in mediul respectiv, se mai precizeaza in articol.

O alta observatie importanta este aceea ca acest nou coronavirus poate fi raspandit de oameni fara ca acestia sa stie, mai exact inainte ca ei sa prezinte vreun simptom. "Asta face ca masurile de control impuse de autoritati sa fie mai putin eficiente" decat in cazul predecesorului acestui coronavirus, cel care a generat SARS.

Specialistii recomanda atat publicului larg, cat si celor care lucreaza in sistemul sanitar masurile deja binecunoscute:

  • Evitati contactul apropiat cu bolnavii
  • Evitati sa duceti mana la ochi, nas si gura
  • Ramaneti acasa daca sunteti bolnavi
  • Tusiti si stranutati intr-o batista de hartie, apoi aruncati batista in cos
  • Curatati si dezinfectati frecvent obiectele si suprafetele din locuinta

Fii la curent cu cele mai noi informatii despre pandemia cu COVID-19

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#coronavirus aer, #coronavirus rezista suprafete , #virus China
Comentarii
Poza paleaga
paleaga
rank 3
Ce noroc pe noi! Ca suntem satui de paduchi #rezistentzi!
Poza mercenarul
mercenarul
rank 2
exact cum spunea dr alexie intr-un clip viral