6 adevaruri despre suplimentele cu vitamine

Duminica, 22 Septembrie 2013, ora 18:37
4912 citiri
6 adevaruri despre suplimentele cu vitamine

Este ideal sa ne procuram din alimentatie nutrientii de care corpul nostru are nevoie. Este impamantenita parerea gresita ca suplimentele cu vitamine sunt esentiale pentru sanatatea noastra.

Iata 6 adevaruri pe care ar trebui sa le stim despre suplimentele cu vitamine inainte de a le cumpara, potrivit The New Zealand Herald.

1. Nu inlocuiesc mancarea

Produsele alimentare contin o combinatie de nutrienti care "lucreaza" impreuna pentru mentinerea sanatatii. Astfel, in cadrul unei alimentatii echilibrate, astfel de nutrienti se completeaza. Desi suplimentele de sinteza contin multi dintre nutrientii din hrana, nu face greseala de a crede ca nu mai ai nevoie de portia zilnica de fructe si de legume daca iei astfel de pilule.

2. Pot duce la supradozare

Chiar daca nutrientii sunt importanti, este nevoie de doza potrivita. Astfel, daca sunt in exces, nutrientii pot duce la toxicitate. De exemplu, vitamina A se poate acumula in corp daca se depaseste doza zilnica recomandata. Excesele se manifesta prin simptome precum durere de cap, piele uscata, dureri de articulatii si afectarea sistemului osos.

3. Au efecte adverse

Suplimentele cu vitamine pot avea efecte adverse, printre acestea numarandu-se crampele la stomac si cresterea in greutate.

De asemenea, pot reactiona cu alte medicamente. De pilda, un exces de vitamina K poate afecta tratamentul cu anticoagulante. De aceea, persoanele care urmeaza diverse tratamente trebuie sa isi anunte medicul daca iau suplimente nutritive.

4. Nu toate sunt supuse reglementarilor

Unele tari au standarde alimentare si de producere a medicamentelor, insa altele nu au astfel de norme. Aceasta din urma situatie nu inseamna ca nu exista controale stricte referitoare la controlul pilulelor, pulberilor, capsulelor sau tabletelor. In cazul in care apare o contaminare, pot surveni probleme de sanatate. De aceea, este indicat ca suplimentele sa fie cumparate de la o sursa de incredere.

5. Pretind ca pot face mai mult decat in realitate

Multi producatori de suplimente isi fac reclama bazandu-se pe studii ce pot fi puse la indoiala. De exemplu, eficienta glucozaminei in imbunatatirea sanatatii articulatiilor este neconcludenta.

6. Cand sunt cu adevarat necesare?

Medicul este cel care recomanda administrarea suplimentelor cu vitamine. Cateva dintre situatiile in care acestea sunt necesare sunt: carenta de vitamine si minerale, sarcina, probleme cu greutatea, dietele restrictive, riscul de osteoporoza, regimul vegetarian, sangerari menstruale abundente, donare de sange, probleme medicale care afecteaza absorbtia nutrientilor.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#suplimente alimentare efecte secundare, #supliment vitamine pericol, #suplimente vitamine sanatate , #vitamine