Calciul si magneziul, minerale esentiale pentru organism

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 10:44
147908 citiri
Calciul si magneziul, minerale esentiale pentru organism

Stresul prelungit, viata agitata si dezordonata, alimentatia haotica, pe fuga si nesanatoasa, duc la scaderea concentratiilor multor elemente nutritive, esentiale pentru buna functionare a organismului.

Lipsa din organism a acestor elemente provoaca afectiuni suparatoare si, uneori, chiar foarte grave daca nu este depistata la timp. Carenta de calciu si magneziu se poate remedia printr-o alimentatie bogata in aceste elemente, mai ales daca este depistata la timp.

Primul si cel mai recunoscut semnal al lipsei de calciu este aparitia unei senzatii de amorteala sau furnicaturi la nivelul membrelor si al buzelor, precum si contractii musculare sau asa-zisii carcei. De asemenea, suferindul este mereu agitat, nervos, acuza dureri de cap difuze si aproape continue, nu poate sa doarma, este mai tot timpul obosit, uneori fara motiv, nu se poate concentra, in unele momente articuleaza greu cuvintele.

Rezervele de calciu se completeaza consumand lapte si produse lactate. Cel mai indicat ar fi iaurtul simplu, preparat in casa, sau cel din comert, dar fara adaosuri. Alte alimente bogate in calciu sunt fasolea, verde sau uscata, mazarea, galbenusul de ou, varza si conopida, morcovul, sucul de sfecla rosie, proaspat, preparat in casa, strugurii, semintele de floarea soarelui neprajite.

Daca ai probleme cu asimilarea calciului, bea mai putina cafea, nu consuma deloc bauturi energizante si renunta la bauturile racoritoare carbogazoase deoarece au un continut mare de fosfor, care distruge calciul din organism. Daca, la un moment dat, simti ca te prabusesti, ca nu mai ai putere sa stai in picioare, bea imediat un pahar de apa minerala. Iti vei reveni indata, insa retine ca apa minerala este doar solutia de moment si nu un tratament de durata.

Carenta magneziului din organism, un alt mineral extrem de important, produce dureri de cap, lipsa poftei de mancare, senzatia de oboseala continua, adesea nejustificata, ameteli, tremuraturi, furnicaturi sau amorteala membrelor, carcei, senzatia de lipsa permanenta de aer, scaderea presiunii arteriale, palpitatii, aritmie cardiaca, fragilitatea unghiilor, parului si a dintilor, stari de depresie sau de nervozitate, teama nejustificata.

Organismul isi poate procura magneziul pe cale naturala din cereale integrale, ficat, nuci, smochine, migdale, ciocolata, arahide, cartofi, lapte si produse lactate, banane, mere, legume verzi, miere de albine, de preferat cea poliflora, ape minerale bogate in magneziu.

In masura in care aceste doua minerale se gasesc in organism in stare suficienta, omul este apt sa faca mai usor fata stresului cotidian si, in general, problemelor care se ivesc in viata de zi cu zi.

Sa avem sanatate!

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#alimente bogate calciu, #iaurt preparat acasa sanatate, #carenta calciu, #lipsa magneziu simptome , #vitamine