Cat trebuie sa stam la soare pe zi pentru a sintetiza suficienta vitamina D

Joi, 09 Martie 2017, ora 21:41
23804 citiri
Cat trebuie sa stam la soare pe zi pentru a sintetiza suficienta vitamina D
Foto: Arhiva Ziare.com

O echipa de oameni de stiinta din Spania a estimat recent durata expunerii la radiatiile solare necesara pentru a obtine dozele recomandate de vitamina D.

Daca primavara si vara 10-20 de minute petrecute la soare sunt suficiente in acest scop, in lunile de iarna este nevoie de aproape doua ore pentru a atinge nivelurile optime, de aici motivul pentru care marea majoritate a populatiei se confrunta cu o carenta a acestei vitamine, informeaza Science Daily.

Desi expunerea la radiatiile solare ultraviolete (UV) poate contribui la aparitia eritemului solar, a cancerului si a imbatranirii premature a pielii, aceasta contribuie totodata la reducerea tensiunii sanguine, la sinteza vitaminei D si sustine tratamentul mai multor afectiuni, estimeaza cercetatorii din cadrul Solar Radiation Research Group de la Universitatea Politehnica din Valencia (UPV).

Acestia au determinat durata de timp necesara pentru obtinerea unei cantitati suficiente de vitamina D in mod natural, fara a fi afectata in mod negativ sanatatea.

Maria Antonia Serrano, om de stiinta la UPV si principal autor al studiului publicat in jurnalul Science of the Total Environment, a declarat ca, in pofida climei blande, cu mult soare, si populatia din tara ei se confrunta cu un deficit al acestei vitamine. "Desi Spania este o tara cu multe ore de lumina naturala, mai multe articole au raportat un procent crescut al celor cu un deficit de vitamina D", a precizat ea.

Deficitul de vitamina D este asociat cu un risc crescut de aparitie a unor afectiuni, iar sinteza sa prin piele, realizata in urma expunerii la soare, reprezinta principala sursa naturala a acestui nutrient, in conditiile in care exista foarte putine alimente care il contin.

Oamenii de stiinta au analizat radiatia solara in zona Valencia, intre orele 12:30 si 13:30, timp de patru luni pe an - cate una in fiecare sezon - in perioada 2003 - 2010.

In ceea ce priveste eritemul solar, rezultatele au aratat ca in luna iulie o persoana cu o piele incadrata in fenotipul 3 (cea mai des intalnita in cazul populatiei din Spania) nu trebuie sa petreaca mai mult de 29 de minute la soare daca vrea sa evite aceasta problema. In ianuarie, intervalul poate creste pana la 150 de minute.

In vederea obtinerii dozei zilnice recomandate de vitamina D - echivalenta cu 1.000 UI (unitati internationale) - timpul minim de expunere la soare este de aproximativ 130 de minute in luna ianuarie (cu circa 10% din corp expus la soare), in jur de 10 minute in aprilie si iunie (cu 25% din corp acoperit) si de circa 30 de minute in octombrie.

"Aceste calcule au fost realizate pe fenotipul 3 de piele, insa cifrele pot suferi modificari in cazul celor care au tenul mai deschis sau mai inchis la culoare", a atras atentia Serrano, adaugand ca este esential sa se tina cont si de gradul de acoperire a pielii, in functie de sezon, dar si de postura si de forma corpului.

De asemenea, varsta joaca si ea un rol important, persoanele mai in varsta sintetizand cu mai mare dificultate acest nutrient.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#expunere soare vitamina D , #vitamine