De ce sa consumi vitamina A

Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 07:07
8305 citiri
De ce sa consumi vitamina A

Cu totii stim ca vitaminele sunt substantele nutritive esentiale, necesare pentru toate functiile corpului, insa cati dintre voi stiu cum functioneaza fiecare dintre acestea? De data aceasta ne indreptam atentia catre vitamina A, cunoscuta si sub numele de retinol.

In primul rand trebuie sa stii ca vitamina A te ajuta sa ai ochi sanatosi. Aceasta contine un grup mare de compusi solubili in grasimi, dar insolubili in apa, care ajuta vederea. Vitamina A previne inflamarea ochilor si reduce riscul aparitiei degenerescentei maculare si a cataractei, aminteste Buzzle.

Vitamina A creste imunitatea organismului, protejand corpul de diferite infectii bacteriene, virale sau parazitare. Aceasta vitamina este un puternic antioxidant, protejand organismul de aparitia cancerului sau de boli de inima. De asemenea, retinolul previne uscarea pielii, asa ca pentru o piele neteda, asimileaza cat mai multa vitamina A. Produsele recomandate in cazul acneei contin aceasta vitamina.

Aceasta ajuta si in procesul de imbatranire, ajutandu-te sa ai un organism mai tanar, mai exact iti pastreaza pielea stralucitoare, lipsita de riduri si alte semne ale imbatranirii. Si pentru dantura este o vitamina importanta.

Ce este deficitul de vitamina A?

Vitamina A este mai cu seama importanta pentru vederea pe timpul noptii, persoanele care au carenta de Vitamina A fiind sensibile la lumina stralucitoare sau prea slaba.

Avand in vedere ca vitamina A este esentiala pentru buna functionare a sistemului imunitar, lipsa acesteia te poate face sensibil in fata multor infectii.

Beneficiile vitaminei A si cum sa asimilezi cat mai multa

Ai pielea uscata si aspra, ti se vindeca ranile foarte greu sau simti o sensibilitate in zona gingiilor? Atunci poate fi vorba despre deficit de vitamina A. Acest deficit este foarte periculos sa apara in cazul femeilor insarcinate.

De asemenea, tot din aceasta cauza poate sa apara lipsa poftei de mancare.

In ciuda tuturor beneficiilor retinolului, acesta are si efecte secundare, printre care si sensibilitatea pielii la lumina soarelui. Persoanele care folosesc creme de corp pe baza de retinol ar trebui sa se fereasca de razele soarelui.

Vitamina A poate fi asimilata din mango, mere, morcovi, broccoli, piersici, rosii, lamai, papaya, ficat de vita, oua, peste, ficat de pui si nu numai.

Morcovii, cea mai buna sursa de vitamina A

Este toxica vitamina A?

In afara de deficitul de vitamina A, putem discuta si despre toxicitatea cauzata de aceasta vitamina. Simptomele variaza in functie de severitatea bolii. Atunci cand exagerezi cu vitamina A iti poti da seama din cauza culorii galbuie, chiar spre portocaliu, a mainilor si talpilor. Aceasta problema se poate rezolva prin limitarea consumului produselor care contin caroten.

In cazul in care toxicitatea produsa de vitamina A este cronica, simptomele pot fi diferite. Poate sa apara conjunctivita, inrosirea anormala a pielii, ciroza hepatica, nevrita periferica sau pierderea parului.

Nu uita ca suplimentele de vitamina A nu sunt recomandate femeilor gravide, insa nici in mod normal nu le lua fara sa consulti un medic specialist.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#viata sanatoasa vitamina A, #vitamina A beneficii organism, #Vitamina A exces pericole, #Vitamina A sanatate , #vitamine