Fenicul, ceapa cu gust de ananson

Joi, 03 Mai 2012, ora 09:56
39406 citiri
Fenicul, ceapa cu gust de ananson

Feniculul sau fenelul este o leguma crocanta, usor picanta si dulceaga, care si-a adus o importanta contributie in bucataria mediteraneana. Se poate folosi incepand de primavara pana toamna tarziu. Feniculul seamana cu ceapa, cultivandu-se pe toate continentele. Aroma lui aduce cu cea a anasonului, iar frunzele seamana cu mararul.

Feniculul era si este folosit in gastronomia traditionala din Iran, India, dar si in Grecia si Italia. Este nelipsit din procesul de preparare al muraturilor, otetului si al painii aromate si, alaturi de alte legume, drept garnitura la carne, peste si fructe de mare. Aroma de fenicul face parte din amestecul traditional "herbes de Provence", scrie whfoods.

La fenicul toata planta este comestibila. Fructele sunt un foarte apreciat condiment, avand un gust dulceag, mentolat si o aroma asemanatoare cu anasonul. Polenul de fenicul este comercializat in Italia sub numele de "condimentul ingerilor". Frunzele si tulpina pot fi mancate fie crude, coapte, fierte sau prajite.

Feniculul are proprietati antiseptice naturale, are capacitatea de a absoarbi gazele intestinale, este sedativ si antiinflamator, analgezic, antispasmic, dar si expectorant.

Nu in ultimul rand elimina toxinele, este diuretic, calmeaza tusea si este ideal in dieta diabeticilor. Are actiune antifungica, iar frunzele scad tensiunea.

Feniculul are capacitatea de a preveni sau calma indigestiile, enterocolitele, colicile bebelusilor, balonarile, dar si constipatia, digestia lenta si indigestia.

In ceea ce priveste proprietatile plantei, feniculul este o excelenta sursa de fibre, carbohidrati sanatosi, minerale si vitamine. In 100 de grame de planta sunt circa 34 de calorii, 2,7 grame de fibre, dar si 2,33% din necesarul zilnic de vitamina A si circa 7% din necesarul de vitamine din grupul B.

Fenelul este o buna sursa de vitamina C, dar si de calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu, zinc si seleniu.

Fenelul se taie ca si ceapa si este foarte gustos in salate, crud. Este crocant, dulce si zemos. Poate fi calit, fiert si copt. Se potriveste cu ceapa si legumele clasice in mancarurile traditionale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#fenicul sanatate, #fenel idei gatit, #fenicul proprietati, #fenicul beneficii , #vitamine