Mirajul suplimentelor - Afla ce risti daca faci exces

Joi, 30 Septembrie 2010, ora 12:18
5505 citiri
Mirajul suplimentelor - Afla ce risti daca faci exces

Daca vei avea curiozitatea sa cauti pe Google termenul vitamine vei avea peste 50 de milioane de rezultate, aproape de 6 ori mai mult decat pentru "Brad Pitt", de exemplu.

Daca esti curios sa citesti si ce se afiseaza vei afla ca vitaminele "maresc energia", "stimuleaza functionarea creierului" si chiar "imbunatatesc viata sexuala". Promit ca boli precum cancerul pot fi vindecate, iar arterele se curata de depuneri.

E de inteles, deci, de ce americanii cheltuiesc 7,5 milioane de dolari pe an pe vitamine, sperand ca-si vor prelungi viata, vor imbatrani mai tarziu si mai frumos si ca vor fi protejati de o gramada de boli.

Insa recentele cercetari arata nu numai ca multe dintre aceste afirmatii sunt false, ci si ca unele dintre vitamine chiar sunt nocive. Un studiu recent publicat in Journal of the American Medical Association arata ca luand antioxidanti iti maresti riscul de mortalitate prematura cu 16%.

O alta cercetare realizata la Universitatea Washington in mai a scos la iveala faptul ca dozele mari de Vitamina E, luate timp de 10 ani, maresc riscul de cancer pulmonar in cazul fumatorilor, conform Reader's Digest.

Si, in final, un alt studiu realizat de Institutul American de Cancer a aratat ca barbatii care iau mai mult de o tableta de multivitamine pe zi prezinta un risc crescut de cancer la prostata.

Asa dupa cum explica Christian Gluud, din cadrul Spitalului Universitar din Copenhaga, daca medicul tau nu-ti spune ca ai nevoie de suplimente, nu exista niciun motiv sa cheltuiesti banii pe ele.

Totusi, nu-ti arunca inca tuburile cu suplimente. Multi experti sunt de acord ca o tableta de multivitamine pe zi este o miscare desteapta, mai ales in cazul in care nu mananci regulat cereale integrale, legume proaspete si fructe. Gandeste-te insa bine inainte de a lua un pumn de suplimente.

Exceptii

Printre exceptii se numara Vitamina D, care joaca intr-adevar un rol important in absorbtia calciului si in pastrarea sanatatii oaselor. Deficienta sa poate duce la o multitudine de boli, chiar cancer.

La fel se intampla in cazul acidului folic, care previne defectele din nastere, sau al fierului, care ajuta milioane de tinere femei cu anemie. Cat despre calciu, luat in combinatie cu Vitamina D, este de mare ajutor femeilor care au intrat la menopauza, pentru ca reduce riscul de fracturi.

Varstnicii, in general, au nevoie de suplimente de antioxidanti si zinc, mai ales cei care prezinta risc mare de degeneratie maculara.

Atentie la supradoze

Vitamina A: In exces poate fi toxica, incetosand vederea, dand dureri de cap si senzatie de voma. Afecteaza si ficatul, oasele si da probleme ale sistemului nervos, printre altele.

Cantitatea zilnica recomandata: Barbati - 900 mcg. Femei - 700 mcg. Un morcov de pana in 20 de centimetri lungime are 600 mcg de Vitamina A. Alte surse de Vitamina A sunt cerealele fortifiate, legumele verzi cu frunze, fructele si cartofii dulci.

Beta Caroten: Organismul il converteste in Vitamina A. Nu se recomanda suplimentele si trebuie evitate mai ales de catre fumatori, al caror risc de cancer pulmonar este oricum mai mare. Un studiu recent a aratat ca un nivel mare de beta caroten in sange mareste de 3 ori riscul de cancer agresiv de prostata.

Cantitatea zilnica recomandata: Nu este stabilita. Ce se obtine prin consumul de legume verzi si fructe de culoare oranj ar trebui sa fie suficient.

Vitamina C: Nu exista dovezi ca ar feri de raceala, boli de inima, cataracta sau cancer.

Cantitatea zilnica recomandata: Barbati - 90 mg. Femei - 75 mg. Fumatorii ar trebui sa pluseze cu 35 de mg. Un pahar de suc de portocale furnizeaza aproape tot necesarul zilnic.

Vitamina E Dozele mari pot subtia sangele, marind riscul hemoragiilor cerebrale. Nu s-a demonstrat ca ar proteja inima sau ar preveni cancerul.

Cantitatea zilnica recomandata: 15 mg. Circa 30 de grame de migdale iti vor furniza jumatate din necesarul zilnic.

Seleniu Majoritatea oamenilor obtin seleniul necesar din alimentatie. Un studiu a aratat ca suplimentele nu fac decat sa mareasca riscul de diabet.

Cantitatea zilnica recomandata: 55 mcg. Un sandvis cu ton ori o mana de nuci sunt suficiente.

Acid folic Este necesar si obligatoriu in timpul sarcinii, insa studiile recente au aratat ca nu aduce niciun beneficiu in rest, pentru inima, cancer sau depresie. Nici legatura dintre folati si un risc diminuat de Alzheimer nu este inca certa.

Cantitatea zilnica recomandata: 400 mcg. Se gaseste in legume cu frunze verzi, cereale fortifiate si painea din cereale integrale.

Niacina Aceasta Vitamina B poate fi folosita pentru scaderea colesterolului, dar numai sub supravegherea medicului, pentru ca exista riscul de efecte secundare periculoase, inclusiv la nivelul ficatului.

Cantitatea zilnica recomandata: Barbati - 16 mg. Femei - 14 mg. O tableta de multivitamine iti furnizeaza 20 de mg. Alte produse iti pot furniza chiar si 500 mg, asa ca limiteaza-te la carne, peste, nuci si oua.

Licopen Doua studii realizate in SUA au concluzionat ca licopenul, ca si supliment, nu ofera protectie in fata cancerului.

Cantitatea zilnica recomandata: Nu a fost stabilita. Rosiile si sosul de tomate sunt indicate, nu doar pentru licopen, ci si pentru totalitatea nutrientilor continuti.

Fier Numai femeile care sunt gravide sau au o mentruatie abundenta, ori cei diagnosticati cu anemie, au nevoie de suplimente. Suplimentele de fier pot interactiona cu medicamentele sau cu alte suplimente ori mancarea, inrautatind ulcerul.

Cantitatea zilnica recomandata: Femei de peste 50 de ani si barbati de orice varsta - 8 mg. Femeile cu varste cuprinse intre 19 si 50 de ani - 18 mg. Carnea rosie, cea de pui, cerealele integrale, fasolea uscata si lintea ori legumele cu frunze verzi sunt surse excelente de fier.

Zinc Dozele mari pot interactiona cu felul in care organismul metabolizeaza cuprul si fierul, slabind sistemul imunitar si reducand nivelul colesterolului bun. In ceea ce priveste efectul sau asupra racelilor, parerile sunt impartite. Se stie insa ca suplimentele de zinc interactioneaza cu anumite medicamente, inclusiv antibioticele ori cele pentru tensiune.

Cantitatea zilnica recomandata: Barbati - 11 mg. Femei - 8 mg. Carnea, inclusiv cea de pui, este bogata in zinc. Vegetarienii ar trebui sa consume mult grau, fasole, nuci, linte si lactate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vitaminele îți pot face rău! Supradoza periculoasă și suplimentele contaminate, i s-a întâmplat și Simonei Halep
Vitaminele îți pot face rău! Supradoza periculoasă și suplimentele contaminate, i s-a întâmplat și Simonei Halep
Există două categorii de vitamine, acestea fiind prezente inclusiv în suplimentele alimentare: cele hidrosolubile și cele liposolubile. Vitaminele hidrosolubile, sunt vitamina C și...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#suplimente nocive, #vitamine, #antioxidanti, #exces vitamine , #vitamine