O planta binecuvantata de zei: busuiocul

Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 18:54
7628 citiri
O planta binecuvantata de zei: busuiocul

De sute de ani, fetele nemaritate isi pun un fir de busuioc sub perna, in ajun de Boboteaza, pentru ca sa li se arate in vis ursitul. Traditia este mai veche decat ne inchipuim si greu de stabilit originea ei. O legenda romaneasca spune ca busuiocul s-ar fi nascut din mormantul unei fete udat cu lacrimi de catre iubitul ei, pe care il chema Busuioc.

Tot traditia cere ca busuiocul sa fie tinut la icoana, purtat la san, inchis intr-un medalion sau in geanta, deoarece reprezinta un adevarat talisman care te protejeaza contra farmecelor si atrage dragostea fiind simbolul fidelitatii si al relatiilor de lunga durata.

Fetele care se trezesc de dimineata, de Boboteaza, se stropesc cu apa sfintita si busuioc ca sa fie placute de baieti. De Anul Nou, duc la apa un manunchi de busuioc si il lasa pe mal, ca sa vada cel indragit ca este asteptat.

Lasand traditia la o parte, busuiocul, planta originara din orient (Pakistan, Thailanda), este un condiment apreciat, asociat de cele mai multe ori cu bucataria italieneasca. Florile, dar mai ales frunzele acestei plante, sunt folosite, proaspete sau deshidratate, pentru a da o savoare aparte mancarurilor.

Busuiocul este o sursa importanta de fier, calciu, vitamina A, continand si vitamina B6, magneziu, precum si potasiu.

Merita mentionate cateva din preparatele inobilate datorita aromei plantei:

* Este un condiment perfect in sosurile cu legume asociate fripturilor de vita sau pui fript.

* Frunzele de busuioc subtiri, taiate marunt si amestecate in maioneza, fac un sos bun pentru peste.

* Se foloseste in combinatie cu sosuri sau gemuri de fructe, in special cele din capsuni, zmeura sau prune.

* Asezoneaza placut orice salata, alaturi de rosii, castraveti, ardei si verdeata.

* Da aroma apetisanta salatelor de radacini rase: telina, morcovi, sfecla.

* Asezoneaza placut mancarea de macaroane fierte, alaturi de unt, cascaval sau alte branzeturi - o veche specialitate napolitana.

* Este foarte apreciat in mancarurile sofisticate, in cinele care necesita un plus de culoare, de prospetime si de aroma.

Fireste, busuiocul are si principii active, cu efecte benefice asupra sanatatii. Iata cateva :

1. Imbunateste digestia. Este un remediu eficient impotriva crampelor, balonarii si flatulentei, datorita unui element continut in busuioc numit estragol.

2. Combate durerile articulare si raul de miscare.

3. Previne cancerul intestinal. Antioxidantii, pe care ii contine, amelioreaza efectul radicalilor liberi continuti fie in toxine produse de organism, fie in elementele nocive din mediu.

4. Stimuleaza lactatia. Desi uleiul esential de busuioc, luat ca atare, nu este indicat femeilor insarcinate si celor care alapteaza, infuzia de busuioc, corect dozata, poate stimula lactatia.

5. Este un bun energizant. Consumul de frunze, dar si simpla inhalare a aromei busuioculu, au un efect euforic.

Nu pot incheia fara sa observ ca, daca fetele tinere isi pun busuioc sub perna, ca sa-si cunoasca viitorul, si femeile in varsta au motive sa-l utilizeze, tot sub perna, datorita faptului ca induce un somn placut.

Se spune ca orice femeie, chiar in varsta, daca doarme sub efectul aromei de busuioc proaspat, se viseaza tanara.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#busuioc traditie, #busuioc planta vitamine, #busuioc calciu fier , #vitamine