Surse naturale de vitamina C

Joi, 20 Octombrie 2011, ora 11:26
12240 citiri
Surse naturale de vitamina C

Vitamina C sau acidul ascorbic este acum unul din cei mai cunoscuti si puternici antioxidanti, care protejeaza organismul de infectii si previne bolile degenerative, cardiovasculare si cancerul. Este necesara pentru intarirea sistemului imunitar si asigurarea organismului impotriva infectiilor.

Vitamina C asigura refacerea pielii si a celulelor dupa o ranire, imbunatateste absorbtia de fier si asimilarea calciului, reduce tensiunea arteriala si colesterolul si previne arterioscleroza.

Lipsa vitaminei C din organism duce la oboseala excesiva, astenie, slabiciune, lipsa poftei de mancare, dureri de oase. De asemenea, persoanele care au lipsa de vitamina C fac dese hemoragii interne, isi pierd dintii din cauza gingiilor care adesea sangereaza, sunt lipsite de energie, au o digestie proasta si racesc foarte des.

Pentru ca organismul nu-si poate produce in cantitate suficienta vitaminele de care are nevoie zilnic, trebuie ajutat, dar nu atat cu vitamine de sinteza, ci cu alimente naturale care le au, din belsug, in compozitia lor. Vitamina C sub forma naturala nu prezinta efecte adverse si poate fi procurata din fructe si legume proaspete, netratate, dar si din alte alimente, unele chiar preparate in casa. Vitamina C se gaseste din abundenta in citrice, in fructe de padure, rosii, pepene.

Prepara bors in casa si, mai ales acum, in aceasta perioada, cand racelile sunt atat de frecvente, bea zilnic cate un pahar de bors si da-i si copilului. Borsul proaspat preparat cu tarate de grau are in compozitia lui o intreaga farmacie de vitamine si minerale.

Zeama de varza murata, moarea, cum i se mai spune, este o alta sursa de vitamina C, ieftina si la indemana oricui. Mancati cat de des salata de varza murata sau varza calita. E plina de vitamina C si alti nutrienti necesari organismului in perioada de tranzitie spre iarna. Specialistii sustin ca prelucrarea termica moderata favorizeaza cresterea cantitatii de vitamina C.

Sucul de citrice combinate, un grepfrut, o portocala si jumatate de lamaie, date prin storcatorul manual, este, de asemenea, o sursa deosebit de bogata de vitamina C. Grepfrutul preparat de cu seara cu miere de albine poate fi servit dimineata, in loc de micul dejun. Este un energizant excelent, foarte satios si se recomanda atat copiilor, cat si adultilor.

In piete inca se mai gasesc pepeni, prune si struguri. O cura de cateva zile de fructe autohtone e tot ce poate fi mai bun si mai indicat pentru organism in aceasta perioada.

De asemenea, un izvor nesecat de vitamina C este sucul de sfecla rosie, leguma foarte ieftina, daca e sa ne gandim la cat e de utila pentru sanatatea organismului, si la indemana oricui. Nu trebuie ocolite ceapa si usturoiul, care au in compozitia lor, pe langa alti nutrienti, si vitamina C.

Sa avem sanatate!

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#fructe vitamina c, #varza murata, #bors proaspat, #suc sfecla rosie, #surse vitamina C , #vitamine