Ziare.com

Vitamina care ajuta la tratarea tuberculozei

de Alexandru Nistor
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 16:24

   

Vitamina care ajuta la tratarea tuberculozei
Vitamina D ajuta corpul sa lupte cu infectiile, chiar si cu letala tuberculoza, au descoperit medicii britanici.

Aproape 1,5 milioane de oameni sunt ucisi anual de infectie, unele cazuri nefiind tratabile, relateaza BBC.

Un studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences a aratat ca pacientii diagnosticati cu tuberculoza si-au revenit mai repede atunci cand, pe langa antibiotice, li s-a administrat si Vitamina D.

S-a observat ca atunci cand tratamentul s-a facut si cu Vitamina D, vindecarea a survenit, in medie, cu doua saptamani mai devreme decat in absenta acesteia - in 23 de zile s-a scapat de infectie, comparativ cu 36 de zile, cand Vitamina D a lipsit.

Inainte de descoperirea antibioticelor, bolnavii de tuberculoza erau fortati sa faca cure de soare, pentru a li se mari cantitatea de Vitamina D din organism. Acest tratament a inceput sa fie uitat indata ce antibioticele au inceput sa fie folosite.

Se recomanda folosirea vitaminei mai ales in situatiile in care boala a devenit rezistenta la tratament, ceea ce, in unele tari, se intampla in jumatate din cazuri.

Se crede ca Vitamina D calmeaza inflamatiile ce apar din cauza infectiei. In plus, una din trei persoane este infectata, insa nu stie, deoarece nu exista simptome. Dintre acestea, 10% vor ajunge sa sufere de tuberculoza. In prezenta Vitaminei D, luata sub forma de supliment, boala poate fi insa prevenita.

Va mai fi insa nevoie de o serie de teste pana ce aceasta practica, a introducerii suplimentelor de Vitamina D in tratament, va fi adoptata la scara mare.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4260 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor