O echipă de cercetători condusă de Institutul de Sănătate Publică de la Oslo din Norvegia, care a efectuat un amplu studiu publicat în British Journal of Sports Medicine din luna octombrie 2024, a făcut o descoperire importantă pentru buna funcționare a organismului.
Experții au constatat că oamenii pot scăpa de durerile de spate cauzate de statul pe scaun timp de 8-10 ore pe zi printr-o metodă minune simplă, de 40 de minute de exerciții fizice.
Un antrenament zilnic de 30-40 de minute de exerciții viguroase poate contracara efectele negative – durerile de spate - asupra sănătății ale statului pe scaun timp de aproximativ 10 ore în fiecare zi. Această constatare se bazează pe date de la peste 44.000 de participanți din nouă studii diferite, potrivit AOL.
Noul studiu recent a indicat faptul că creșterea activității fizice zilnice ar putea ajuta la prevenirea agravării durerilor de spate, în comparație cu continuarea unui stil de viață sedentar. Rezultatele arată că doar 40 de minute de timp mai puțin sedentar ar putea ameliora durerile de spate.
În Statele Unite, durerile de spate sunt o problemă larg răspândită. Riscul cuiva pentru dureri de spate poate crește dacă este supraponderal, mai în vârstă sau are afecțiuni legate de stres. Experții doresc să înțeleagă ce intervenții în stilul de viață ar putea fi cele mai eficiente pentru persoanele cu dureri de spate.
Peste șase luni, participanții care, în medie, și-au crescut activitatea moderată până la viguroasă cu 20 de minute pe zi și și-au scăzut comportamentul sedentar cu 40 de minute pe zi au observat o creștere mai mică a durerilor de spate decât grupul de control care și-a continuat comportamentul sedentar.
Rezultatele evidențiază cât de simple schimbări în activitățile zilnice ar putea ajuta persoanele care suferă de dureri de spate. Reducerea comportamentului sedentar pentru rezultate mai bune pentru durerile de spate.
Cercetătorii studiului actual au dorit să înțeleagă mai multe despre relația dintre durerile de spate, reducerea comportamentului sedentar, sensibilitatea la insulină, dizabilitățile și fracția de grăsime a mușchilor paraspinali. Grăsimea din mușchii paraspinali și rezistența la insulină sunt ambele legate de durerile de spate.
Studiul a fost o analiză secundară a unui studiu controlat randomizat. Procesul a implicat 64 de adulți. Toți participanții au avut un indice de masă corporală care a indicat obezitate sau exces de greutate, iar participanții au raportat mai puțin de două ore de activitate fizică moderată până la viguroasă în fiecare săptămână.
Măsurați cu accelerometre, participanții au fost, de asemenea, sedentari timp de 10 ore sau mai mult sau cel puțin 60% din timpul de purtare a accelerometrului. Participanții au avut, de asemenea, sindrom metabolic, care a expus grupul la un risc crescut de diabet și boli de inimă.
Înainte de a începe studiul, cercetătorii au măsurat activitatea fizică și comportamentul sedentar al participanților folosind accelerometre timp de aproximativ o lună.
Grupul de intervenție a încercat să scadă comportamentul sedentar cu o oră în fiecare zi. Grupul de control și-a continuat stilul de viață normal.
În medie, participanții din grupul de intervenție au crescut activitatea fizică moderată până la viguroasă cu 20 de minute pe zi și și-au scăzut comportamentul sedentar cu 40 de minute pe zi. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o asociere între creșterea pașilor zilnici și o mai bună absorbție a glucozei în mușchii paraspinali.