Cinci morți și 17 răniți pe munte, în Prahova, în 2022. Printre victime se află o alpinistă cu experiență și un turist portughez FOTO

Joi, 05 Ianuarie 2023, ora 12:32
2387 citiri
Cinci morți și 17 răniți pe munte, în Prahova, în 2022. Printre victime se află o alpinistă cu experiență și un turist portughez FOTO
Salvamontiștii coboară victima de pe munte FOTO: Salvamont Prahova

Salvamontiștii din Prahova au anunțat joi, 5 ianuarie că anul trecut au salvat 368 de persoane aflate în pericol pe munte. Au fost însă și cinci decese în rândul iubitorilor de munte.

Conform bilanțului salvamontiștilor postat pe contul de Facebook al Prefecturii Prahova, în 2022 au fost:

  • 678 acţiuni de salvare ale persoanelor accidentate, dispărute sau rătăcite în zona montană si submontană a judeţului, înregistrate de salvatorii montani din cadrul Serviciul Public Judeţean (SPJ) Salvamont Prahova

  • 5 persoane decedate

  • 17 persoane rănite grav, preluate de elicopterele IGAv-SMURD

  • 368 persoane, predate echipajelor de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean sau SMURD.

”Pentru cinci persoane, dintre care şi o alpinistă cu experienţă, turele montane au echivalat cu ultimul drum. Este încă un semnal de alarmă pe care salvamontiştii îl trag în privinţa seriozităţii cu care trebuie abordate aceste trasee. Fără un echipament şi pregătire corespunzătoare, fără cunoştinţe minime privind regulile deplasărilor pe munte sau fără a ţine cont de prognozele meteo, dorinţa de ascensiune se poate transforma într-o tragedie, cum a fost şi în cazurile prezentate mai jos:

  • alpinistă cu experienţă, căzută în Seaca Crucii. Trupul acesteia a fost recuperat după o acţiune extrem de dificilă. Trei salvatori montani au fost inseraţi prin troliere, cu elicopterul, au executat amarajele specifice, au pregătit victima şi au evacuat-o pe cale aero.

  • două cazuri de suicid. Două persoane au ales să-şi pună capăt zilelor în zona montană din Sinaia şi Busteni. Victimele au fost coborâte şi predate la IML.

  • un turist portughez, surprins de furtună în zona Bucşoiu, a fost trăznit, căzând ulterior într-o prăpastie.

  • o turistă, echipată necorespunzator, s-a împiedicat şi a căzut din Brâna Mare a Caraimanului.

În cazul ultimelor două victime, operaţiunile de recuperare au implicat un număr mare de salvatori montani şi un timp îndelungat, deoarece a fost necesară elevarea lor câteva sute de metri, din partea inferioară a prăpăstiilor, unde căzuseră”, se arată în comunicatul sursei citate.

Ce dotări au primit salvamontiștii

Pentru o îmbunătăţi eficienţa intervenţiilor, SPJ Salvamont Prahova, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Prahova, a achiziţionat, în 2022, o serie de mijloace auto necesare misiunilor de salvare montană: UTV, platformă transport UTV, remorcă cu targa pentru transportul accidentaţilor.

„𝐼̂𝑛 2023, 𝑐𝑢 𝑠𝑝𝑟𝑖𝑗𝑖𝑛𝑢𝑙 𝐶𝑜𝑛𝑠𝑖𝑙𝑖𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐽𝑢𝑑𝑒𝑡̧𝑒𝑎𝑛 𝑃𝑟𝑎ℎ𝑜𝑣𝑎, 𝑛𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑝𝑢𝑛𝑒𝑚 𝑠̧𝑖 𝑠𝑝𝑒𝑟𝑎̆𝑚 𝑠𝑎̆ 𝑟𝑒𝑎𝑙𝑖𝑧𝑎̆𝑚 𝑖̂𝑚𝑏𝑢𝑛𝑎̆𝑡𝑎̆𝑡̧𝑖𝑟𝑒𝑎 𝑑𝑜𝑡𝑎̆𝑟𝑖𝑖 𝑐𝑢 𝑒𝑐ℎ𝑖𝑝𝑎𝑚𝑒𝑛𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑛𝑒𝑐𝑒𝑠𝑎𝑟𝑒, 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑎𝑐ℎ𝑖𝑧𝑖𝑡̧𝑖𝑜𝑛𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑢𝑛𝑒𝑖 𝑑𝑟𝑜𝑛𝑒 𝑑𝑒 𝑐𝑎̆𝑢𝑡𝑎𝑟𝑒 𝑐𝑢 𝑡𝑒𝑟𝑚𝑜𝑣𝑖𝑧𝑖𝑢𝑛𝑒, 𝑎 𝑢𝑛𝑢𝑖 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚 𝑑𝑒 𝑡𝑟𝑜𝑙𝑖𝑢 𝑐𝑢 𝑡𝑟𝑒𝑝𝑖𝑒𝑑 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑠𝑎𝑙𝑣𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑑𝑖𝑛 𝑎𝑏𝑟𝑢𝑝𝑡 𝑠̧𝑖 𝑎 𝑢𝑛𝑢𝑖 𝑚𝑜𝑛𝑖𝑡𝑜𝑟 𝑑𝑒 𝑓𝑢𝑛𝑐𝑡̧𝑖𝑖 𝑣𝑖𝑡𝑎𝑙𝑒“, a precizat Daniel Banu, şeful SPJ Salvamont Prahova.

Serviciul Salvamont Prahova coordonează activitatea de salvare montană din întreg judeţul Prahova şi acţionează cu formaţii proprii în Azuga, Buşteni şi Cheia, iar în Sinaia, unde este sediul instituţiei, asigură permanenţa la Baza Salvamont Cota 1400, asigură funcţionarea 24 din 24 ore a Dispeceratului Judeţean Salvamont, unde se primesc apelurile prin 112, de la Dispeceratul Naţional Salvamont sau de la alte entităţi şi, totodată, acordă sprijin formaţiei locale.

De asemenea, realizează acţiuni de patrulare în zonele cu flux turistic ridicat, pentru prevenirea accidentelor montane, execută lucrări de amenajare şi întreţinere periodică a traseelor turistice montane din judeţ.

#victime munte prahova, #salvamont prahova, #Valea Prahovei, #morti pe munte , #Salvamont
Comentarii