Contre in CSM dupa ce Alistar a spus ca membri ai Consiliului sunt verificati disciplinar de Inspectia Judiciara

Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 17:14

   

Contre in CSM dupa ce Alistar a spus ca membri ai Consiliului sunt verificati disciplinar de Inspectia Judiciara
Judecatorul Bogdan Mateescu, membru in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), s-a aratat intrigat de faptul ca Victor Alistar, membru CSM din partea societatii civile, a declarat la Antena 3 ca mai multi membri ai CSM ar fi verificati disciplinar de Inspectia Judiciara.

Magistratul a explicat ca nu cunoaste ca vreun membru CSM sa fie instiintat, asa cum prevede legea, ca in urma verificarilor prealabile s-ar fi inceput cercetarea sa disciplinara, faza separata in procedura disciplinara.

"Daca este o confuzie, ar fi bine sa fie indreptata de catre colegul respectiv. Daca este adevarat, consider ca este o reala problema ca domnul Alistar cunoaste acest aspect chiar anterior persoanelor vizate, mai ales ca membrii societatii civile, cum este domnia sa, nu au atributii in materie disciplinara.

Iar procedura disciplinara se desfasoara, de catre Inspectia Judiciara, potrivit principiului confidentialitatii", scrie Mateescu.

Practic judecatorul lasa sa se inteleaga ca Alistar ar fi avut acces la informatii din interiorul Inspectiei Judiciare.

Oficiali din cadrul Inspectiei Judiciare au declarat pentru Ziare.com ca in acest moment nu exista nicio cercetare disciplinara care sa priveasca vreun membru al CSM.

Declaratia lui AlistarVictor Alistar a facut aceste declaratii in contextul in care discuta despre ordonanta de urgenta prin care este stabilit intermatul la conducerea IJ, in contextul in care mandatele sefilor au expirat la 1 septembrie. El a tinut sa sublinieze ca in procedura unei ordonante de urgenta nu este necesar avizul CSM, decat in cazul in care ordonanta va ajunge in Parlament.

Alistar a facut trimitere la propunerile facute de unii membri ai Consiliului, ca CSM sa faca numirile de sefi interimari la conducerea IJ. In aceasta situatie, Alistar a ridicat problema verificarilor facute de IJ.

"Insa, se pune in discutie riscul de conflict de interese la nivelul Consiliului, pentru ca una este sa validezi rezultatele unui concurs, adica sa nu iei decizia numirii unei persoane, ci comisia de concurs, si alta este sa decizi tu direct numirea, Plenul, in conditiile in care unii membri ai Plenului fac obiectul unor verificari. Si atunci am ajuns in situatia ca nu putem sa adoptam.

Singura solutie era aceea de adoptare a unei Ordonante de Urgenta (OUG) care sa puna in aplicare principiul constitutional si sa umple vidul legislativ, pentru ca, pe de o parte, 317 este hartuit, a fost adoptat in 21 decembrie anul trecut de catre Senat, Camera decizionala, si de atunci si pana acum nu a intrat in vigoare prin hatisurile astea si hartuirile procesului legislativ. Si atunci, singura varianta era OUG", a declarat Alistar.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8216 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
niculaeda
rank 5
"Contre in CSM dupa ce Alistar a spus ca membri ai Consiliului sunt
verificati disciplinar de Inspectia Judiciara"

- ce cauta alistar in csm !? societatea civila a anetei 3 , asta reprezinta asta ! :o(((
MosCraciun
rank 5
Rog societatea civila care il are pe Ali Stair drept reprezentant
sa se autodenunte.
Atrag atentia ca am nume...
Nasty
rank 5
Mateescu sa fie atent!
Daca o sa calce in Ali Star o sa-i *** urat pantofii pana ii curata, dar se zice ca poarta noroc ;-)
Tragicomedian
rank 2
A lu' Lascarica este din partea "societatii in civil"
Societatea membrilor UM 0215. A intrat prin concurs. Concurs de imprejurari. Imprejurarea ca se facea seara si de... puscarie si unii n-aveau dreptul sa ocupe niste apartamente prin centru. Asa ca Lascarica a inceput sa ciripeasca pe limba oamenilor in uniforma si a fost activat turnator-adjutant.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor