Scandal in Comisia Iordache: Victor Alistar face propuneri in numele CSM, Consiliul anunta ca e acolo pe cont propriu UPDATE

Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 14:53
11598 citiri
Scandal in Comisia Iordache: Victor Alistar face propuneri in numele CSM, Consiliul anunta ca e acolo pe cont propriu UPDATE

Victor Alistar, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, nu reprezinta consiliul la dezbaterile din Comisia Iordache privind modificarea legilor Justitiei, amendamentele si propunerile sale nefiind asumate de CSM, subliniaza institutia la solicitarea Ziare.com.

Victor Alistar, care este directorul executiv al Transparency International si face parte din CSM ca reprezentant al societatii civile, si-a asumat in timpul dezbaterilor de vineri din comisie (foto) o serie de propuneri, cu toate ca la sedinta erau prezente si doua reprezentante ale CSM, mandatate oficial.

De exemplu, el a sustinut amendamentul referitor la faptul ca presedintele Romaniei nu mai poate refuza numirea sefului Curtii Supreme, propunere insusita de PSD si adoptata cu majoritate de voturi. Insa propunerea lui Alistar a fost facuta pe textul celor de la UNJR, nu de la CSM, lucru semnalat de reprezentantii cu mandat ai Consiliului, insa dupa ce votul fusese deja dat.

Citeste mai multe despre Cod rosu in Comisia Iordache: Presedintele nu mai poate refuza numirea sefului Curtii Supreme.

Desi unora le-a lasat aceasta impresie, mai ales ca Florin Iordache a precizat de numeroase ori ca propunerile sale sunt ale CSM, Victor Alistar nu s-a aflat la aceste dezbateri in calitate de membru al Consiliului, dupa cum ne-a precizat, vineri, purtatorul de cuvant al institutiei, judecatorul Stefan Lucaciuc.

"Dl Alistar nu are mandat sa reprezinte institutional CSM, din partea consiliului. Nu va pot spune in ce calitate participa, ca nu stiu, dar nu are mandat sa exprime institutional optiunea, opinia sau amendamente propuse de CSM.

Dna presedinte (Mariana Ghena, n.red.) a fost cea care a desemnat cele doua colege din cadrul directiei de specialitate, Legislatie, sa mearga sa sustina amendamentele CSM, dupa o consultare, desigur, si cu ceilalti membri. Dumnealor au mandat din partea CSM sa prezinte amendamentele CSM asa cum ele au fost dezbatute in comisii", a declarat pentru Ziare.com purtatorul de cuvant al CSM.

Mai mult, judecatorul Stefan Lucaciuc ne-a precizat ca "in momentul de fata, la CSM se lucreaza chiar la un material scris pentru a se clarifica aceasta problema".

UPDATE 14:40 - Intr-un comunicat de presa, CSM face urmatoarele precizari:

"In conformitate cu dispozitia rezolutiva din data de 21.11.2017 a doamnei judecator Simona Marcu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii si coordonator al Comisiei nr. 1 'Legislatie si cooperare interinstitutionala', persoanele desemnate sa reprezinte Consiliul Superior al Magistraturii la aceste dezbateri au fost: Jud. Maria Ceausescu - director DLDC si Jud. Adreea Uzlau- director adj DLDC, acestea din urma fiind mandatate sa prezinte in cadrul dezbaterilor pozitiile si amendamentele Consiliului la proiectele de legi, asa cum acestea au fost elaborate, argumentate si asumate la nivel institutional.

In absenta unei desemnari exprese, comunicate oficial Comisiei parlamentare de catre conducerea Consiliului, orice alta participare, interventie sau punct de vedere prezentat de vreun membru al Consiliului in cadrul acestor dezbateri, nu reprezinta si nu valoreaza exprimare si asumare institutionala din partea Consiliului Superior al Magistraturii pe temele dezbatute".

Situatia lui Alistar a fost semnalata pe Facebook si de judecatorul Bogdan Mateescu, membru al CSM.

"Cred ca e util sa precizez ca prezenta la comisia parlamentara pentru legile justitiei a domnului Victor Alistar, membru CSM din partea societatii civile, nu a fost stabilita de Consiliu.

Asadar, dumnealui vorbeste in nume propriu, nicidecum in numele Consiliului Superior al Magistraturii. Voi face o solicitare conducerii Consiliului sa precizeze public, institutional si expres chestiunea mandatului acordat", a scris acesta vineri pe Facebook.

Vezi aici dezbaterile din Comisia Iordache in care se modifica legile Justitiei:

Victor Alistar a fost prins in incompatibilitate de ANI si timp de 3 ani (2009-2012) nu a avut dreptul de a ocupa o functie publica, aceasta constatare aparand si in Decizia CCR prin care a fost declarata ca neconstitutionala numirea sa, din partea Senatului, in CSM in 2010.

In septembrie 2017, Victor Alistar a fost votat din nou de Senat ca reprezenant al societatii civile in CSM.

Citeste mai multe despe Victor Alistar:

Citeste si:
Cătălin Drulă, atac fără precedent la adresa lui Emil Boc: „Minte cu nerușinare. Este incompetent”
Cătălin Drulă, atac fără precedent la adresa lui Emil Boc: „Minte cu nerușinare. Este incompetent”
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, minte şi că este incompetent, aducând ca...
Tensiune extremă în PSD între Ciolacu și Firea. Ce indică sondajele pe care și le-au comandat separat
Tensiune extremă în PSD între Ciolacu și Firea. Ce indică sondajele pe care și le-au comandat separat
Se încing spiritele în PSD după ce partidul a comandat un sondaj care o dă pe Gabriela Firea pe prima poziție într-un top al încrederii. În urmă cu câteva săptămâni, într-un alt...