Victor Babiuc a refuzat sa faca declaratii la iesirea de la DNA

Miercuri, 27 Februarie 2008, ora 13:10
1280 citiri
Victor Babiuc a refuzat sa faca declaratii la iesirea de la DNA

Fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc, s-a prezentat din nou miercuri la DNA insotit de avocatul Gheorghe Diaconescu, dupa ce luni s-a intalnit cu procurorii anticoruptie in dosarul in care este cercetat pentru schimbul de terenuri dintre MApN si Gigi Becali, informeaza NewsIn.

Procurorii DNA i-au prezentat lui Victor Babiuc invinuirile in cauza in care e cercetat pentru schimbul de terenuri dintre MApN si Gigi Becali, au declarat surse judiciare.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie l-a sesizat, pe 19 septembrie, pe presedintele Romaniei pentru ca acesta sa ceara urmarirea penala a lui Victor Babiuc, fost ministru PD al apararii nationale, pentru luare de mita si abuz in serviciu, in dosarul schimbului de terenuri dintre MApN si Gigi Becali.

Instanta suprema a respins in data de 25 mai ca inadmisibila plangerea fostului ministru al apararii, Victor Babiuc, impotriva rezolutiilor prin care procurorii Parchetului General au decis redeschiderea dosarului schimbului de terenuri dintre finantatorul Stelei, George Becali si MApN, si l-au trimis la DNA.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis respingerea plangerii lui Victor Babiuc dupa ce dosarul s-a intors de la Curtea Constitutionala.

Dosarul a fost trimis la Curtea Constituitionala in 6 octombrie 2006, dupa ce avocatii fostului ministru al apararii au invocat in fata judecatorilor instantei supreme neconstitutionalitatea art. 270 indice 1 din Codul de procedura penala, referitor la posibilitatea unei persoane de a se plange in instanta din cauza reinceperii urmaririi penale.

Procurorul Dan Voinea a redeschis, in 16 mai 2006, dosarul schimbului de terenuri dintre George Becali si MApN, dupa ce procurorul Silviu Boeru decisese in luna martie clasarea dosarului prin scoaterea de sub urmarire penala a celor 11 persoane cercetate in cauza.

In dosarul schimbului de terenuri, Gigi Becali era acuzat de complicitate la abuz in serviciu, iar fostul ministru al apararii, Victor Babiuc, cativa generali de armata si primarul din Stefanestii de Jos, Stefan Rababoc, erau acuzati de abuz in serviciu.

Generalii cercetati in dosar sunt acuzati ca l-au ajutat pe Gigi Becali, finantatorul Clubului de Fotbal Steaua, sa schimbe, in anii 1995-1997, un teren din comuna Stefanestii de Jos, judetul Ilfov, cu unul similar ca dimensiuni dar mult mai scump, situat in comuna Voluntari, judetul Ilfov, zona din apropierea Capitalei considerata de lux. Prejudiciul adus prin diferenta de valoare a celor doua terenuri schimbate era la momentul respectiv de aproximativ trei milioane de dolari.

La vremea respectiva, generalii si-au motivat decizia prin intentia de a construi in Stefanesti o locatie militara importanta care, la fel ca si statuia eroilor militari, n-a fost ridicata niciodata.

Victor Babiuc, ministru al apararii in timpul guvernarii CDR, este acuzat ca a propus in Consiliului Suprem de Aparare a Tarii discutarea si aprobarea acestui schimb de terenuri.

Anchetatorii sustin ca in dosarul schimbului de terenuri exista documente care atesta o donatie de 100 de milioane de lei facuta de George Becali pentru MApN, in 1995, exact in momentul cand se purtau negocieri pentru schimbul de terenuri ce avea sa-i aduca finantatorului Steaua aproximativ 21 hectare situate in cea mai scumpa zona din preajma Capitalei, Voluntari.

Oficial, donatia este inregistrata in aceste documente drept o "sponsorizare" facuta de George Becali si ar fi trebuit folosita, conform actelor, pentru ridicarea unei statui dedicata eroilor aviatori.

Conform anchetatorilor, Becali ar fi trimis la MApN cele 100 de milioane de lei intr-o sacosa care a fost inmanata unuia dintre generalii care negociau schimbul de terenuri.

Dupa aproape zece ani, cand la Parchetul General a fost demarata ancheta referitoare la schimbul de terenuri, Ministerul Apararii i-a returnat lui Gigi Becali cele 100 de milioane de lei, explicand in actele insotitoare ca statuia Eroii Aviatiei nu a putut fi construita din motive independente de minister.

Dupa ce a studiat actele din dosar, procurorul general adjunct a explicat ca intre valoarea de circulatie a terenurilor oferite de MApN si a celor primite de la George Becali exista diferente substantiale in favoarea celor dintai "aceste diferente reprezentand paguba ce depaseste in lei un milion de euro".

Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
Ministrul Agriculturii din Ucraina, suspect într-o anchetă privind achiziția ilegală a unui teren al statului în valoare de peste 7 milioane de dolari
Ministrul Agriculturii din Ucraina, suspect într-o anchetă privind achiziția ilegală a unui teren al statului în valoare de peste 7 milioane de dolari
Agenţia ucraineană anticorupţie îl tratează pe ministrul Agriculturii Mikola Solski ca suspect într-o investigaţie asupra achiziţiei ilegale de teren în proprietatea statului în valoare...
#DNA, #dosare, #teren , #stiri Victor Becali