Victor Bostinaru: Achizitia F-16 fara licitatie e OK, Comisia Europeana sa fie mai soft

Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 18:46
5084 citiri
Victor Bostinaru: Achizitia F-16 fara licitatie e OK, Comisia Europeana sa fie mai soft
Foto: Q Magazine

Europarlamentarul PSD Victor Bostinaru considera ca achizitia fara licitatie publica a avioanelor de lupta F-16 din Portugalia nu ar trebui sa deranjeze Comisia Europeana. Chiar daca directivele CE in domeniul achizitiilor publice sunt clare, Bostinaru spune ca oficialii europeni n-ar trebui sa fie atat de rigizi.

"Eu stiu, Comisia Europeana ar fi foarte fericita daca Romania ar comanda, spre exemplu, cu totul accidental, avioane Eurofighter (Eurofighter Typhoon, produs de consortiul mutinational european Eurofighter Gmbh - n.r). Atunci, probabil ca rezistenta ei ar disparea cu totul, ba chiar am avea si felicitari, pentru transparenta si generozitatea noastra. Doar ca un singur aparat Eurofighter costa cat microflotila pe care o cumparam din Portugalia", a declarat Bostinaru pentru Ziare.com.

Europarlamentarul PSD cere Comisiei sa manifeste indulgenta fata de incalcarea de catre Romania a directivelor europene in domeniul achizitiilor publice.

"Pana la urma, fiind vorba de achizitia unor echipamente de tip second-hand, a unor aparate care au fost utilizate, Comisia Europeana ar trebui sa fie mai soft cu rigorile ei.

In domeniul achizitiilor de armament, statele membre isi urmaresc interesele proprii si regula europeana apare in ultima instanta. In cazul de fata, achizitia aceasta vizeaza si resursele bugetului roman in acest moment si probabil calitatile tehnice ale aparatelor respective", a explicat Bostinaru.

In cazul in cazul in care Comisia Europeana va reactiona fata de aceasta afacere a statului roman, Bostinaru spune ca Romania trebuie va trebui sa ramana tare pe pozitie.

"Romania trebuie sa negocieze, de o maniera decenta, dar ferma, pentru a calma aceste potentiale retineri sau chiar iritari. Trebuie sa aiba forta sa-si impuna punctul de vedere pentru ca pozitia ghiocel, pe care Romania a exersat-o prea indelung a ajuns sa ne coste foarte mult.

Daca s-ar face o evaluare a situatiei de pe piata, pret-performante-capacitate operationala a avioanelor, probabil ca aceasta ar fi solutia optima care ar calma si temerile ca nu s-a respectat concurenta. Oricum, este cazul ca Romania sa inceapa sa negocieze cu Comisia Europeana si nu doar sa se emotioneze de fiecare data", a indicat europarlamentarul PSD.

Comisar european: Avioanele trebuie achizitionate printr-o procedura deschisa si transparenta

Intentiile Romaniei de a achizitiona direct avioane de lupta de productie americana F-16 din Portugalia nu este privita cu ochi buni de Comisia Europeana. Conform Business New Europe, comisarul european pentru piata interna, Michel Bernier, a trimis, pe 15 mai 2012, o scrisoare guvernului Romaniei in care cere respectarea procedurilor europene in aceasta privinta.

Intentia Romaniei de a cumpara direct avioane F-16 va infuria UE

"Decizia de a cumpara avioane de lupta este o decizie suverana a tarilor dvs. Insa, din moment ce avioanele reprezinta echipament militar, conform directivei 2009/81/EC, statele membre trebuie sa se supuna regulilor acestei directive atunci cand procedeaza la achizitia unor asemenea aparate.

Aceasta inseamna ca trebuie sa publice un anunt de cumparare in Monitorul Oficial al Uniunii Europene si sa apeleze la o procedura transparenta si deschisa de achizitie pentru a putea participa toti potentialii furnizori din UE", se afirma in scrisoarea comisarului european.

Ambasada SUA: Achizitia avioanelor F-16, un pas spre modernizarea Armatei romane

Joi, CSAT a aprobat achizitia a 12 avioane multirol F-16 din Portugalia.

"Membrii Consiliului au aprobat 'Conceptia de realizare graduala a capabilitatii de aparare aeriana' in cadrul programului 'Avion multirol al Fortelor Aeriene' in concordanta cu interesele esentiale desecuritateale tarii si cu angajamentele asumate de Romania in cadrul organizatiilor europene si nord-atlantice", se afirma intr-un comunicat al CSAT.

Ministrul Apararii Nationale,Corneliu Dobritoiu, a anuntat duminica, ca pretul pentru cele 12 aparate la mana a doua este de aproximativ 600 de milioane de dolari. Suma va fi achitata in cinci ani, prima transa, de 70 de milioane de dolari, urmand sa fie platita anul viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Victor Bostinaru Comisia Europeana F16, #Bostinaru achizitie avioane lupta, #Bostinaru UE licitatie avioane lupta , #stiri Victor Bostinaru