APADOR-CH sustine ca Ciorbea minte: Poate sesiza chiar acum CCR pe ordonanta Iordache

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 12:20
6069 citiri
APADOR-CH sustine ca Ciorbea minte: Poate sesiza chiar acum CCR pe ordonanta Iordache

APADOR-CH sustine ca Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, minte cand spune ca nu poate ataca la Curtea Constitutionala (CCR) ordonanta privind modificarea Codurilor Penale, adoptata pe furis de Guvernul Grindeanu, marti, la orele serii.

"Avocatul Poporului minte, legea ii da dreptul sa atace acum ordonanta guvernului. APADOR-CH protesteaza fata de refuzul Avocatului Poporului, exprimat public, de a ataca la Curtea Constitutionala ordonanta de urgenta (OUG) nr. 13/2017 privind modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala, publicata in M.Of. nr. 92 din 1 februarie 2017, sub pretextul ca aceasta nu a intrat inca in vigoare", se arata intr-un comunicat al asociatiei.

APADOR-CH subliniaza ca "art. 13 al. 1 lit. f din Legea nr. 35/1997, prevede ca Avocatul Poporului poate ataca la Curtea Constitutionala orice lege sau ordonanta".

"Legea nu distinge intre ordonantele publicate in monitorul oficial, dar neintrate in vigoare si cele in vigoare. Deci Avocatul Poporului nu are nicio restrictie legala sub acest aspect si poate ataca, potrivit legii, si ordonantele publicate in monitorul oficial, inainte ca ele sa intre in vigoare", se mai mentioneaza in documentul citat.

In consecinta, APADOR-CH ii cere Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala, "asa cum a facut-o in cazul altor legi/ordonante, cel mai recent exemplu fiind atacarea la Curtea Constitutionala a legii care interzice celor condamnati sa ocupe functii in Guvern".

Reactia asociatiei vine dupa ce Victor Ciorbea a declarat, miercuri dimineata, ca institutia sa nu are competenta sa actioneze decat dupa ce actul normativ intra in vigoare, mai exact in zece zile.

Subliniem ca, totusi, o parte dintre prevederile ordonantei a intrat in vigoare si este vorba despre cea referitoare la modificarea Codului de Procedura Penala. Ce nu a intrat inca in vigoare este partea care se refera la modificarea Codului Penal.

Mai mult decat atat presedintele Klaus Iohannis a discutat, miercuri, cu Victor Ciorbea, caruia i-a transmis ca are posibilitatea de a ataca ordonanta Iordache la Curtea Constitutionala.

"Impreuna cu juristii de la Administratia Prezidentiala am cautat documente si am gasit. Exista un precedent, in octombrie 2013, cand Avocatul Poporului de atunci a atacat OUG pe insolventa pe data de 9 octombrie, cu toate ca a fost data cu intrarea in vigoare pe 25 octombrie, iar CCR a decis ca e corecta sesizarea. Deci se poate fara niciun fel de problema - facand uz de acest precedent sa se atace aceasta ordonanta la CCR.

Aceste date le-am pus la dispozitia Avocatului Poporului. A promis ca va analiza cu celeritate si speranta mea e ca pana maine sau poate pana poimaine va lua decizia corecta", a declarat presedintele la iesirea de la intalnirea cu Victor Ciorbea.

La randul sau, Victor Ciorbea a declarat: "Daca exista decizii ale CCR care fac exceptie de la aceasta prevedere legala, le analizam si vedem ce se va intampla".

Citeste mai multe despre reactiile dure provocate de ordonanta adoptata pe furis:

Sefa CSM va sesiza chiar azi CCR pe ordonanta Iordache. Consiliul da si un mesaj public de aparare a sistemului judiciar

Judecatorii condamna modul profund netransparent in care Guvernul a ales sa modifice Codurile Penale

"Lichea" - cuvantul zilei pe Dexonline.ro este ilustrat cu poza lui Sorin Grindeanu

PNL renunta la demisia in bloc, care ar fi imatura, si depune motiune de cenzura

Citeste si:
Coacerea guvernelor în laboratoarele puterii: diferența de clasă între președintele american Eisenhower și politicienii de pe Dâmbovița
Coacerea guvernelor în laboratoarele puterii: diferența de clasă între președintele american Eisenhower și politicienii de pe Dâmbovița
Compoziția oricărui guvern, în orice stat de pe Planetă, se coace în așa-zisele laboratoare ale puterii, care funcționează în fiecare națiune democratică sau mai puțin democratică....
Klaus Iohannis l-a eliberat din funcție pe fratele lui Ludovic Orban. Fostul comisar european era consilier la Cotroceni
Klaus Iohannis l-a eliberat din funcție pe fratele lui Ludovic Orban. Fostul comisar european era consilier la Cotroceni
Decretul pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a lui Leonard Orban, a fost semnat de președintele Klaus Iohannis marți, 26 octombrie, a transmis Administraţia...
Sursa: Ziare.com