Avocatul Poporului, dat in judecata

Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 13:29
11908 citiri
Avocatul Poporului, dat in judecata

Mai multe organizatii neguvernamentale l-au dat in judecata pe Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, pentru ca a refuzat sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu legea alegerilor locale si, totodata, sa motiveze acest raspuns in termenul prevazut de lege.

"Astazi, 03.02.2016, Asociatia Romania fara ei, Fundatia Eco-Civica, Asociatia Romania Vie si Asociatia Miscarea de Rezistenta de la Pungesti au chemat in judecata Avocatul Poporului pentru ca instanta sa il oblige sa deblocheze singura cale pe care cetatenii o au atunci cand reprezentantii lor deviaza grav de la principiile democratice in interes personal sau de grup. Dosarul cu numarul 753/2/2016 a intrat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti", se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Demersul reprezentantilor societatii civile a venit in replica la faptul ca la finalul anului trecut i-au solicitat lui Victor Ciorbea sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru controlul de constitutionalitate al prevederilor privind alegerea primarilor intr-un singur tur si pentru cateva prevederi din legea alegerilor locale, dar acesta nu a avut nicio reactie.

"Din 10 decembrie 2015, cand s-a depus petitia si a avut loc si o audienta, pana astazi, Avocatul Poporului a refuzat sa raspunda acestei solicitari desi termenul legal de raspuns este depasit cu aproape o luna", se arata in comunicatul citat.

Alegeri locale in doua tururi: Poate da guvernul OUG? Ce efect ar avea boicotul PSD? Interviu

In context, semnatarii plangerii reamintesc ca "principala cerinta a strazii in noiembrie 2015 a fost reforma electorala rapida si eliminarea prevederilor antidemocratice si anticonstitutionale din legile electorale" si isi exprima "dezamagirea majora" fata de refuzul premierului Dacian Ciolos de a solutiona favorabil revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.

Cum votam la vara? Dacian Ciolos lasa Parlamentul sa decida

Premierul Dacian Ciolos a avut, luni, consultari cu partidele parlamentare pe tema modificarii legii alegerilor locale astfel incat primarii sa fie alesi in doua tururi, insa nu s-a conturat o majoritate parlamentara care sa sustina acest demers, PSD, ALDE, UNPR si UDMR opunandu-se.

La finalul zilei, premierul a anuntat ca sustine ideea, insa Parlamentul este cel care poate face schimbarea legii, guvernul sau, de tehnocrati, nedorind sa se implice in bataliile politice.

Citeste si:
Accesul la nunta lui George Simion se face pe bază de brățări, ca la festival. Mesajul de pe accesoriile cu motive tradiționale
Accesul la nunta lui George Simion se face pe bază de brățări, ca la festival. Mesajul de pe accesoriile cu motive tradiționale
Președintele AUR, George Simion, care urmează să se căsătorească la finalul lunii august, a publicat joi, 18 august, un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care îi îndeamnă pe cei care vor...
Continuă „răfuiala” dintre Clotilde Armand și PNL Sector 1. „Primarul scandal nu a reuşit să coboare cu picioarele pe pământ”
Continuă „răfuiala” dintre Clotilde Armand și PNL Sector 1. „Primarul scandal nu a reuşit să coboare cu picioarele pe pământ”
Reprezentanţii PNL Sector 1 i-au transmis joi, 18 august, edilului Clotilde Armand că o aşteaptă la şedinţa de joi a Consiliului Local cu raportul Curţii de Conturi, în contextul în care...