Mai multe organizatii neguvernamentale l-au dat in judecata pe Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, pentru ca a refuzat sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu legea alegerilor locale si, totodata, sa motiveze acest raspuns in termenul prevazut de lege.
"Astazi, 03.02.2016, Asociatia Romania fara ei, Fundatia Eco-Civica, Asociatia Romania Vie si Asociatia Miscarea de Rezistenta de la Pungesti au chemat in judecata Avocatul Poporului pentru ca instanta sa il oblige sa deblocheze singura cale pe care cetatenii o au atunci cand reprezentantii lor deviaza grav de la principiile democratice in interes personal sau de grup. Dosarul cu numarul 753/2/2016 a intrat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti", se arata in comunicatul remis Ziare.com.
Demersul reprezentantilor societatii civile a venit in replica la faptul ca la finalul anului trecut i-au solicitat lui Victor Ciorbea sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru controlul de constitutionalitate al prevederilor privind alegerea primarilor intr-un singur tur si pentru cateva prevederi din legea alegerilor locale, dar acesta nu a avut nicio reactie.
"Din 10 decembrie 2015, cand s-a depus petitia si a avut loc si o audienta, pana astazi, Avocatul Poporului a refuzat sa raspunda acestei solicitari desi termenul legal de raspuns este depasit cu aproape o luna", se arata in comunicatul citat.
Alegeri locale in doua tururi: Poate da guvernul OUG? Ce efect ar avea boicotul PSD? Interviu
In context, semnatarii plangerii reamintesc ca "principala cerinta a strazii in noiembrie 2015 a fost reforma electorala rapida si eliminarea prevederilor antidemocratice si anticonstitutionale din legile electorale" si isi exprima "dezamagirea majora" fata de refuzul premierului Dacian Ciolos de a solutiona favorabil revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.
Cum votam la vara? Dacian Ciolos lasa Parlamentul sa decida
Premierul Dacian Ciolos a avut, luni, consultari cu partidele parlamentare pe tema modificarii legii alegerilor locale astfel incat primarii sa fie alesi in doua tururi, insa nu s-a conturat o majoritate parlamentara care sa sustina acest demers, PSD, ALDE, UNPR si UDMR opunandu-se.
La finalul zilei, premierul a anuntat ca sustine ideea, insa Parlamentul este cel care poate face schimbarea legii, guvernul sau, de tehnocrati, nedorind sa se implice in bataliile politice.