Cine este "Avocatul Poporului" si in fata cui trebuie sa dea socoteala Interviu

Duminica, 03 August 2014, ora 10:06
16097 citiri
Cine este "Avocatul Poporului" si in fata cui trebuie sa dea socoteala Interviu
Foto: Arhiva

Avocatul Poporului este cel care mediaza intre cetatean si administratia publica, incercand sa rezolve conflictele prin buna intelegere si sa gaseasca o solutie de compromis astfel incat interesele legitime ale cetateanului sa fie satisfacute in cea mai mare masura posibila, explica prof.univ. Simina Tanasescu.

Institutia "Avocatul Poporului" a intrat in atentia publica in ultimele saptamani dupa ce in fruntea ei a fost numit de PSD Victor Ciorbea, iar acesta intarzie luarea unor decizii cu privire la cateva ordonante controversate adoptate de Guvernul Ponta, printre care si cea care modifica legea Educatiei, ordonanta vehement contestata de presedintele Traian Basescu, universitati de prestigiu, studenti sau partide.

Basescu cere din nou Avocatului Poporului sa conteste OUG pe Educatie - Ce ii raspunde Ciorbea

Ciorbea ii scrie lui Basescu: Suntem intr-o "faza avansata" de examinare a OUG pe educatie (Video)

Intr-un interviu acordat Ziare.com prof. univ. Simina Tanasescu, doctor in drept constitutional, cadru didactic la Universitatea Bucuresti si director al Centrului de Drept Constitutional si Institutii Politice, vorbeste despre rolul si obligatiile pe care le are Avocatului Poporului, dar si despre posibilitatea ca acesta sa fie tras la raspundere in cazul in care nu isi indeplineste aceste obligatii.

Care este menirea principala a Avocatului Poporului? De unde vine numele institutiei si de ce a fost ea infiintata in Romania?

Avocatul Poporului este o institutie de tip Ombudsman, aparuta in Romania odata cu intrarea in vigoare a Constitutiei din 1991 si, in fapt, infiintata mult mai tarziu, abia dupa adoptarea legii ei organice, in 1997. (E cunoscuta o istorioara din 1997, cand primul Avocat al Poporului, dl. Paul Mitroi, neprimind sediu de la Parlament, a decis sa isi stabileasca singur "cartierul general" la bufetul Senatului si chiar a primit corespondenta pe adresa "Avocatul Poporului, la bufetul Senatului").

Originea istorica a institutiei Ombudsman-ului este inca disputata intre Suedia si Norvegia si este conventional plasata in secolele XVI-XVII. Menirea ei generica nu a cunoscut insa prea multe fluctuatii in timp, chiar daca formele sub care isi desfasoara activitatea in diferitele state ale lumii pot fi destul de diferite.

Scopul Ombudsman-ului este acela de a media intre cetatean si administratia publica pentru a ajunge la o solutie de compromis in care interesele legitime ale cetateanului sa fie satisfacute in cea mai mare masura posibila tinand seama si de dificultatile ori problemele pe care le poate intampina uneori administratia publica, fara a se ajunge la o confruntare fatisa (ori chiar proces), ci prin buna intelegere.

Denumirea institutiei din Romania a fost inspirata de cea a corespondentului spaniol si poate induce in eroare: Avocatul Poporului nu este un avocat in sensul propriu al cuvantului, ci un intermediar intre doua parti care altfel ar putea ajunge la un conflict.

Ciorbea, strans cu usa de studenti: Apelam si la presiuni externe! Interviu

Studentii cer demisia ministrilor Pricopie si Costoiu: "Universitatile noastre nu-s afacerile voastre!"

Cum isi exercita atributiile Avocatul Poporului? Trebuie sa fie neaparat sesizat de cineva sau se poate si autosesiza? Daca exista suspiciuni exprimate public, potrivit carora o ordonanta de urgenta emisa de Guvern incalca normele constitutionale, este obligat sa ceara Curtii Constitutionale sa faca verificari?

In Romania, Avocatul Poporului are numeroase modalitati prin care poate fi sesizat, inclusiv oral, direct la sediu, unde functionari ai institutiei preiau (in scris) problemele expuse verbal de cetateni care nu trebuie decat sa se identifice.

El se poate si autosesiza (din oficiu), insa de regula actioneaza in baza unor plangeri, mai ales atunci cand constata ca unele au caracter sistemic ori recurent.

Avocatul Poporului nu poate fi obligat sa se autosesizeze si nici nu are obligatia de a sesiza (din oficiu sau in urma unor sesizari care i-au fost lui adresate) Curtea Constitutionala.

In schimb, el trebuie sa prezinte cel putin anual rapoarte in fata Parlamentului in care este obligat sa dea seama asupra tuturor sesizarilor care i-au fost adresate si a modalitatilor prin care a incercat sa solutioneze problemele ce i-au fost prezentate, eventual formuland si sugestii de legiferare atunci cand dificultatile intampinate ii dau sentimentul ca sunt de natura generala si nu tin doar de aplicarea cadrului normativ existent.

Guvernul a modificat Legea educatiei, sfidand Constitutia si Parlamentul - Interviu

Avocatul Poporului trebuie sa se consulte cu sindicatele sau cu alte institutii a caror activitate este afectata printr-o OUG, sau este suficient sa tina cont de ceea ce i se semnaleaza in sesizarile primite?

Avocatul Poporului nu trebuie sa se consulte cu alte entitati in urma sesizarilor primite, insa ar proceda intelept daca ar incerca sa stranga toate punctele de vedere referitoare la o problema si apoi ar antama demersuri pentru solutionarea ei.

El este insa obligat sa se adreseze autoritatii publice care constituie sursa problemei identificate si sa incerce sa obtina o rezolvare amiabila.

Daca nu izbuteste in acest demers, el ar trebui sa uzeze de toate mijloacele care ii stau la dispozitie (inclusiv sesizarea Curtii Constitutionale in cazul unei OUG) pentru a o rezolva caci, inainte chiar de a prezenta rapoarte (anuale) Parlamentului, Avocatul Poporului este obligat sa raspunda petitionarilor care l-au sesizat.

Ciorbea, contestat de fostul Avocat al Poporului: Habar nu are, vrea sa se acopere cu hartii!

Petitie online adresata Avocatului Poporului: Nu stam impasibili la distrugerea invatamantului

Cine poate sanctiona un Avocat al Poporului care nu isi indeplineste atributiile conform Constitutiei si legilor in vigoare? Exista vreo institutie internationala care poate fi sesizata in asemenea cazuri?

Ca majoritatea demnitatilor publice si cea de Avocat al Poporului nu are un regim sanctionator automat ori bazat pe mecanisme de tip "dupa fapta si rasplata", ci mai degraba un regim de raspundere specific dreptului public, adica unul in care neindeplinirea obligatiilor atrage neacordarea unui nou mandat ori invalidarea actelor juridice realizate fara respectarea regulilor (cu prilejul prezentarii rapoartelor in Parlament acesta poate decide sa nu le aprobe; sau verificarea modului de finantare a activitatilor poate sa ridice semne de intrebare cu privire la eficienta cheltuirii banului public).

Nu exista institutii internationale in fata carora Avocatul Poporului sa poata fi tras la raspundere.

In cazul concret despre care discutam insa, situatia poate fi facuta cunoscuta in mai multe medii si organizatii internationale (exista asociatia europeana a institutiilor de profil, institutia echivalenta la nivelul UE, foruri care monitorizeaza in permanenta situatia statului de drept din Romania ori care evalueaza perceptiile cetatenilor cu privire la acesta) cu titlu de informare ori, eventual, de studiu de caz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Ciorbea Avocatul Poporului ordonanta educatie, #Simina Tanasescu Avocatul Poporului , #avocatul poporului