Ciorbea are un raspuns pe OUG privind migratia primarilor: Nu e de competenta sa

Sambata, 18 Octombrie 2014, ora 18:38
5878 citiri
Ciorbea are un raspuns pe OUG privind migratia primarilor: Nu e de competenta sa

Avocatul Poporului (AP) spune ca sesizarea Curtii Constitutionale (CCR) in legatura cu ordonanta de urgenta nr. 55/2014 privind migratia alesilor locali excedeaza competenta institutiei.

Institutia condusa de Victor Ciorbea a transmis, sambata, intr-un comunicat, raspunsul la solicitarile de sesizare a CCR cu privire la ordonanta care legalizeaza traseismul alesilor locali, formulate de Petre Bostina, Monica Macovei, Bogdan Dumitru, Gheorghe Misaca, Dan Munteanu, Mircea Ioan Popa, APADOR-CH, Partidul National Liberal, Partidul Poporului - Dan Diaconescu, Petcu Cijlaru Valeria, Mircea Ioan Popa, Cristian Iulian Neagoe, Madalina Cochinescu, PNL-Filiala Sector 4, Tarca Viorel, Tamba Dumitru, Septimius Parvu si Mihai Marchidan.

"Asa cum am subliniat si in alte ocazii, Legea nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu stabileste pentru Avocatul Poporului obligativitatea sesizarii Curtii Constitutionale, aceasta fiind o atributie pe care legiuitorul a lasat-o la latitudinea sa, legitimat de rolul pe care il indeplineste in protectia drepturilor fundamentale ale cetateanului, iar ratiunea acestei investiri circumscrie obiectivele exceptiei functiei constitutionale a Avocatului Poporului - apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice", se arata in comunicat.

Avocatul Poporului apreciaza ca "petitia formulata vizeaza in special raporturile dintre autoritatile publice, aspecte ale functionarii democratiei constitutionale care presupun o analiza si o abordare cu predilectie politica", ceea ce ar obliga institutia "sa-si depaseasca pozitia sa de neutralitate si de obiectivitate si sa se implice in controverse partizane".

"Sub acest aspect, mentionam ca solutionarea problemei semnalate este de competenta Parlamentului si a Guvernului, deoarece, in realitate, aceasta vizeaza raporturile constitutionale dintre Parlament, presedintele Romaniei si Guvern. Fara indoiala, aspectele sesizate excedeaza competentei institutiei Avocatul Poporului, al carei rol este apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice, in sensul stabilit de art. 58 din Legea fundamentala", se arata in comunicat.

AP mai apreciaza ca rezolvarea problemei sesizate revine Parlamentului, deoarece art. 115 alin. (5) din Constitutie stabileste ca ordonanta de urgenta intra in vigoare numai dupa depunerea sa spre dezbatere in procedura de urgenta la camera competenta, iar art. 115 alin. (7) din Constitutie instituie competenta Parlamentului de a aproba sau respinge printr-o lege, ordonantele cu care a fost sesizat.

Proiectul de lege privind aprobarea ordonantei de urgenta nr. 55/2014 pentru reglementarea unor masuri privind administratia publica locala (PL-x nr. 392/2014) a fost adoptat de Camera Deputatilor, ca urmare a depasirii termenului de 30 de zile pentru pronuntare, fiind inaintat Senatului.

OUG care permite migratia alesilor locali pentru 45 de zile fara ca acestia sa-si piarda mandatul a fost adoptata, in 28 august, de Guvern. Alesii locali au putut opta pentru un partid pana pe 17 octombrie.

Premierul Victor Ponta a declarat atunci ca isi asuma OUG privind migratia alesilor, pentru ca trebuie facuta dreptate.

Ambasada SUA s-a declarat ingrijorata in legatura cu momentul ales de Guvern pentru adoptarea actului normativ.

De asemenea, presedintele Traian Basescu a declarat, pe 27 august, ca face un apel la Guvern si la "responsabilitate" sa nu emita ordonanta de urgenta referitoare la "transferul primarilor" si a cerut Avocatului Poporului, pe care l-a acuzat de "sabotarea democratiei" sa o atace la CC daca ordonanta va fi aprobata.

Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a facut plangere la DNA, pe numele vicepremierului Liviu Dragnea, pentru initierea OUG 55/2014 privind migratia alesilor locali, parchetul incepand urmarirea penala "in rem", pentru abuz in serviciu.

Citește și:
Noua conspirație marca Daniel Ghiță. Politicianul susține că pesta porcină a apărut în România înaintea sărbătorilor pentru ca cetățenii să cumpere carne din alte țări
Noua conspirație marca Daniel Ghiță. Politicianul susține că pesta porcină a apărut în România înaintea sărbătorilor pentru ca cetățenii să cumpere carne din alte țări
Deputatul PSD Daniel Ghiță promovează o nouă teorie a conspirației după ce a dat de înțeles că pesta porcină ar fi apărut în România înaintea sărbătorilor pentru a-i determina pe...
Ministrul Muncii anunță o creștere ”un pic mai mare” a alocațiilor pentru copii din 2023. Noul procent promis
Ministrul Muncii anunță o creștere ”un pic mai mare” a alocațiilor pentru copii din 2023. Noul procent promis
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut luni, 28 noiembrie, precizări în legătură cu majorarea alocațiilor. Recent, Guvernul a anunțat că, la începutul lui 2023, alocațiile vor fi...