Ziare.com

Ciorbea, strans cu usa de studenti: Apelam si la presiuni externe! Interviu

de Camelia Badea
Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 12:40

   

Ciorbea, strans cu usa de studenti: Apelam si la presiuni externe! Interviu
Reprezentantii asociatiilor de studenti ii cer lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la OUG care modifica legea Educatiei, in conditiile in care exista numeroase suspiciuni de incalcare a Constitutiei, iar el este obligat sa faca acest lucru, conform legii fundamentale.

Saptamana trecuta, Victor Ciorbea a avut o intalnire cu reprezentanti ai studentilor si ai societatii civile, dar acesta nu a spus, la o luna dupa adoptare, daca va trimite OUG 49/2014 la CCR, desi in mass-media au aparut argumente care ar putea sa il determine sa ia aceasta decizie.

Victor Ciorbea a declarat atunci ca asteapta reactia... sindicatelor. Intrebat care este legatura intre aceasta consultare tardiva si controlul de constitutionalitate, Ciorbea a raspuns ca "legatura este similara cu cea dintre faptul ca englezii beau ceai si au pisici", relateaza Romania Curata.

Mihai Dragos, presedinte al Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), unul dintre participantii la intalnirea cu Victor Ciorbea, vorbeste, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre argumentele aduse de studenti, subliniind faptul ca anumite articole din OUG au fost anterior declarate neconstitutionale, Guvernul nu a motivat in nota de fundamentare urgenta care sa justifice modificarea unei legi prin ordonanta, dar si faptul ca nu a existat o consultare publica, marile universitati din tara criticand actul adoptat de Guvernul Ponta.

Petitie online adresata Avocatului Poporului: Nu stam impasibili la distrugerea invatamantului

Reprezentantii studentilor au fost consultati inainte de adoptarea acestei ordonante de urgenta?

Nu, asociatiile de studenti nu au fost consultate. Stiam de un singur articol ca urmeaza sa fie in OUG, cel referitor la centrul de consiliere, dar e un articol care nu reglementeaza momentan nimic, trebuie adoptat un ordin de ministru suplimentar. Pe celelalte articole nu am fost consultati, desi am atras atentia Ministerului Educatiei in repetate randuri ca este important sa ne consulte atunci cand elaboreaza acte normative si modifica legislatia, pentru a putea sa ajungem la un consens, sa stim ce ne asteapta si sa putem sa agreem o forma acceptabila pentru ambele parti.

Asta nu s-a intamplat nici acum, nici anul trecut cand s-a adoptat OUG 117 si nici in 2012, cand s-a adoptat OUG 92. Toate au modificat legea Educatiei si toate au fost facute fara consultarea noastra.

Am mers la Avocatul Poporului alaturi de partenerii din Alianta pentru o Romanie Curata si i-am atras atentia domnului Victor Ciorbea ca atata timp cat exista o suspiciune de neconstitutionalitate, fie ca procedura, fie din punct de vedere al continutului ordonantei emise de Guvern, este de datoria dansului sa permita Curtii Constitutionale sa se pronunte. El nu este judecator, nu este Curte Constitutionala! Daca exista suspiciuni, e datoria lui sa sesizeze CCR si Curtea sa dea o solutie.

Basescu cere din nou Avocatului Poporului sa conteste OUG pe Educatie - Ce ii raspunde Ciorbea

Ciorbea, contestat de fostul Avocat al Poporului: Habar nu are, vrea sa se acopere cu hartii!

Care sunt principalele aspecte care va nemultumesc?

In primul rand, cele legate de invatamantul superior, cum ar fi cele referitoare la functiile de conducere, respectiv faptul ca rectorii vor putea sa isi prelungeasca pe viata mandatele, folosind textul permisiv al OUG. Se spune ca un rector poate avea succesiv maxim doua mandate complete, asta inseamna ca daca un rector isi da demisia cu doua zile inainte de finalizarea mandatului poate candida din nou.

Ne nemultumeste faptul ca este specificat explicit ca functiile de conducere din universitati nu sunt functii de autoritate publica. Prin asta se restrange aplicarea prevederilor constitutionale care spun ca functia de parlamentar este incompatibila cu functia de autoritate publica. Practic, in acest moment, OUG da posibilitatea rectorilor, decanilor si altor functii de conducere din universitati sa fie in Parlamentul Romaniei si chiar si in Guvern.

De asemenea, exista o prevedere referitoare la patrimoniul universitatilor private care acum se poate intoarce la fondatorii acestor universitati. Din cate se stie, exista o decizie a Curtii Constitutionale care a stabilit deja ca acest lucru este neconstitutional. Iata ca este pus din nou intr-o OUG pe care doar Avocatul Poporului o poate ataca si este unul din lucrurile pe care i le-am spus foarte clar acestuia in cadrul intalnirii.

Alte lucruri care ne nemultumesc sunt legate de ambiguitatea unor articole care permit abuzuri sau un santaj politic din partea ministrului care are in responsabilitate invatamantul superior si ma refer aici la articolul care spune ca locurile la universitati pot fi suplimentate cu 10%.

Teoretic, Ministerul Educatiei spune ca este vorba doar despre programe pentru studenti straini sau la care participa studenti straini, dar daca ne uitam in formularea articolului vedem ca scrie "pentru cetateni straini, pentru mobilitati care pot fi si nationale si internationale sau programe speciale". Aceste programe speciale nu sunt definite si ele depind de decizia ministrului. Astfel, ministrul poate sa permita unei universitati sa faca mai multi bani, inmatriculand mai multi studenti sau sa nu permita, fara criterii clare in acest moment.

Noi am mai vazut ca sunt folosite astfel de mecanisme pentru a determina universitatile sa se pozitioneze intr-un fel sau altul. Temerea noastra este ca si aceasta prevedere ar putea sa ajunga un astfel de instrument, iar noi vrem ca acest lucru sa fie impiedicat.

Guvernul a modificat Legea educatiei, sfidand Constitutia si Parlamentul - Interviu

Despre doctoratul la fara frecventa si cursurile de pregatire pentru absolventii care nu au trecut examenul de bacalaureat ce parere aveti? Ce sistem de valori se promoveaza prin aceasta OUG, care este spiritul ei?

In ceea ce priveste doctoratul la fara frecventa, temerea este ca reinviem fabrici de diplome si nu doar ca le reinviem, ci facem din toate institutiile fabrici de diplome. Daca la inceput, tot prin modificari ale legii Educatiei, o serie mult mai mare de universitati pot sa aiba programe de doctorat, dupa ce ele fusesera restrictionate prin legea 1/2011, acum vedem ca ele pot sa aiba si programe de doctorat la fara frecventa.

Asa cum s-a facut remarcat in dezbaterea publica, doctoratul la fara frecventa este prezent in mai multe state, insa aproape intotdeauna este vorba despre doctorat profesional, nu doctorat stiintific. Or, daca ne uitam in legislatia noastra, doctoratul este definit ca avand drept scop creatia stiintifica, astfel ca fara reglementarea doctoratului profesional doctoratul la fara frecventa scade credibilitatea doctoratului in sine, in Romania. Si nu doar ca scade calitatea, dar permite din nou abuzuri.

Senzatia noastra, apropo si de cursurile care pot fi luate de catre absolventii de invatamant liceal care nu au luat bacalaureatul, este ca multe dintre masuri sunt facute ca sa permita universitatilor sa ia bani din alte surse decat cele posibile pana in acest moment, fie ca vorbim de bani de la stat pentru anumite categorii de programe, fie ca vorbim in special de bani de la studenti, de la studenti doctoranzi care contribuie la bugetul universitatilor, dar care, de fapt, nu primesc pregatirea de care au nevoie si care este asumata prin titulatura programului respectiv.

Cu alte cuvinte, in detrimentul calitatii educatiei se da acces la obtinerea de mai multi bani nejustificati.

Explicatiile ministrului Pricopie pe ordonanta din Educatie (Video)

Ce v-a raspuns Victor Ciorbea?

Domnul Victor Ciorbea a spus ca asteapta opinii si din partea sindicatelor si a Consiliului National al Rectorilor.

De ce?

Asta a fost si intrebarea noastra, la care nu am primit un raspuns. Dansul a declarat ca asa i se pare normal. A mai spus ca nu are foarte mult personal si e dificil sa analizeze cererile... Dar nu a dat un raspuns clar nici ca va sesiza, nici ca nu va sesiza CCR.

Eu v-am spus care sunt o parte dintre argumentele pe care i le-am prezentat noi, dar dincolo de efectele negative ale legii, este vorba si despre procedura de urgenta care este nejustificata, lipsind in nota de fundamentare o parte de fundamentari pentru unele masuri incluse in OUG, ceea ce nu este constitutional. Constitutia spune ca urgenta trebuie sa fie justificata.

De asemenea, i-am mai atras atentia ca majoritatea universitatilor mari din tara, Universitatea Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi si Universitatea de Vest din Timisoara, au avut pozitii nefavorabile OUG, au criticat-o si au spus ca nu au fost consultate.

In ceea ce priveste pozitia sindicatelor, e posibil ca ele sa isi fi negociat diverse lucruri si sa fie multumite. Este alegerea lor, dar asta nu inseamna ca societatea poate sa fie privata de dreptul ei de a avea acces la procesul de deliberare atunci cand se adopta legi, de dreptul de a vedea proiectul de lege si de a se exprima.

Si vorbim despre societate in ansamblul ei si despre societatea civila in ansamblul ei, nu doar despre anumite grupuri de interese.

Normal este ca o consultare sa fie publica, sa fie larga si nu sa fie consultati doar cativa reprezentanti, care nici macar nu si-au intrebat membership-ul.

Ce intentionati sa faceti daca Victor Ciorbea nu va sesiza Curtea Constitutionala?

Daca Avocatul Poporului nu va sesiza CCR, vom apela prin mijloacele pe care le avem si la presiuni internationale, pentru ca noi chiar nu ne dorim ca acest lucru sa ramana asa. Vom vorbi si cu federatiile din alte tari, si cu Organizatia Europeana a Studentilor, si le vom cere si lor reactii.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10566 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
31 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ceva trebuie facut

Nu putem sa ne batem joc in asa hal de educatie, introducand doctorate la fara frecventa. Romania este deja o tara cu o pondere foarte mare de studenti, viitori someri sau care lucreaza in strainatate pe posturi de muncitor necafilicat. Asta e tragedia reala, ca in Romania un masterat nu face nici cat o scoala post-liceala in Germania sau Suedia, este in 90% o educatie care te va transforma in somer. Da, exista cazuri de succes, dar sunt izolate, statisticile prezinta adevarul despre studentii romani.

 

Simpaticul comediant nu mai este Ciorbea. De un timp este GRĂJDAN.

.

 

Legea invatamantului in ansamblu este

neconstitutionala in multe privinte. Imixtiunile gvernului prin reglementari in universitati este neconstitutionala. Universitatile sunt AUTONOME fata de stat, si cele "de stat". Universitatile se organizeaza potrivit Cartei, si respecta conventiile universitare europene siapeleaza la un organism de evaluare a performantei european, INDEPENDENT de stat si de universitati.Privind doctoratul farafrecventa el corespunde realitatii noastre sociale, studentii sunt in eroare. Doctoratul cu frecventa costa foarte mult, peste posibilitatile majoritatii doritorilor sau nevoietilor sa incerce promovarea lor academica. "Scolile doctorale' sunt complet ineficiente, pierdere de timp si bani. Inflatia de diplome nuare legatura cu forma doctoratului ci cu o forma ascunsa, impersonala de coruptie. Universitatile care in buna masura se autofinanteaza au nevoie de studenti platitori. Universitatile nu realizeaza venituri din cercetare, neexistand comenditari decercetare. Subventiile de la buget sunt sarace sau simbolice. In Romaniaavem o singura forma de doctorat, ceeace in strainatate se numeste doctorat profesional, nu avem PhD. Principial teza de doctorat PRETINDE cercetare. cercetarea este finantata de doctorandul inbsui, costa mult.Intrebare pentru stuidenti - la "Scoala Doctorala" au observat cumva ca face cineva cercetare ? Majoritatea doctoranzilor care intreprind cercetare, o fac la locul lor de munca. Daca doctorantura ar fi cu frecventa cum formal este acum, ar trebui sa stea 4 ani, pe banii lor, cu taxele mari finantae de ei, in centrul universitar care potrivit legii (proaste) a reusit sa constituie o scoala doctorala. Studiile compelte 3 plus 2 plus 4 insemneaza BANI. Intrebare - au bani, in special daca nu lucreaza in cei 9 ani/ sau doar tineii ai caror parinti au bani vor mai putea aspira la studii complete ? Doctoratul fara frecventaeste adecvat starii materiale a studentilor CELEI MAI SARACE TARI DIN UE. Sa nu fantazam, nu suntem ce altii sunt.

 

s-au trezit studentii

de 20 de ani, activitatea in societatea civila a studentilor a fost ZERO. Micile ridicari de ton au fost doar cand era vb. despre drepturile lor: camine, subventii etc, fiecare pt. el, ce tara, ce patriotism, ce sunt alea valori in viata ?

Nici acum nu fac exceptie, baietii nu au lucrurile clare, legea asta proasta ca multe altele este efectul , cauza este PSD-pcr. Trebuie lucrat la cauza.

 

măi copii nu aveți nici o șansă cu ROBOKOP....

Ăsta ca să stea acolo,iși dă și familia la produs!!!!

 

Asa trebuie sa fie

E bine ca cineva ia atitudine impotriva unor decizii politice in Educatie

 

Ciorbea e ... ciorba

Un oportunist politic ahtiat dupa functii.

 

NU imi place :)

... de cam_Nimic din Invatamantuu' DIN_Romania, ca ROMANanesc NU mai este ...

NU imi place de Guberniu,
ca NE este PUS Peste_Carcile Noastre si IN_CAP_etele Noastre, de INCA Romani si de INCA LOC_uitori ...
Valabil pentru Toate, To'arashi, Gubernele de DUPA 1989 ...
NU imi place de Ciorbea, ca NU pot uita :
Reforma pe Paine
Distrugerea COMTIM
Luminitza din CAP_uu' ... :) Tunelului, desigur ... :)

NU imi place de ... "Studentzii" Activisti ...

IO nu stam CUM sa imi gasesc Vreme sa INVAT, coplesit de CAT de multe aveam de cuprins cu Mintea si
Sefii UASCR_isti (FU_UTC_isti ...) erau mereu in Sedintze sau dupa Cotizatzii, etc. , scosi OCULT dintre NOI, Studentzii.
Niciodata NU am prins pe f'Unuu' la BCU, de pilda sau la Bibliteca Politehnicii ... :)

La Repartitzie aveau din Oficiuu' %) de Sutimi la Medioa General, dupa care se faceau Repartizarile GRASE.
Plus Examenele LUATE, sarind gratzios peste Cunostintze ...
AIA mi-ar fi fost Sefi ... :)

Acesta a fost, de altfel, unul dintre Motivele pentru care NU am vrut sa practic Meseria de Inginer, pe langa Povestea cu Mihail Atanasiu, zis Mishuu' Labbagiuu' ... :)
Altfel, BUN Profesor, execrabil Om ...
NU imi plac, MAI ALES Romanii care apeleaza la "Presiuni Externe" ...

 

Un neispravit .

Victor Ciorbea a primit un os de la stapanul Ponta ,iar el nu misca in front, sta cumintel si asteapta dispozitii de la mincinosul national .
Rusine mare, domnule pupa funduri .

 

sic transit

E trist sa constati ce jeguri sunt niste indivizi in care Romania si-a pus sperante in timpul istoriei sale recente.
Ciorbea e unul dintre ei. Dar nu singurul.

 

@"Ciorbea"

"legatura este similara cu cea dintre faptul ca englezii beau ceai si au pisici"
Si domnia ta student de nota 10 bei pisici si mangai ceai ???

 

as minti sa spun cunosc legislatia engleza.dar

"Victor Ciorbea a declarat atunci ca asteapta reactia... sindicatelor. Intrebat care este legatura intre aceasta consultare tardiva si controlul de constitutionalitate, Ciorbea a raspuns ca "legatura este similara cu cea dintre faptul ca englezii beau ceai si au pisici", relateaza Romania Curata." nu cred asemenea legatura este scrisa in legislatia engleza
asta de fapt da dovada de seriozitatea domnului Ciorbea fata de lege,lasand de la o parte studentii

 

doruletz13-"lasand de la o parte studentii"

Cam aceeasi invalmaseala e si in capul Avocatului Poporului roman!!!!
Cand ti se pune o intrebare despre respectarea constitutiei si OG in cauza, iar tu dai un astfel de raspuns, ce concluzie sa mai tragi despre calitatile de seriozitate si pregatirea profesionala care te-a ....aruncat in scaunul asta?
Tara are nevoie de cat mai multi doctori de rangul primului ministru si al recent cercetatului de pe la DNA - Duicu, asa ca e nevoie ca OG sa nu fie trimisa spre avizare la CCR!
Avocatul poporului se plange ca are atatea cereri de rezolvat si personal insuficient, incat imi este greu ca vor fi prea curand, macar citite cele legate de aceasta ordonanta!
Ce spunea mai ieri fostul Avocat al Poporului, distinsul Gheorghe Iancu cu privire la incompetenta lui Ciorbea lasa sa se intrevada ca acum se poate intampla orice, fara ca sa se mai justifice prezenta acestei institutii in societatea romaneasca!

Pe asta

l-a batut Dumnezeu in cap...puteti sa-l strangeti cu ce vreti... e imun..

 

Salvati-l pe Ciorbea ! Salvati habitatul lui Ciorbea !

Ce aveti, ma, cu Ciorbea ?! Omu' a mincat si el niste ciocolata moale pe la antene si a primit de la nen-su Ponta un post caldut unde sa nu faca nimic pe niste bani ca afara - v-ati trezit voi sa-l stresati, sa-l incurcati cu intrebari legate de Constitutie ! Ce, vreti sa-i plesneasca capul ?! Deja fruntea i-a luat-o otova ! Ciorbea e un sindicalist priceput sa redacteze hartii din care sa nu afli nimic, nu sa descurce probleme constitutionale.

 

"avocatul poporului" este o institutie inutila care toaca degeaba

banii contribuabililor - Pana si avocatii din oficiu sunt mai eficienti

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor